Deel dit artikel
-

Clickmaffia bant McCain van YouTube

De campagnefilmpjes van McCain worden keer op keer van YouTube verwijderd vanwege inbreuk op het auteursrecht. Het team achter de presidentskandidaat wil dat YouTube zijn verwijderingsbeleid aanpast voor politici.

In een brief, gericht aan Chad Hurley, CEO van YouTube, stelt het campagneteam de reclames en video’s de dupe zijn geworden van de DMCA-verwijderingsregels. Met de Digital Millennium Copyright Act kunnen rechthebbenden van beeld- of muziekmateriaal vragen een video te verwijderen.

De videosite kijkt bij het verwijderen niet meteen naar eerlijk gebruik (fair use) van het ‘geleende’ beeld. YouTube verwijdert de video’s te snel met de reden dat het auteursrecht in het geding is. Veel van de video’s van McCain bevatten beeld dat minder dan tien seconden aan auteursrechtelijk materiaal bevat, dit valt onder de fair use policy.

Routinematig

YouTube verwijdert routinematig inhoud volgens de DMCA. Bij de bewering van een inbreuk op auteursrechten wordt een film onmiddellijk van de site gehaald. McCain was een van de senatoren die in het voordeel van de bepaling stemde in 1998.

“We begrijpen dat YouTube teveel video’s ontvangt en teveel vragen om verwijdering om bij allemaal stil te staan. Maar het zou YouTube weinig inspanning kosten om in ieder geval de video’s van politieke kandidaten grondig te bekijken aan de hand van de fair use policy", zo stelt de brief.

Hergebruik van content

Hiermee laat McCain ale andere video’s buiten beschouwing die wel meteen worden verwijderd door YouTube. Lawrence Lessig hield zich al eerder bezig met het hergebruik van content. Hij stelt onder meer dat je van jeugdigen die hun creativiteit uiten in het remixen van digitale media geen criminelen moet maken.

De video’s van McCain die niet meer op YouTube staan, zijn volgens de brief typische voorbeelden van de fair use policy omdat ze niet commercieel zijn, kort en geen nadelig effect hebben voor het beschermde werk.

Tien tot veertien dagen

Het duurt tien tot veertien dagen voor een verwijderde video weer op YouTube geplaatst kan worden. Ook in het geval van een melding die niet op waarheid berust of die niet kijkt naar de fair use policy. In de brief haalt het campagneteam aan dat tien dagen in een politieke campagne te lang duurt. “Hiermee wordt het Amerikaanse volk beroofd van belangrijke en actuele video’s tijdens de campagneperiode.”

Warner Music, CBS en Fox News zijn slechts enkele van de partijen die hebben gevraagd om de verwijdering van campagnevideo’s. Ook een filmpje van Obama waarin beeld van CBS werd gebruikt is verwijderd.

Deel dit bericht

1 Reactie

Boris

Klikmaffia??

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond