Deel dit artikel
-

Videosite Tudou maakt HD-afspraken Chinese tv-stations

Tudou, de Chinese Youtube, is begonnen met het online HD-streamen van 100.000 tv-series. “We hebben afspraken met 100 tv-stations om originele content door te geven”, aldus mede-oprichter Marc van der Chijs.

"Dit is een mega doorbraak. Over Tudou hebben we ons afgevraagd hoe we geld moeten verdienen met user generated content. Adverteerders hebben er namelijk geen invloed op bij welke video hun uiting wordt geplaatst. Daar komt nu verandering in."

Gisteren maakte Van der Chijs, voor een kort bezoek in Nederland aan werkgever Spil Games, bekend dat zijn geesteskind Tudou is begonnen met video on demand in HD. "Het is net zoiets als het Amerikaanse Hulu, dat series van tv-zenders online zet. Maar dan niet met 100 series aan originele kopij, maar honderdduizend."

Chinese tv-zenders zetten hun uitzendingen daags na vertoning in hoogwaardige beeldkwaliteit door naar HD.Tudou.com. De videosite en tv-zenders delen de reclame-inkomsten. Volgens welke sleutel de digitale omzet verdeeld wordt, houdt Van der Chijs voor zich.

Adverteerders kunnen nog geen reclameposities kopen bij én de tv-zender én de website. Maar het is volgens Van der Chijs slechts een kwestie van tijd voordat dat wel gaat gebeuren. "Eerst wachten we de cijfers af. De eerste indruk is in ieder geval dat het heel goed gaat."

De beelden worden gecodeerd in MPEG4, met de H.264-codec. Dat is een efficiënte codec. Hoogwaardige beelden kunnen via een betrekkelijk kleine dataverbinding toch worden ontvangen en bekeken.

Marc van der Chijs richtte Tudou in april 2005 op met Gary Wang. Met de meest recente investeringsronde, afgelopen voorjaar, haalde de site 53 miljoen dollar op. De Nederlander heeft inmiddels nagenoeg al zijn aandelen verkocht. De grootste aandeelhouder is IDG, tevens de eerste investeerder, gevolgd door Granite Global, General Catalyst, Jafco in Japan, KTB Ventures en JAIC.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond