Deel dit artikel
-

Marillion verspreidt muziek via P2P-netwerk

In ruil voor een e-mailadres kunnen muziekliefhebbers het laatste album van Marillion gratis downloaden. ‘Happiness Is The Road’ wordt verspreid via een peer-to-peer netwerk.

Radiohead en Nine Inch Nails boden hun muziek eerder gratis of voor een zelf te bepalen bedrag aan via hun websites.

Net toen platenmaatschappijen dachten dat het niet erger kon, overtreft de Britse band Marillion de inspanningen van Radiohead en Coldplay. Het laatste album, ‘Happiness Is The Road’ wordt uitgebracht via een peer-to-peer netwerk.

Doorn in het oog

De torrentsites en de illegale muziekdownloads die hiermee gepaard gaan, zijn de muziekmaatschappijen een doorn in het oog. Volgens belangenorganisatie IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) wordt meer dan 90 procent van de muziek in het Verenigd Koninkrijk gedownload of gedeeld via P2P-websites.

De muziekliefhebber kan de muziek van de Britse band gratis downloaden in ruil voor een e-mailadres of ervoor betalen.  Zodra een nummer is binnengehaald verschijnt er een videoboodschap van de band. Hierin vertellen de muzikanten over het nieuwe album, maar worden de fans ook aangespoord om concerten te bezoeken of merchandise te kopen.

Fans bereiken

De verzamelde e-mailadressen moet de band helpen de fans te bereiken met aanbiedingen voor concertkaartjes en merchandise. Op deze manier hoopt Marillion toch nog geld te verdienen.

Keyboardspeler Mark Kelly geeft aan het illegaal delen van muziekbestanden niet te ondersteunen, maar ‘het is wel een feit dat veel muziekfans dat doen’. De band hoopt dat die mensen na het luisteren van het album op zijn minst over te halen om een concert te bezoeken.

Marillion ging eerder aan de muziekmaatschappij voorbij door fans vooraf geld te vragen voor het album om zo de opnamekosten te dekken.

Het fysieke album wordt op 20 oktober uitgegeven.

Bron foto: KJGuch (CC)

Deel dit bericht

4 Reacties

Wouter Rutten

Music Glue is geen p2p netwerk. Music Glue maakt gebruik van p2p (Kazaa en LimeWire) om files aan te bieden. De gebruiker die de file wil hebben, wordt in contact gebracht met Music Glue en krijgt de keuze: betalen of bepaalde informatie achterlaten in ruil voor de track. Music Glue is dus geen 'peer'.

Hans

Wat een nepperij. Er wordt door Marillion helemaal niets via P2P verspreidt!Je mag een MP3 downloaden, maar die mag je niet delen. Ze willen wel dat je de WMA versie in je gedeelde map zet. Waarom? Zie http://www.digimuziek.nl/nieuws/?p=86

Ronald

Wat een gezeur of het nu wel echt of niet echt P2P is. Ik heb de MP3's gedownload en kan nu alvast luisteren voordat de CD bij mijzelf in de bus komt. Overigens denk ik dat het gratis verspreiden van muziek ter promotie van je concerten toch echt de toekomst is. Jammer voor die eensdagvliegen die via Idols of So you want to be a popstar eventjes denken bekend te worden (en helaas geen goed concert kunnen geven) en helemaal jammer voor de dikke vette managers die even denken om snel rijk te worden. Als je zeker wilt weten dat je een goed live concert gaat zien en vooral horen moet je naar Marillion. Ik zal er zeker weer zijn dit jaar en volgend jaar ook tijdens het Marillion weekend.

Dave

Helemaal goed Ronald, Marillion en andere hoge kwaliteits Progbands worden al jaren genegeerd door (commerciele) radiostations en platenmaatschappijen. Hun (nieuwe) muziek wordt niet gedraaid en/of gepromoot omdat er niet snel bakken met geld aan verdient kan worden. Vindt je het gek dat die bands zoeken naar andere mogelijkheden om de klanten te bereiken. Ik niet. Ga zo door Marillion….. Ik zal weer genieten van de aankomende concerten en in Maart 2009 bij het Marillionweekend als ze heel Port Zeelande volstouwen met duizende Marillion fans.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond