Deel dit artikel
-

Geen vriendjespolitiek voor YouTube

YouTube geeft geen gehoor aan John McCains vraag om het verwijderingsbeleid aan te passen voor filmpjes van politici. Zij leven slechts de Digital Millenium Copyright Act (DCMA) na.

Eerder deze week stuurde het campagneteam van McCain een brief aan YouTube. De campagnefilmpjes van McCain werden keer op keer verwijderd van YouTube vanwege inbreuk op het auteursrecht. Een uitzonderingspositie voor politici zou dit moeten verhelpen.

YouTube zou dan ook volgens McCain filmpjes van politici moeten laten bekijken door advocaten voor ze te verwijderen.

Geen uitzonderingspositie

Zahava Levine, hoofd van de juridische afdeling van YouTube hapte niet toe. In een brief liet hij weten politici geen uitzonderingspositie te geven: "We willen niet een bepaalde categorie op onze site de voorkeur geven over een andere. Elke gebruiker behandelen we gelijk, ongeacht of ze een individu zijn, een grote organisatie of een presidentskandidaat."

Om te voldoen aan de DCMA verwijdert YouTube routinematig video’s. De filmpjes worden onmiddellijk van de site gehaald wanneer er bericht komt van partijen die beweren het auteursrecht te hebben van de gebruikte content. YouTube gebruikers kunnen hier tegenin gaan, maar dit proces duurt, in overeenstemming met de DCMA, tien tot veertien dagen.

Vrije meningsuiting

McCain was een van de senatoren die in het voordeel van de bepaling stemde in 1998. Toch meent zijn campagneteam dat het verwijderingsbeleid van de videosite politieke vrije meningsuiting in gevaar brengt. Veel van de video’s van McCain bevatten beeld dat minder dan tien seconden aan auteursrechtelijk materiaal bevat, dit valt onder de fair use policy.

Het is voor YouTube niet haalbaar om elke claim afzonderlijk onder de loep te nemen. "We hebben niet de informatie om te bepalen of  elke DCMA-claim valide of onjuist is wat betreft de content in de door de gebruiker geuploadde video."

Wereldwijd

Levine geeft toe dat de politieke content belangrijk is, maar hij laat niet na om te zeggen dat ‘er veel andere content is wereldwijd waar gebruikers evenveel waarde aan hechten’.

Het echte probleem zijn de mensen die de DMCA misbruiken door YouTube te bestoken met ongeldige claims. Volgens Levine kan McCain deze misbruiken achterhalen en een aanklacht indienen tegen de mensen die hiermee hun boekje te buiten gaan. YouTube ziet liever dat McCain de fair use-discussie aangaat.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond