Deel dit artikel
-

eBay voor 1,3 miljard op overnamepad

eBay legt 1,3 miljard dollar op tafel om Bill Me Later te kopen en twee Deense handelssites. Naar verwachting maakt eBay binnenkort nog enkele Europese overnames bekend.

Baas van de grootste kassa’s

Zojuist maakte eBay bekend dat het BillMeLater.com koopt voor 820 miljoen dollar in contanten en 125 miljoen dollar in aandelen. Hiermee krijgt het e-commercebedrijf eigendom over Paypals directe concurrent.

Een van de verkopende partijen is Amazon.com. Die nam in december 2007 nog een belang in Bill Me Later. Het bedrijf heeft naar schatting ruim 3 miljoen klanten en zette vorig jaar zo’n 100 miljoen dollar om. In totaal staken externe financiers circa 200 miljoen dollar in Bill Me Later.

De nieuwe betaaldochter van eBay laat klanten van zo’n 1.000 websites aankopen doen en uitgestelde betalingen te verrichten. De webwinkelier krijgt direct zijn geld, de consument krijgt op een later moment de rekening

Europese overnames

Tegelijk maakte eBay bekend dat het de Deense sites Den Bla Avis (prikbord en veiling, Dba.dk) en BilBasen (autosite, Bilbasen.dk) heeft overgenomen voor 390 miljoen dollar.

De Europese overnames komen niet helemaal als donderslag bij heldere hemel. Vorige maand liet eBay doorschemeren dat het zowel in het noorden als het oosten van Europa een stevigere marktpositie in de rubrieksadvertenties wil krijgen.

In juni 2007 verklapte eBay-topman John Donahoe aan Emerce al zijn bijzondere belangstelling voor de Europese markt. Donahoe tijdens een exclusief gesprek in Boston: "ik denk dat rubrieksadvertenties nog heel groot kunnen gaan worden in Europa. Daarmee staan we echt aan het begin van een lange opgaande lijn."

eBay is inmiddels voor nog maar 38 procent van de omzet afhankelijk van veilingen per opbod. De rest van de verkopen komt binnen via Paypal, verkopen tegen vaste prijzen en rubrieksadvertenties. Afgelopen 6 maanden steeg het aantal bezoeken aan eBays rubrieksadvertenties met 17 procent, van 70 miljoen naar 82 miljoen.

In Nederland wordt er, volgens recente calculaties, meer verhandeld via advertenties dan via webwinkels.

Update: Het overnamenieuws landt slecht op de beurs. De koers van eBay, afgelopen 12 maanden al gedaald met 50 procent, daalde kort na opening met 5,02 procent.

Bron foto: liewcf (CC)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond