Deel dit artikel
-

Debitel-klanten naar KPN en Vodafone

KPN neemt de grote mobiele wederverkoper Debitel over. De klanten op het Vodafone-net gaan naar Vodafone.

Zo’n 530.000 klanten van Debitel die al belden via het KPN-net worden nu ook eigen klant van KPN: 300.000 postpaid en 230.000 prepaid klanten. KPN mag 2,5 jaar het merk Debitel blijven hanteren en zal in de tussentijd de bellers naar KPN, Hi en Telfort overhevelen

De Debitel-klanten die al belden via het netwerk van Vodafone gaan over naar Vodafone. Vodafone Nederland wil niet zeggen om hoeveel abonnees het gaat. "KPN is hier beursgenoteerd dus die aantallen zijn belangrijk. De koek van Debitel is verdeeld en de omvang van onze hap daaruit maken we niet openbaar", aldus de woordvoerster.

Ed Achterberg, directeur van marktanalist Telecompaper over het aantal: "In kwartaal 1 van 2008 zat Debitel op zo’n 900.000 klanten. Inmiddels is dat aantal gedaald, dus we houden het op ruim 300.000 klanten voor Vodafone.

De overnameprijs wordt niet bekendgemaakt. In 2007 had Debitel Nederland een netto-omzet van ongeveer 247 miljoen euro. Het bedrijf telt 130 fte’s. "Die komen volledig naar KPN. We voegen ze bij de divisie Consumenten", aldus de woordvoerder van KPN.

"De omzet die we zelf al behaalden met de bellers van Debitel verschuift van Wholesale & Operations naar de mobiele tak zelf", aldus de woordvoerder. KPN meldde gisteren een kleine 6,1 miljoen eigen klanten te hebben op het mobiele net in Nederland, waarvan ruim 2,7 miljoen postpaid en een kleine 3,4 miljoen prepaid. Dat worden er na de overname ruim 6,6 miljoen waarvan ruim 3 miljoen postpaid en een kleine 3,7 miljoen prepaid.

Debitel Nederland is de grootste Mobile Virtual Network Operator (MVNO) ofwel mobiele wederverkoper in Nederland. "De overname is dus een enorme verschraling van de markt voor MVNO’s in Nederland. Dit is een grote slag. Debitel stond al te koop en ik denk dat onder invloed van de financiële crisis de prijs zodanig is gedaald dat die voor KPN aantrekkelijk is geworden", aldus Achterberg.

Bij Debitel Nederland zat het hele personeel in overleg. KPN koopt Debitel Nederland van Debitel AG In Stuttgart, Duitsland. Behalve in Duitsland opereert dit bedrijf nog in Frankrijk, Denemarken en Slovenië. De woordvoerders zitten in vergadering bijeen. Vorige week is de bestuursvoorzitter Olivier Steil nog met onmiddellijke ingang vervangen door Eckhard Spoerr.

De overname is nog afhankelijk van goedkeuring van de Nederlandse mededingingsautoriteit NMa. De ondernemingsraden zijn op de hoogte gesteld en zullen worden gevraagd om advies.

Deel dit bericht

1 Reactie

Don van Riet oud SNT KPN

Als oud-KPN-er heb ik gemengde gevoelens bij het verdwijnen van Debitel. Enerzijds leuk voor KPN zo'n versterking op de retailmarkt, anderzijds toch jammer dat er zo nauwelijks volwaardige service providers overblijven. Wat ik me van Debitel nog herinner is dat zij zich in de praktijk meer als reseller dan service provider gedroegen. Echt een totale dienstverlening rond meer dan mobiel verzorgen is er ook niet van gekomen. En met grote mobiele en vaste netwerkpartijen in de markt die wel een breder "multiplay" dienstenpakket aanbieden is het maken van voldoende marge op "mobile only" geen sinecure. Alleen prijsdruk op de wholesalers uitoefenen zoals Debitel deed, is dan niet voldoende.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond