Deel dit artikel
-

Nederlandse bannerprijs onder druk

De bannerprijzen in de Verenigde Staten hebben een dieptepunt bereikt. Ook in Nederland wordt een flinke daling verwacht.

Het is niet echt eenvoudig om voor dit onderwerp bij directieleden van bedrijven in de branche een bevestiging te krijgen. Ze zijn terughoudend. Eén van hen: "We gaan dit niet verder naar beneden praten. Trouwens, dit is ook in het nadeel van jullie zelf."

Tjeerd Kooij, directeur van WebAds, herkent de Amerikaanse trend: "De prijs staat onder druk. De bestaande trend naar cpc is versterkt doordat er veel meer advertentieruimte eenvoudig in te zetten is en door de huidige economische ontwikkelingen. Adverteerders die het internet als kanaal inzetten zoeken direct resultaat uit hun advertentiebestedingen. Voor hen is prijs de belangrijkste factor, helemaal als het verschil tussen de aanbieders voor hen niet duidelijk is. Momenteel wordt zo’n 70 a 80 procent van de budgetten op direct respons basis ingezet."

Lot Keijzer, director Interactive van mediabureau Kobalt, ervaart nog geen grove prijsdalingen maar een grote neerwaartse druk op de bannerprijzen: "Vraag en aanbod zijn volstrekt niet in overeenstemming met elkaar. Veel tarieven liggen gewoonweg te hoog. Ook als je kijkt – vergelijkend met andere mediumtypen-naar de effecten op merkniveau in relatie tot de kosten van online advertising dan moet de prijs omlaag. Wij doen hier binnen Kobalt veel onderzoek naar en hebben meer dan eens aangetoond dat online campagnes naast actiematig ook bijdragen aan merkniveau doelstellingen. Echter om dit op een kostenefficiënte manier te doen zullen de aangeboden cpm-tarieven flink moeten zakken."

Dat gaat ook gebeuren volgens Lot Keijzer: "Het is lastig hier een tijdspad aan te hangen, maar heel lang kan dit verschil tussen vraag en aanbod niet blijven bestaan. Je ziet nu al dat aan de vóórdeur veel hogere prijzen gelden dan met de verkoop via de achterdeur van onverkochte ruimte. Er is namelijk zoveel onverkochte ruimte, de prijs setting is dus niet conform de vraag. Ik denk dat uiteindelijk de verkopende partijen en de kopers zullen gaan werken met een veilingmodel."

Peter Vos, manager marketing en verkoop van
Onetomarket in Arnhem ziet al een daling optreden: "Afrekenen is de trend, met de nadruk op analyse. Daarin legt display reclame het al af tegen search en affiliate. Ik denk dat dit doorzet."

Toekomst niet perse negatief

Pubmatic is niet ongemeen negatief over de nabije toekomst. Natuurlijk kennen de VS een flinke recessie, reeds ingezet voor ‘kredietcrisis’ uit de kast kwam, maar dit hoeft niet evenredig nare gevolgen te hebben voor online reclame. "De prijzen kunnen blijven dalen in lijn met de economische neergang. Maar de transparantie van de waarde van online reclamecampagnes kan er ook een drijvende factor zijn in een versnelling van de overgang van reclame van andere media naar internet."

Peter Vos gaat hierin mee: "Display advertising heeft toch een belangrijke eigen rol voor de branding. Je ziet dat partijen die online bekend zijn veel hogere doorklikratio’s hebben dan onbekende partijen. Dus het hangt met elkaar samen. Je moet de goede combinatie hebben in je strategie. Op termijn zie ik het dus niet somber in voor de banners."

Bron foto: Wrote (CC)

Deel dit bericht

7 Reacties

Rick

*zucht* Het produkt banner is het digitale equivalent van een 20 kilo zware glossy folder toevoegen aan elk A4-tje aan werkelijke content, die de consument bovendien op eigen kosten op moet komen halen de adverteerder. Een fundamenteel 'defect' reclameprodukt dat alleen bestaat bij de gratie van het feit dat de grote semi-digibete massa nog niet begrijpt hoe internet werkt, en dat ze ook gewoon 'nee' kunnen zeggen. cpm's zijn pure gebakken lucht, cpc's zouden waarde hebben als ze niet grotendeels afgeleid waren van cpm's (je kunt niet klikken op iets dat er niet is) Net als de financiele markt zit hier gewoon een hele keten aan bedrijven zichzelf voor de gek te houden, en je kunt er op wachten dat het kaartenhuis in elkaar stort. De daadwerkelijk waarde van online display advertising is 0,0, in wat voor unit dan ook. 

Rutger

met rick eens. Banner hebben wel wat nut. Maar bij lange na niet wat er momenteel voor gerekend wordt.

M Roelofs

@Rick Helaas valt uit je anonieme emailadres niet op te maken in welke hoek we je als ervaringsdeskundige moeten plaatsen. Min gok: iemand in de cpc hoek die internet als distributiemedium heeft ontdekt voor een obscuur product.  Ik vraag mezelf weer af waarom ik hier aan begin, maar vooruit; Banner advertising, op het juiste moment, heeft fenomenaal veel waarde.  Over de waarde van display: Op vrijwel geen ander medium kun je zo snel, tegen zo lage kosten aan merkherkenning bouwen. Cases te over. Niet eens de moeite om hierover in discussie te gaan. Ik raad je aan eens te gaan kijken bij bedrijven als Memo2, die een geintegreerde merkherkenning doet. Of B2B titels zoals automatisering/it umfelden. 100% uitverkocht. Voortdurend, en al jaren lang. Gekocht door bedrijven die jaren ervaring hebben met geintegreerde meetmethodieken. Waar het wel degelijk fout gaat momenteel is de grote middenmoot. Wat daar aan de hand is, is heel simpel. Door een grote prijsdruk van onderaf (aanbodzijde) en een toenemende transparantie en kennis aan de vraagzijde, is inderdaad een stelsel van clientelisme aan het omvallen.  Niet in de laatste plaats door de absolute dominante positie die google heeft ingenomen. Google beweegt zich naar het midden/omhoog en dat levert druk op de marges. Onze vriend uit Fran doet niet aan sales mensen. Niet aan kickbacks. Niet aan surco. Het enige waar je aan kunt verdienen zijn uren en tastbare verkopen. Inderdaad het einde van buy low / sell high.  Nadat onze industrie dus heeft verteld dat wij bepaalde intermediars uit de bedrijfskolom hebben gedrukt, zijn, hoe ironisch, wijzelf aan de beurt!  En jij, anonieme reageerder, bewijst de kennis die uit jouw opmerking naar voren komt, dat je zelf waarschijnlijk de eerste bent in jouw kolom.  QED.

danny

hee peter, wat een suggestieve kop weer boven je stukkie man, ik verval weer in herhaling maar dat heb jij als internet stukkies schrijvert v/h 1e uur en emerce toch niet nodig? ben net als maarten erg benieuwd wat anonieme ''rick'' doet voor de kost :-) groet, danny

Rick

Moet het dan echt nog een keer uitgelegd worden? Het web is een pull-medium. Gebruikers kunnen binnen halen wat ze wel willen, en laten liggen wat ze niet willen. Daarnaast kunnen ze ook nog eens zelf bepalen hoe een en ander vervolgens gepresenteerd wordt. Gevolg: wie geen banners wil (en wie wil nou tientallen kilobytes aan irritante reclame die een derde van het beeldscherm in beslag nemen, om maar niet over floaters te spreken, als je alleen maar enkele kilobytes aan nieuws wil lezen?), *neemt* geen banners, met de nadruk op het werkwoord *nemen*. En begin niet over voldoende bandbreedte, wie geen banners ophaalt (onterecht meestal 'blokkeren' genoemd), weet dat zelfs met een hele dikke pijpe de snelheid enorm verbetert. Het web zonder banners is op alle fronten een vele malen aangenamere experience. Dat de massa nog niet goed doorheeft hoe het web werkt en hoeveel hun experience kan verbeteren met een simpele maatregel is slechts een kwestie van tijd. Dit nog even afgezien van de bannerblindheid die inmiddels is opgetreden bij degenen die nog wel dagelijks banners 'zien'. De waarde van banners bestaat bij de gratie van een collectieve illusie van consumenten, exploitanten en adverteerders over de fundamentele aard van het medium. Die illusie kan nooit stand blijven houden. Als er nog ruimte was voor een consensus m.b.t. het accepteren van reclame als 'noodzakelijk kwaad', dan is die mogelijkheid inmiddels al grotendeels naar god geholpen doordat de verhouding tussen reclame en werkelijke content online volledig zoek is geraakt. Kleine stukjes content worden volgeplakt met enorme, loodzware 'in-your-face' reclames. Online display advertising is inboorlingen belazeren met kraaltjes en spiegeltjes. Dat is nu nog lucratief, maar het is geen serieus duurzaam businessmodel, en niet vergelijkbaar met andere traditionele vormen van passieve reclame op tv en print, die wel in lijn zijn met de aard van het medium waarop ze worden toegepast. Okay, misschien overdrijf ik wel een beetje… Maar als er niet flink gas terug wordt genomen qua volume en de reclame minder opdringerig en veel meer contextueel relevant wordt helpt de hele display advertising business zichzelf om zeep, en zal de waarde van banners alleen maar het nul punt blijven naderen.

M Roelofs

@Rick Je schrijft mooie proza. Mijn vorige reactie was misschien iets te onvriendelijk. Maar inhoudelijk noem je geen enkel argument wat houdt snijdt. Je claimt en beweert.  Waar heb je je wijsheid vandaan? Kom op, in de openheid. Wie is u en welke ervaring?

Gilbert

@ Rick, Deze discussie doet me denken aan een ene Cheffren van e-knip, die hier jaren geleden precies hetzelfde zei als jij. Volgens mij zat Maarten toen ook in de discussie. Ik zoek dat verhaal straks nog even op, gewoon voor de lol. Op deze pagina staan 2 banners: een rectangle en een skyscraper. Totaal geen over-kill. De banners die ik zojuist "geserveerd" kreeg, zijn een streaming video banner van IT Directory en een bedankje-banner van Transavia, voor alle klanten en partners, omdat ze blijkbaar de grootste webwinkel van NL zijn geworden. Fijn voor ze. Waarschijnlijk gelukt via een doordachte cross mediale campagne waarin banners een grote rol gespeeld hebben. Dat model werkt heel simpel: je koopt 100.000 of meer banner impressies in voor bijvoorbeeld ?10 CPM. Dan kijk je of je meer dan ?1000 winst gemaakt hebt op tickets die via die banners volstrekt meetbaar verkocht zijn en ga je op zoek naar meer en wellicht betere deals. Blijkbaar werkt dat goed voor bedrijven, anders gebruikten ze die banners niet. Heeft niks met collectieve illusie te maken, maar gewoon met de harde werkelijkheid van een prijsvechter. Een beter voorbeeld voor het goed werken van banners is er gewoon niet. Ik moest dan ook erg lachen om je opmerking over het zo goed werken van TV en print reclame… Natuurlijk heb ik ook een hekel aan floaters etc. Sites die dat soort marketinguitingen toestaan, zullen minder bezoekers trekken dan ze zouden kunnen doen. Hun keuze echter, want hun content.  Waar jij over spreekt (net als vriend Cheffren in 2000) is oneigenlijk gebruik van content die je gratis krijgt aangeboden van websites die blijkbaar iets bieden wat jij wil lezen of zien. Is een hele redelijke deal lijkt me, vooral als het geen floaters zijn die je aangeboden krijgt. Wat jij voorstelt is overigens in mijn ogen ook nog eens doodsaai. Maak je borst trouwens maar nat: Google gaat de komende tijd veel harder inzetten op display ads….succes met je mozilla-tekst only browser versie! 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond