Deel dit artikel
-

Nederlandse organisaties malen niet om OpenID

OpenID wil in Nederland nog niet echt goed van de grond komen. De grote partijen als bijvoorbeeld de online netwerken doen er te weinig mee. Het heeft geen prioriteit.

Nederland kent één provider die zich positioneert als onafhankelijk ‘paspoortverstrekker’, MijnOpenID. Chris Obdam is een van de beheerders van de Nederlandse ‘sleutelkast’ met OpenID-accounts. MijnOpenID bestaat nu ruim anderhalf jaar en heeft inmiddels vierduizend geregistreerde gebruikers.

Volgens Obdam komt het in Nederland maar lastig op gang: "Grote partijen doen er weinig mee. We hebben hierover wel contact met Hyves. Ze staan er voor open, maar het heeft geen prioriteit." Hyves heeft genoeg leden en er komen steeds nieuwe mensen bij. "Die kunnen allemaal al inloggen. Hyves houdt zich liever bezig met functionaliteiten die wel omzet opleveren", aldus Obdam.

Struikelblok

Het moet actief gepromoot worden meent de beheerder van MijnOpenID: "Het laat allemaal nog even op zich wachten. De PR is hier het struikelblok. Het is nog niet bekend, de communicatie naar de internetters ontbreekt. De grote partijen moeten daar een standpunt in nemen." Zelf doet MijnOpenID in Nederland aan voorlichting. "We geven veel voorlichting, presentaties op conferenties en gaan in gesprek met ontwikkelaars."

In Amerika hebben grote partijen als bijvoorbeeld Yahoo en zelfs Microsoft zich verenigd en geschaard achter OpenID. Die ontwikkeling is positief meent Obdam: "Hierdoor zijn er in de wereld veel gebruikers bijgekomen. De techniek werkt."

Nog niet mainstream

"Wij zitten in de early adopter-fase. De slimme internetter is hierin geïnteresseerd en die gebruikt OpenID of test het uit." MijnOpenID, een product zonder winstoogmerk, ziet bij welke diensten OpenID wordt gebruikt. "Dat zijn in Nederland toch vaak de edge-diensten, maar niet de mainstream-diensten."

Bron foto: striatic (CC)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond