Deel dit artikel
-

Startpagina wil mobiele site persoonlijker maken

De mobiele site van Startpagina wordt in de toekomst meer afgestemd op de gebruiker. “We kijken naar de mogelijkheden van personalisering. Een gebruiker zou niet het landelijke weerbericht zien, maar alleen de weersvoorspelling in Amsterdam als hij daar voor kiest”, aldus Erik Rovers van ilse media.

De volgende stap in de verbetering van de mobiele site is om iedere unieke bezoeker te herkennen. Rovers, business developer mobile bij ilse media: "Daarmee wordt het mogelijk om profielen aan te maken. Het zou kunnen dat je alleen de link naar Hotmail laat zien en de links naar Gmail en de mail van Yahoo weghaalt. We hebben hier nog geen harde beslissingen over genomen, dus het is nog onduidelijk wanneer we dat aan kunnen bieden. Maar zo wordt de site in ieder geval wel steeds persoonlijker."

Opnieuw gebouwd

Al een jaar of twee is er een PDA-versie van Startpagina.mobi. De mobiele site, die 500.000 pageviews en rond de 60.000 unieke bezoekers per maand trekt, is nu geoptimaliseerd en opnieuw gebouwd. "Er zijn twee tabs: ‘home’ en ‘meer’. Die laatste tab is prominenter aanwezig. Er zijn meer dan duizend linkjes op verzameld. Voorheen gaven we Nu.nl ook niet weer, op de vernieuwde site wel. Startpagina.nl is statisch, maar wanneer je mobiel internet gebruikt wil je graag elke keer wat nieuws zien. Dat kan met de links van Nu.nl", aldus Rovers die aangeeft dat deze aanpassingen de eersten in een reeks zijn. "We willen het verder optimaliseren."

De nieuwe mobiele site is backward compatible. Rovers: "Hij is ontworpen voor twee tabellen. De telefoons waar dat niet mogelijk is, zien de tabellen onder elkaar. Dan verliest het wel een beetje aan kracht, maar het is wel mogelijk."

Startpagina.mobi verwijst, in tegenstelling tot de mobiele pagina’s van zoekmachines, alleen naar websites die geschikt zijn voor de mobiele telefoon. Bovendien is het intypen van een zoekterm, wat op een telefoon door het kleine toetsenbord omslachtig is, niet nodig.

Basisfunctionaliteiten

Volgens Rovers heeft de bezoeker op mobiel internet een zelfde soort behoefte als de wat oudere internetgebruiker van Startpagina.nl. De oude functionaliteiten van Startpagina.nl werken goed op de mobiel. Mensen die Startpagina.nl wat oud vinden en nu liever iGoogle gebruiken, die gaan op de mobiel wel op zoek naar deze basisfunctionaliteiten meent Rovers: "Ze willen een overzicht en vooral niet teveel zoeken. Zoeken gaat lastig en de zoekresultaten van de mobiele versie van Google zijn toch vaak gericht op de gewone websites."

Een mobiele applicatie daar brand Rovers zijn vingers niet aan: "De applicatie van Pathé heeft succes, maar die is ook heel concreet. Je zoekt een film en gaat weer verder waar je mee bezig was, kletsen met je vrienden in de kroeg bijvoorbeeld. Hoe mensen internet gebruiken, een beetje dwalen en rondsurfen, dat gaat toch makkelijker in een browseromgeving. Een applicatie moet je eigenlijk afsluiten als je ergens anders naartoe wilt. Startpagina is niet geschikt voor een applicatie. Elke klik op een link brengt je toch weer naar de browser."

Deel dit bericht

8 Reacties

Dennis

In het bericht geeft Erik Rovers aan dat Startpagina.mobi in de toekomst ieder unieke bezoeker probeert te herkennen om zo niet en Gmail en Hotmail en Yahoo mail te serveren. Bij ons kan dit al lang. Wij van StartMobiel.mobi hebben al een jaar de mogelijkheid om een persoonlijke mobiele startpagina te maken. Hier wordt veelvuldig gebruik van gemaakt. Wij hebben nu al bijna twee duizend leden en dit aantal blijft groeien. Geregistreerde leden kunnen zelf hun persoonlijke links opslaan. Eenmaal aangemeld herkent ons systeem de bezoeker en zal een persoonlijke pagina voorgeschoteld worden.Ook wij zitten niet stil en zullen zeer binnenkort met een nieuwssectie komen van DAG.nl, Telegraaf.mobi of een andere nieuwsaanbieder. Wij zijn hierover nog in onderhandeling. Tevens gaan wij ook de mogelijkheid bieden om een weerbericht op maat te implementeren. Al onze links zijn ook naar mobiel vriendelijke sites. Het aanbod is zelfs groter en vollediger dan dat van Startpagina.mobi. Probeer het uit! http://www.startmobiel.mobi

GeMulder

Wie heeft bedacht dat de mobiele gebruiker behoefte heeft aan personalisering?  Denk juist dat die naast het standaard aanbod graag op de hoogte wordt gehouden van actuele gebeurtenissen en verfrissende nieuwe initiatieven(sites gespot). Waarom staat netpolis.mobi niet op startpagina.mobi? Waarom geen aandacht aan de paralympics of de TT van Assen? Waarom geen Google .mobi zoekmachine(je wilt toch resultaten die je naar een mobiele website leiden)? Wil je het net even anders? Ga dan naar MobieleStart.mobi!  

BlueStrike

Jongens van Startmobiel en Mobielstart: beetje flauw om met een posting je site'tje te spammen. Ongetwijfeld portaltjes met nauwelijks verkeer, die dromen over een overname door Ilse… Meldt net als Erik je maandelijkse pageviews zodat we kunnen zien dat je wat voorstelt. 

MobilePioneers

@BlueStrike Wij staan met onze sites op zowel Startpagina.mobi, Startmobiel.mobi en Mobielestart.mobi. Op alledrie redelijk prominent op de voorpagina's. Ik kan je zeggen dat MobieleStart.mobi idd nauwelijks verkeer stuurt naar onze sites, maar de kliks uit StartMobiel.mobi zijn bijna net zoveel als dat vanuit Startpagina.mobi. De jongens van Startmobiel tellen wel degelijk mee in deze markt…  Startpagina.mobi is overigens op de goede weg bezig naar mijn mening. De site is er op vooruit gegaan sinds de restyle. Hij laadt nu ook goed in op mijn iPhone en de updates beloven veel goeds. En zeer positief vind ik de campagne die nu draait op o.a. Startpagina.nl (pc). Eindelijk een merk dat .mobi bij het grote publiek onder de aandacht brengt!

GeMulder

@MobilePioneers Waarschijnlijk is de nieuwe eigenaar van Startmobiel gaan samenwerken met de jongens van MobilePioneers en krijgen de bezoekers straks alleen nog maar eigen producties voorgeschoteld. Ondanks de redelijke tot goede kwaliteit van deze sites lijkt mij dit geen goede ontwikkeling voor de mobiele gebruiker. Schoenmaker blijf bij je leest 

BlueStrike

@Stijn Ik las net op jullie website dat i.d.d. dat StartMobiel een van jullie projecten is… Als je schrijft dat StartMobiel net zo veel verkeer stuurt als Startpagina dan is dat een pertinente leugen waar alleen eigenbelang mee gedient is.  Ik weet uit eigen ervaring hoeveel verkeer er met dezelfde site op dezelfde link positie wordt gegenereerd bij zowel Startpagina als bij StartMobiel, en ik weet hierdoor dat StartMobiel vrijwel geen verkeer heeft (i.t.t. StartPagina.mobi). Komt niet echt betrouwbaar over MobilePioneers! De waarheid duurt altijd het langst hoor 😉

MobilePioneers - Stijn

@BleuStrikeHoe durf je dit te concluderen? De nieuwe eigenaar van StartMobiel is een klant van ons. Wij hebben al eerder enkele mobisites gemaakt voor hun en hopelijk gaan we dit in de toekomst vaker doen. Op StartMobiel gaan wij sommige van onze XML feeds invoegen. Thats all. Over het verkeer uit de portals kan ik je meedelen dat StartMobiel echt niet ver onder Startpagina.mobi zit hoor. In de referers voor onze sites zit het ongeveer zo: 1. T-mobile portal2. KPN Vandaag3. Startpagina.mobi4. StartMobiel.mobi5. Vodafone versie Startpagina.mobi En daarna komt er niet veel wat er toe doet… Zo simpel is het. Als jouw ervaringen anders zijn, dan maakt dat mij nog geen leugenaar!

JJ

Ik snap de lol van startmobiel.mobi eerlijk gezegd niet helemaal? Gejat idee van startpagina?! Zelfs de opmaak is gelijk? In de reacties lees ik dat ze meer hebben? Nou en? Bepaalt dat hoe goed de site is? Vind het eerlijk gezegd bizar veel scrollwerk op een mobiel. Kijk ik trouwens naar de lijst zie ik toch echt 3x startpagin (T-Mobile, Vodafone, Startpagina zelf). Dus denk ik dat Startpagina op mobiel huizenhoog boven de andere uitsteekt.Ik houd het toch maar op startpagina.mobi of de T-mobile portal!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond