Deel dit artikel
-

GroenLinks hekelt hervorming Europese telecomwetgeving

Het Europees Parlement heeft woensdag ingestemd met hervormingen in het telecompakket die vooral de consument ten goede zouden moeten komen. Groen Links ziet echter ook mogelijke nadelen voor de consument.

De hervorming in de regels over het telefoon- en internetverkeer in Europa geven de consument meer recht op informatie over prijzen, tarieven en contractvoorwaarden. Zo moet men binnen 24 uur kunnen overstappen naar een andere provider met behoud van het mobiele nummer. De maximale duur van een contract komt op 24 maanden te liggen waarbij het ook mogelijk moet zijn om een contract van een jaar te ondertekenen en de consument krijgt een vergoeding bij een internetstoring.

GroenLinks stemde tegen het voorstel. Het aangenomen voorstel geeft lidstaten namelijk ook de mogelijkheid om internetproviders te laten controleren welke software een consument downloadt. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg meent dat de controle van het internetverkeer op het illegaal downloaden van software of muziek aan de politie moet worden overgelaten.

Three-strikes

Frankrijk wil de internetverbinding afsluiten bij mensen die herhaaldelijk een waarschuwing hebben ontvangen. Dit gebeurt volgens het zogenoemde ‘three-strikes‘-systeem. Buitenweg: "Franse Europarlementariërs hebben zich er hard voor gemaakt om controle te laten uitvoeren door internetproviders, terwijl de nieuwe telecomwetgeving hoort te gaan over consumentenbescherming. Helaas heeft het Europarlement dat niet tegen gehouden."

Volgens Buitenweg wegen de voordelen van de hervorming niet op tegen de nadelen: "Ik had graag voor alle consumentenvoordelen willen stemmen, maar ik vind het onaanvaardbaar om internetproviders verantwoordelijk te maken voor de inhoud van het internet. Daar was deze wetgeving ook niet voor bedoeld."

Met het aannemen van het voorstel wordt er een adviesorgaan opgericht, het Europees Telecomregelgeversorgaan (ETO). Nationale regelgevende instanties moeten eerst de Commissie en het ETO raadplegen vóór ze regelgevende maatregelen kunnen nemen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond