Deel dit artikel
-

Kamer hoopt op 276 miljoen uit WiMAX-veiling

De Tweede Kamer houdt er rekening mee dat de geplande frequentieveiling tenminste 276 miljoen euro opbrengt. Dat geld is namelijk al gereserveerd voor projecten die door het parlement zijn goedgekeurd.

De Tweede Kamer verwacht dat de veiling van de 2,6 GHz-frequentieband tenminste 276 miljoen euro opbrengt. Bij drie moties van de coalitiepartijen CDA, PvdA en Christenunie is voor 2009 telkens een bedrag van 92 miljoen euro als dekking ingezet. De bedragen staan in de voorstellen vermeld onder de post ‘Incidentele opbrengsten staatsdeelnemingen’. De frequentieveiling is daarvan waarschijnlijk veruit de belangrijkste inkomstenbron.

De drie moties die de opbrengst van de frequentieveiling als financiële dekking hebben, betreffen projecten op het gebied van regionale infrastructuur (CDA), van schooluitval en wijkaanpak (PvdA) en van vrijwilligerswerk en gezinsvoogdij (Christenunie). Ze werden tijdens de Algemene Beschouwingen van eind september 2008 door de Tweede Kamer aangenomen.

Financiële belangen

De moties worden ook genoemd in de brief waarin staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken het parlement laat weten dat de zogeheten WiMAX-veiling wegens procesaanpassingen is verschoven naar 2009. "Het kabinet is zich er terdege van bewust dat de eventuele opbrengst van deze veiling, al dan niet samen met de opbrengsten staatsdeelnemingen, als dekking is ingezet", schrijft hij.

Heemskerk wijst er echter op dat eventuele financiële belangen van de overheid geen rol spelen bij de ‘vormgeving van de frequentieverdelingen’. "Leidend zijn voor mij de wensen van consumenten, de marktomstandigheden, innovatie en de technische mogelijkheden", aldus de staatssecretaris. Het kabinet vindt dat de kosten van de in de moties genoemde projecten omlaag moeten, als blijkt dat ze niet volledig door de veilingopbrengst worden gedekt.

Uitstel

Eerder deze week werd bekend dat het ministerie van Economische Zaken de aanstaande frequentieveiling uitstelt tot het tweede kwartaal van 2009. Dat gebeurt in verband met aanpassingen van de veilingvoorwaarden. Oorspronkelijk was de veiling gepland in 2007, maar toen stelde het ministerie hem uit naar begin en later eind 2008 en nu dus naar 2009.

Overigens lijkt 276 miljoen euro een groot bedrag, maar is het kinderspel in vergelijking met de opbrengst uit de umts-veiling in het jaar 2000. Door prijsopdrijving onder de vijf deelnemende partijen bracht de veiling destijds in totaal bijna zes miljard gulden (2,7 miljard euro) op.

 

Deel dit bericht

1 Reactie

hayo

En die partijen hebben daar nog spijt van.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond