Deel dit artikel
-

Goedkoper sms’en in het buitenland

De prijs voor een verstuurd sms’je in de EU naar het buitenland wordt komende zomer goedkoper. De Europese Commissie lanceerde een voorstel om de prijs voor sms-roaming te verlagen met 60 procent.

Hiermee komt de prijs van een sms’je in het buitenland op elf eurocent. Gemiddeld is de prijs voor een tekstbericht binnen Europa op dit moment 29 eurocent. Nederlanders betalen gemiddeld 40 cent per sms’je in het buitenland. De gestelde prijs van elf eurocent is in combinatie met een maximumprijs op wholesaleniveau van vier eurocent. De wholesaleprijzen zijn de prijzen die de operatoren aan elkaar betalen voor de uitwisseling van berichten tussen hun netwerken.

Ook kosten voor mobiele internettoegang moet aan banden worden gelegd als het aan Eurocommissaris Viviane Reding ligt. De voorstellen moeten nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de Raad. Mobiel internetten in het buitenland koste tot voor kort gemiddeld 5,24 euro per megabyte. In een eerste stap moeten de prijzen die telecombedrijven elkaar in rekening brengen voor grensoverschrijdend dataverkeer, omlaag naar maximaal 1 euro per megabyte.

Per seconde

Roaminggesprekken worden vaak per minuut gefactureerd. De Commissie heeft ook besloten dat dit voortaan per seconde moet worden afgerekend.

Eerder werd een verlaging ingevoerd voor bellen naar het buitenland vanuit landen in de EU. De prijs daalde van 0,49 tot 0,46 euro per minuut voor uitgaande gesprekken. Inkomende gesprekken in een ander land van de EU dalen van 0,24 tot 0,22 euro per minuut. Dit moet in 2012 verlaagd zijn tot 34 eurocent per minuut voor bellen in het buitenland en 10 eurocent per minuut voor inkomende gesprekken.

Win-win

Volgens José Manuel Barroso, Voorzitter van de Europese Commissie. Moeten deze maatregelen op de korte termijn zorgen ‘voor een groei van de sms-diensten en de boodschap brengen dat lagere roamingkosten voor iedereen een win-winsituatie zijn.

In de EU werden in 2007 2,5 miljard sms’jes verstuurd.

Bron foto: KE4SFQ (CC)

Deel dit bericht

3 Reacties

Paul Brackel

Zo zie je . . . het is maar goed dat we 'Europa' hebben anders komt die noodzakelijke economische eenwording (lees: prijs transparantie) in de telecom sector niet tot stand. De heren operators moeten domweg gedwongen worden om hun buiten proportionele roamingtarieven aan te passen.  Nu nog de roaming tarieven van mobiel internet. Paul Brackel voorzitter Open Mobiel Internet initiatiefwww.openmobielinternet.com

Klaus Spithost

De telco's in Nederland zijn ook ERG duur met SMS'jes IN Nederland. Er zijn bedrijven die contracten hebben met telco's in veel landen voor het versturen van SMS'jes.Die rekenen dan bijvoorbeeld voor een SMS'je in Nederland 5,5 cent. Voor eigenlijk alle andere landen waarin ze opereren zitten ze onder de 2 cent.Ergens is dat dus scheefgegroeid en het is mooi dat er dan in het buitenland wat aan gedaan wordt maar binnen Nederland is volgens mij SMS nog steeds een hele dikke melkkoe waar ook nog wat aan gedaan moet worden.

kabouter plof

wie smst nog. internet en bellen (lees skypen) in het buitenland is onbetaalbaar

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond