Deel dit artikel
-

Google breidt zoeken binnen gesproken content uit

Google heeft GAudi gelanceerd, een creatieve naam voor een nieuwe dienst die het mogelijk maakt om te zoeken binnen gesproken content, Google Audio Indexing. Een eerdere test wordt hiermee uitgebreid.

Google testte al eerder mondjesmaat het zoeken binnen gesproken content in een klein deel van YouTube en het is niet het eerste bedrijf dat zich hiermee bezig houdt. De Universiteit Twente waagt zich aan dezelfde materie. Het is bijvoorbeeld binnen Nederlandse content mogelijk om te zoeken in het acht uur journaal en bijvoorbeeld de toespraken van Koningin Wilhelmina.

In eerdere testen waren de filmpjes op het politieke kanaal van YouTube te doorzoeken. Met GAudi wordt er een groter deel Amerikaanse content ontsloten in Google Labs, al blijft het voorlopig nog steeds bij video’s van politiek allure. Er zijn verschillende kanalen waarbinnen gezocht kan worden: ‘alle politieke figuren’, ‘McCain’ of ‘Obama’. De geïndexeerde video’s komen allemaal uit YouTube.

Markeerpunt

Er kan in meerdere video’s worden gezocht op een bepaald woord, maar nieuw is dat er ook binnen een enkele video gezocht kan worden. De zoekwoorden worden met een markeerpunt op de tijdslijn van de video aangegeven. In de loop van de tijd wil Google de features in de dienst uitbreiden.

Met behulp van spraakherkenningtechnologie wordt de gesproken tekst in filmpjes op YouTube omgezet naar tekst. Naast titels en omschrijvingen is het hiermee ook mogelijk om te zoeken binnen de gesproken content van een video. Na publicatie van een video op YouTube, duurt het enkele uren voordat het filmpje is geïndexeerd.

Google wil onderzoeken hoe mensen gebruik maken van deze manier van zoeken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond