Deel dit artikel
-

Artiesten in geweer tegen digitale rechten

Onder de noemer Featured Artist Coalition is een groot aantal Britse muzikanten, waaronder The Verve, Radiohead, Jools Holland, Kaiser Chiefs, Kate Nash, Robbie Williams en Billy Bragg, in het geweer gekomen tegen digitale rechten. Zij vinden dat er te veel aan de strijkstrok blijft hangen.

De belangenorganisatie presenteerde zich gisteren op het muziekfestival In The City in het Engelse Manchester. Volgens Brian Message, manager Radiohead en Kate Nash, worden artiesten vaak buitengesloten van rechten in overeenkomsten, zoals die tussen platenlabels en Britse internet providers over bestandsuitwisseling.

Een ander voorbeeld is de recente lancering van de nieuwe all-you-can-eat dienst Comes With Music van Nokia. Wie een nieuw mobieltje koopt voor 130 pond, kan in Engeland twaalf maanden lang onbeperkt liedjes downloaden van de Nokia website. De vier grootste platenmaatschappijen EMI, Sony, Universal en Warner en een aantal onafhankelijke labels hebben met Nokia een contract getekend, maar de artiesten zeggen dat zij er weinig van terugzien. Volgens de platenmaatschappijen kan er aan digitale downloads minder verdiend worden, maar de artiesten vinden dat de kosten om digitale muziek naar de consument te krijgen sterk gedaald zijn en er dus geen enkele reden is voor een lagere compensatie.  

De organisatie eist (Pdf) dan ook dat artiesten per definitie eigenaar blijven van hun muziek en betrokken worden bij alle onderhandelingen over digitale rechten. Ook zouden rechtenhouders gedwongen moeten om de digitale rechten te exploiteren omdat zij die anders zullen verliezen. De coalitie wil onder meer ook dat de artiesten hun rechten kunnen blijven behouden. Een platencontract zou in de toekomst dan nog slechts een exploitatielicentie zijn. Dat zou de onderhandelingspositie van platenlabels sterk kunnen verzwakken.

Onder meer Radiohead en Oasis gebruiken internet om platenfirma’s te omzeilen en werk rechtstreeks te publiceren. Zo kon de laatste cd ‘In rainbows’ van Radiohead worden gedownload via de website van de Britse band.

Featured Artists’ Coalition zal ook naar eigen zeggen ook ‘misstanden’ aan het licht brengen.

Deel dit bericht

1 Reactie

Willem

Platenmaatschappijen zijn zooo 1995. Ik kan niet wachten tot artiesten de maatschappijen volledig kunnen omzeilen en uitsluitend zelf muziek aanbieden via hun website, Myspace o.i.d.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond