Deel dit artikel
-

Nulaz wint prijs beste mobiele idee

Nulaz, een interactieve locatiegebaseerde dienst die gebruikers op hun mobiel laat zien waar zij zich bevinden, waar hun vrienden zijn en wat er in de buurt te doen is, heeft vrijdag de prijs voor het beste mobiele idee gewonnen. De start-up ontving 60 duizend euro aan prijzengeld om de dienst naar een volgend plan te tillen.

Zes finalisten streden in de Vodafone-competitie voor mobiele start-ups en presenteerden hun idee op PICNIC 2008. Yuri van Geest and Harry Odenhoven kondigden de winnaar aan op de laatste avond van PICNIC 08.

Nulaz, een term die indianen van de Paquoia stam vroeger gebruikten voor het versturen van rooksignalen, koppelt locatie-informatie aan landkaarten op mobiele telefoons. Gebruikers kunnen hun vrienden laten zien waar ze zich bevinden, locaties delen, of kijken waar er in de buurt een restaurant is of welke film er draait.

De informatie komt uit feeds van bijvoorbeeld Iens, Wikipedia, het Uitburo, NL10 en NL20, maar gebruikers kunnen ook zelf informatie aan het systeem toevoegen.

Michiel Munneke van Nulaz wil het geld uitgeven aan productontwikkeling en marketing: "We zijn bijvoorbeeld bezig met een applicatie voor de iPhone, dat kunnen we nu versnellen, maar er zal ook geld gaan naar de stabiliteit van de servers. We moeten nog veel dingen goed op poten zetten."

Maar het belangrijkste aan de prijs is ht contact met Vodafone. "Ik wil nog met de heren van Vodafone om de tafel gaan zitten om te kijken hoe zij naast materiële ook immateriële waarde kunnen toevoegen. Bijvoorbeeld hoe zij het in Nederland onder hun gebruikers zouden kunnen pluggen. Maar ook in andere landen natuurlijk", aldus Munneke

Gebruikers

De Amsterdamse start-up heeft 60 duizend gebruikers, waarvan meer dan 30 duizend betalende gebruikers in Duitsland. Nulaz is daarnaast sinds kort actief in Griekenland en kijkt momenteel hoe ze in Oostenrijk en Zwitserland de markt op kunnen gaan. In Nederland zijn er 10 duizend, niet betalende gebruikers die zich hebben geregistreerd.

Munneke: "De reclame in Duitsland draait ook automatisch in Oostenrijk en Zwitserland. Maar we zoeken voor die twee landen nog goede contentpartners. Voordeel is al wel dat het merk daar nu bekend is."

Locatiegebaseerde diensten voerden de boventoon bij de laatste overgebleven kanshebbers op de Vodafone-prijs. Naast Nulaz behoorden TipSpot, wederom een mobiele locatiegebaseerde dienst waarmee gebruikers altijd weten welke voor hen relevante evenementen er op dat moment in de buurt zijn en MapTheGap, een mobiele locatiegebaseerde dienst voor het eenvoudig opslaan, uitwerken en delen van ideeën met anderen tot de winnaars. TipSpot werd tweede en ontving 30 duizend euro. MaptheGap mocht 10 duizend euro mee naar huis nemen en eindigde op de derde plek.

Finalisten

Onder de finalisten bevonden zich verder Mi-i, een applicatie die elk tv-programma verandert in een interactief spel dat meerdere mensen samen via hun eigen mobiel kunnen spelen, Exphera, met een one-stop-shop model voor wereldwijde mobiele breedbandtoegang tegen een vaste prijs en MobyPicture, waarbij de mobiele digitale dienst gebruikers onder meer foto’s van hun mobiel laat uploaden naar online sociale netwerksites als Flickr en Hyves.

Samen met SPRXmobile hield telecombedrijf Vodafone een wedstrijd voor beginnende ondernemers en het beste idee voor een mobiele site, dienst of applicatie. Mobile Monday Amsterdam was de mede-organisator van dit event.

Deel dit bericht

7 Reacties

Hubert Slurrekie

Waarschijnlijk begrijp ik het criterium van een start-up niet helemaal want neem nu Mobypicture: dat timmert inmiddels al enkele jaren aan de weg maar kennelijk wil het concept maar niet vlotten en nu ineens is het weer een start-up? 

Stefan de Konink

Sterker nog het hele idee van Nulaz is ook niet echt innovatief te noemen, zie bijvoorbeeld Bliin. En tevens is een beetje jammer dat in het hele artikel OpenStreetMap niet wordt genoemd waar Nulaz z'n bron data vandaan haalt.

johan

Gefeliciteerd! Werkt het dan alleen op het vodafone netwerk of is dit netwerk onafhanelijk?

Michiel

Nulaz is netwerk onafhankelijk

kabouter plof

verfrissend nieuw idee uit Nederland!

frothor

Kan ik nog investeren?

Sjors - OneSixty BV

Goed bezig! Gefeliciteerdgroeten uit denbosch

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond