Deel dit artikel
-

Blog08: bloggers verdienen alleen geld met passie

“Where is the money?” Dit was een terugkerende vraag tijdens de eerste Amsterdamse blogconferentie Blog08, afgelopen vrijdag in Pakhuis de Zwijger. De beste antwoorden op deze vraag kwamen van lifestyle-blogger Nalden en Mashable-oprichter Pete Cashmore. Zij zorgden ervoor dat Blog08 enigszins met beide voeten op de grond bleef.

Blog08 was vooral een loflied op de blogosphere, met bizarre presentaties van ‘clowns’ (aldus de aanwezige hoogleraar Piet Bakker) als Loren Feldman en ‘bad mother vlogger’ GabeMac. Deze laatste mocht het evenement afsluiten met een nihilistische vlogperformance, waarin hij en passant de overdaad aan techblogs afdeed als aperte onzin. “Zelfs je grootmoeder en plantjes in Japan bloggen inmiddels over tech. Daarom haal je er de voorpagina [van Digg, JM] niet mee. Regel één: kies een onderwerp waar je werkelijk gepassioneerd over bent.”

Dat passie en geld niet elkaar tegenpool hoeven te zijn, bewees Pete Cashmore. Deze 23-jarige Schotse miljonair bouwde in enkele jaren één van de bestgelezen (tech)blogs ter wereld: Mashable.com. “Bouw iets op waar je werkelijk van houdt, want niemand is ooit verliefd geworden op een marketingvehikel. Werk er hard aan, blijft dat volhouden en zorg bovendien dat je het succes van je blog voortdurend analyseert.”

Toen Cashmore vroeg hoeveel mensen in de zaal graag geld wilden verdienen met blogs gingen er slechts vier handen omhoog. “Hmmm, Nederland is blijkbaar nog niet op dat punt aanbeland”, constateerde hij verbaasd. “Als ik dezelfde vraag in de VS stel, gaan alle handen omhoog.”

Geld verdienen met blogs gaat volgens Cashmore aan de hand van drie werkwoorden: “Analyze, monetize and marketize.” Voor de marketing van blogs gelooft hij primair in vijf sociale media: Twitter (“echt de nummer één voor mij”), Flickr, Facebook, Digg (“al verliezen zij hun invloed”) en StumbleUpon. “Jezelf diggen is not done. Je moet de juiste contacten leggen en hen jou voortdurend laten diggen. Al pakt Digg dit soort patronen steeds beter aan.”

Het beste verhaal over het uitbouwen van een blog als hobbyproject tot een commercieel succes kwam van de eveneens jonge Nederlandse lifestyle-blogger Nalden. Zijn immer positieve grondhouding zorgt er zelfs voor dat hij erin slaagt rechtzaken om te buigen in advertentiedeals, zoals met Universal Music. Dat lukte hem met een vernieuwende blogvorm: zijn website Nalden.net is naar eigen zeggen een ‘rich media experience’, gebouwd by Momkai, met roulerende wallpapers op de achtergrond. Nalden verkoop deze wallpaper-posities aan adverteerders. “Het is de beste manier om te infiltreren in een nichemarkt. Zo wilde Universal me eerst aanklagen, maar adverteren ze nu voor het nieuwe album van N-E-R-D op mijn website.”

Toen ook een journalistenpanel het voortdurend ging hebben over geld verdienen aan blogs, werd de zaal opstandig. Dat kwam vooral door de houding van het panel, die blogs weigerden te zien als gelijkwaardige informatiebron voor online nieuwsmedia. Later in een tweede panel werd het allemaal nog heftiger toen de luidruchtige Amerikaan Loren Feldman (1938Media) op een Andrew Keen-achtige manier bloggers begon te schofferen. Vermakelijk, maar niet erg inhoudelijk. Al had hij gelijk met zijn opmerking dat transparantie van bloggers vaak een verkapte manier was om te bedelen om aandacht.

Al met al was het opmerkelijk hoezeer het publiek weigerde te praten over geld. Je zou bijna denken dat bloggen vooral een hobby moet blijven – waar je, om te spreken met de woorden van cartoonist/marketeer Hugh MacLeod (Gaping Void), vooral niet je werk van moet willen maken. Toch zal menig serieuze blogger veel over hebben voor een hedendaags businessmodel waarmee zijn of haar weblog geld gaat opleveren.

Hier een video van het optreden van Gabe Mac:

 

Deel dit bericht

8 Reacties

Ernst-Jan Pfauth

Het viel mij ook op dat weinig mensen geld wilden verdienen met hun blog. Als je veel plezier hebt in bloggen, is het toch geweldig als je er wat geld voor terugkrijgt? Des te meer tijd je er dan in kan steken.

erwin blom

Als blogger rechtstreeks geld verdienen met bloggen is in NL eigenlijk alleen mogelijk als je een heel groot publiek bereikt zodat je Google-advertenties kunt verkopen. Maar indirect geld verdienen kan wel degelijk. Als je met je blog naam maakt en autoriteit opbouwt levert dat op een andere manier geld op. Of dat nu is door presentaties, boeken, advies, software, producten of wat dan ook. Ik denk dus dan het publiek simpel realistisch was. Natuurlijk willen ze geld verdienen VIA hun blog, maar ze snappen dat MET hun blog lastig is.

Nalden

Leuk artikel. En goed geld verdienen met een blog kan prima hier. Waar een wil is, is een weg haha.

Logfather

Ik wist niet dat Nalden er zou zijn, volg zelf de studie Interactieve Media aan de Hogeschool van Amsterdam en we hebben zijn blog laatst bekeken als inspiratie voor onze eigen portfolio sites/blogs. Ik denk dat het nauwelijks een vraag hoeft te zijn OF je geld kunt verdienen met je blog. Met websites kan je geld verdienen, blogs zijn ook maar gewoon een type site. Als je goed schrijft (over ??n onderwerp), je ziel er in legt zoals andere redacties dat in hun tv-programma of tijdschrift doen en een eigen publiek opbouwt zijn er zeker mogelijkheden. Het is dan ook vanzelfsprekend dat de meeste 'huisdieren'-blogs en persoonlijke dagboeken nauwelijks iets opleveren (behalve eventueel wat 'biergeld' van Google Adsense).

Marie-Jose Klaver

Cashmore, wat een toepasselijke naam voor een spreker over geld verdienen met blogs 🙂

Jeroen Mirck

@Erwin: Geld verdienen via je blog valt wat mij betreft ook onder geld verdienen met je blog. Kijk naar GabeMac: die wordt vanwege zijn leuke filmpjes gevraagd om voor 10.000 dollar een paar promofilmpjes voor BMW te maken. Dat was hem zonder zijn blog niet gelukt.

erwin blom

@jeroen Is de vraag dan misschien onduidelijk geformuleerd op Blog08? Ik denk namelijk dat veel bloggers via hun blog geld verdienen. Het blog als visitekaartje geldt voor velen.

Matthijs van den Broek

Mooi verhaal, Jeroen. Was een apart event, met bijzondere mensen. Onorthodox…. 😉  @Marie-Jos?: Cashmore's naam is echt. Ik citeer uit mij eigen verslag op M!:  Is dat je echte naam, Cashmore, wil iemand anders weten.  ?I?m ashamed to say that it is my real name. It?s not a posh title, it?s got nothing to do with cash. It has to do with someone who was searching for a castle.?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond