Deel dit artikel
-

Treft de kredietcrisis de online branche? (2)

Slimme bedrijven nemen een voorsprong op hun concurrenten en pakken op het gebied van online marketing hun kansen in tijden van een economische recessie. “Juist nu is het belangrijk om jezelf als bedrijf naar buiten te brengen.”

Dat is althans de boodschap die drie marketingkenners aan Emerce meegeven. 

Marco Derksen adviseert bedrijven op het gebied van interactieve marketing en is voorzitter van IAB Nederland

"De markt in Nederland zal er weinig van merken. De S-curve zit wel in de verzadigende fase, maar is nog steeds sprake van een voorzichtige groei.

De rapportages van IAB Nederland komen eens in de drie maanden. Ik verwacht niet dat de volgende cijfers een heel ander beeld geven. Bij online zijn veel campagnes resultaat gedreven. Daar zal de crisis weinig effect op hebben. Bij televisie en radio zijn de campagnes minder resultaat gedreven, daar gaat het op basis van brand. Daar merken ze het waarschijnlijk wel.

Je ziet in het algemeen in tijden van economische neergang wel effect in de marketingwereld. Juist nu is het belangrijk om jezelf als bedrijf naar buiten te brengen. Koppel het nog meer aan resultaten en zet meer in op marketing."

Stefan Fellinger is directeur van Blogo.nl, voorzitter van Stichting SpinAwards en online marketing adviseur

"Het kan twee kanten opgaan. Sommige bedrijven zullen terugvallen in het oude en andere zullen deze tijd juist aangrijpen om dingen te veranderen. Om echt te veranderen moet het pijn doen. Die pijn staat ons nu te wachten.

Je hebt bedrijven die in tijden van recessie snijden in het marketingbudget, maar je hebt ook slimme bedrijven. Die geven meer geld aan marketing uit. Wanneer je concurrent op dit gebied vermindert, en jij vermeerdert, dat biedt juist kansen om er nog meer rendement uit te halen.

De komende maanden wordt het meetbare aspect belangrijker. Al jarenlang roept de marketingbranche dat online meetbaar is. Maar dat is wel met andere kengetallen dan offline gebruikt. De online marketingsector moet met de billen bloot.  Traditioneel werkt met andere waarden. Nu kan de meetbaarheid bewezen worden."

Jeroen de Bakker is online marketing specialist en mede-oprichter van bureau 2008

"Er is nog steeds een groei in online budgetten. Er zijn wel continu kapers op de kust, dus de ene partij zal het beter doen dan de andere. Je hebt bedrijven die online als een kanaal gebruiken en zij die online als een medium zien.

In het eerste geval weet je precies hoeveel je investeert en wat dat oplevert. Een bedrijf als Bol bijvoorbeeld weet precies wat de kosten van een lead zijn en wat dat oplevert. Als je bijvoorbeeld je Adword-campagne stopt, dan voel je dat aan de inkomstenkant. Kortom, je moet continu blijven rekenen wat het oplevert.

Partijen die online als een medium gebruiken, die kijken naar de zichtbaarheid van een merk. Dat moet natuurlijk blijven. Het kan zo zijn dat er minder geld vrijkomt voor campagnes, maar niet alleen op het gebied van online marketing, ook offline.

Bij het uitgeven van marketinggeld moet je kritisch kijken wat je gaat doen. Ik denk dat je met online in staat bent om met relatief lage kosten per contact mensen te bereiken. Ik zou zeggen: nieuwe ronde, nieuwe kansen."

Bron foto: nieve44 (CC)

Deel dit bericht

2 Reacties

Marco Derksen

Janneke, die S-curve waar ik het gisteren over had via de telefoon, heeft niets met deze kredietcrisis te maken, ik probeerde daarmee alleen aan te geven in welke fase we zitten vwb online advertising, ie namelijk in de verzadigings- of volwassen fase (en daardoor minder gevoelig voor externe factoren).

Radinck

Ja zeker – elke branche is gevoelig voor dit soort invloeden van buitenaf en ook online zal (hard) getroffen gaan worden. Vooral social media zal kritisch bekeken gaan worden, omdat het toch nog voor veel adverteerders onbekend en 'eng' is en dit dan jammer genoeg een van de eerste posten is die dichtgedraaid kan gaan worden.  Onze Europese economie is zo nauw verbonden met die van de VS en dus ook de situatie met banken en andere instellingen daar – EBay gaat banen schrappen en ik denk Google, AOL, FIM & MSFT ook binnenkort. Hoe dan ook, er gaan rake klappen gaan vallen de komende maanden, ook in online en bedrijven zijn nu al aan het kijken waar ze kunnen downsizen en hun kosten omlaag kunnen brengen. Ons bedrijf hier in NL is daar een uitstekend voorbeeld van… Denk inderdaad ook zeker dat online in een fase van volwassenheid verkeert, maar dit neemt niet weg dat het ongevoelig is voor deze factoren :

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond