Deel dit artikel
-

UPC kondigt supersnel internet aan

UPC heeft vandaag twee nieuwe internetabonnementen aangekondigd waarbij ADSL wat bleekjes afsteekt. Met downloadsnelheden van 60 en 120 Mbps is het tot vijf maal sneller dan ADSL. Hiermee strijdt de kabelaar om de gunst van de veeleisende klant met de glasvezelaanbieders.

UPC Fiber Power internet komt beschikbaar in alle regio’s waar de kabelmaatschappij actief is, maar zal als eerste worden uitgerold in Amsterdam. De overige plekken volgen binnen ‘enkele maanden’. UPC is de eerste partij in Nederland en Europa die deze snelheden via de kabel gaat aanbieden op grote schaal.

De twee nieuwe abonnementvormen die bovenop de huidige portefeuille komen zijn asymmetrisch, de uploadsnelheid is beduidend lager dan de downloadsnelheid. Beide pakketten van 60 / 6 Mbps en 120 / 10 Mbps zijn gebaseerd op EuroDOCSIS 3.0, een standaard voor snel internet via de kabel. Hiermee is het mogelijk om binnen vijf minuten een dvd’tje binnen te halen.

Voor de zogenoemde SOHO-groep, de small office en home office-ondernemers, kan dit product nog wel eens interessant zijn. Volgens UPC is dit ‘een groep die er behoefte aan heeft’: "Maar het blijft in eerste instantie een consumentenproduct."

Kosten

Het snelste abonnement gaat ‘ver onder de 100 euro kosten’. Het andere abonnement van 60 Mbps gaat rond de 60 euro kosten.

Welke gebieden na Amsterdam aan de beurt zijn, daar wordt weinig over gezegd. "Het is natuurlijk wel zo dat we het eerst naar de oorlogsgebieden gaan. In de glasvezel-gebieden gaan we niet heel lang meer wachten. We gaan bikkelhard aan de consument melden dat de overgang naar glasvezel niet meer nodig is", aldus Diederik Karsten, CEO van UPC Nederland.

ADSL blijft achter

Karsten laat weten dat het hier niet stopt: "Binnen twee jaar is 200 Mbps mogelijk. ADSL blijft met de snelheden ver achter."

De afstand tot de wijkcentrale speelt hier, in tegenstelling tot ADSL, geen rol in de snelheid. "De melk wordt zuurder naarmate je verder van de supermarkt woont. Bij ons is dat niet zo", aldus Karsten. Internet en televisiesignalen komen via de kabel bij UPC gescheiden binnen, in tegenstelling tot ADSL. Karsten: "120 Mbps is bij ons ook echt 120 Mbps."

Concurrentie met glasvezel

Nu UPC volgens eigen zeggen ADSL ver achter zich heeft gelaten, gaat UPC met de overgang naar EuroDOCSIS 3.0 verder met de concurrentiestrijd met de glasvezelaanbieders.

Bij glasvezel worden de straten opengebroken om een hoofdleiding aan te leggen. Een ander voordeel waar Karsten mee schermt is het feit dat er weinig voor nodig is om over te stappen naar EuroDOCSIS 3.0: "Dus Fiber Power: voor wie geen graafmachine in zijn straat wil."

Glasvezelnetwerk Amsterdam test inmiddels al met abonnementen van 1 gbps, symmetrisch, voor consumenten. Voor 2010 moet dit beschikbaar zijn voor de consument.

Verplichte monteur

Er is een nieuwe modem nodig om over te stappen op Docsis 3.0. Het wisselen van de modems is niet gratis, maar deze worden ‘tegen een redelijke prijs’ aangeboden. Opmerkelijk is dat UPC het verplicht stelt om een installateur langs te laten komen. Hiermee wil de kabelmaatschappij garanderen dat alles werkend wordt afgeleverd. De feedback van de monteur zorgt er weer voor dat eventuele knelpunten worden gevonden.

Computers met Vista zouden zonder aanpassingen de maximale downloadsnelheden niet halen en sommige oude computers hebben nog een 100MB netwerkkaart. "Die halen de 120 Mbps niet. We kunnen voor die groep een nieuwe router leveren en een monteur kand e instellingen veranderen voor Vista-gebruikers. Daar zit misschien nog wel een bottleneck. Vandaar de verplichting voor een monteur", aldus Karsten.

Cisco levert de modems voor UPC. Van de eigen klanten is er zo’n tien procent die altijd het snelste internet wil meent UPC. Het huidige snelste abonnement van UPC kent een downloadsnelheid van 24 Mbps voor 60 euro per maand. Karsten: "Daarnaast misschien nog eens tien procent in de rest van ons klantenbestand. Op de adsl-markt moet dat ook wel twintig procent zijn die over wil stappen."

Zwitserland en Oostenrijk

Liberty Global, waarvan UPC een dochteronderneming is, verwacht voor het einde van dit jaar nog Fiber Power internet in Zwitserland en Oostenrijk te kunnen aanbieden. De andere Europese landen volgen hierna en worden voor het einde van 2009 voorzien van supersnel internet. In Japan biedt het kabelbedrijf van Liberty Global, J:COM al abonnementen aan met downloadsnelheden tot 160 Mbps. Tot nu toe zijn er 55.000 klanten bij J:COM die dit pakket gekozen hebben.

Zwitserland en Oostenrijk krijgen voor het einde van het jaar ook uitgerold. De andere Europese landen volgen hierna voor het eind van 2009. Japan heeft zelfs al 160 Mbps wordt uitgerold.

Deel dit bericht

7 Reacties

Martijn

geweldig alemaal maar als UPC klant met een 25 / 2,5 abo haalt in de praktijk niet meer dan 10 / 1,5 dus ben heel benieuwd hoe ze deze nieuwe snelheden hebben gemeten…. 

Bas

Blijft UPC dan ook p2p en usenet verkeer knijpen? Anders heb je natuurlijk niet veel aan die snelheden.

UPC-klant

Martijn en bas, ik haal met mijn 24mbit down gewoon 3,1mbyte/sec – van usenet. Ik snap niet waar je over loopt te zeuren. altijd zeiken..

fred

als je upc moet gaan geloven he ik vind dat het weer een stunt is van ze het is gewoon geld klopper rij

Ronald

Belachelijk duur! Ik heb zelf glasvezel (100Mbit up / 100Mbit down) en betaal daar ? 32,50 per maand voor bij OnsBrabantNet in de regio Eindhoven.  Bij UPC zou ik 60 euro per maand voor 60Mb down (en veel lager up) moeten betalen. Dat is toch geen concurrentie voor glasvezel? Dat is gewoon twee keer zo duur voor een mindere snelheid…

Archie

Men vergeet er alleen bij te vermelden dat je een sterkere router van 110 euro moet nemen. Leuk als je kortgeleden nog een router hebt gelocht van 90 euro. Trouwens, draadloos geeft helemaal geen 60, maar hooguit 15 MB download. Voor niets laten installeren dus ???

Marc

@Archie 15MBps is dus 120 Mbps ;). Prijzen zijn niet echt geweldig te noemen..,

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond