Deel dit artikel
-

Techgiganten schrijven uniforme censuurstandaard

Google, Yahoo en Microsoft hebben gezamenlijk een set gedragsregels opgesteld hoe ze om moeten gaan met zaken als censuur en dictatuur in landen als China.

De code, waarvan The Cronicle een exemplaar in handen heeft, geeft aan dat de drie organisaties zorgvuldiger om willen gaan met de informatie over gebruikers die autoriteiten eisen. Ook het online materiaal dat moet worden gecensureerd van hogerhand moet aan banden worden gelegd.

Alle organisaties hebben eerder problemen ondervonden met censuur in deze landen en ze werden hiervoor ook bekritiseerd. Zo volgden zij China in het censuurbeleid. De resultaten van zoekmachine Google in dat land zijn beperkt.

Volgens Jerry Yang is het moeilijk om één lijn te trekken op het gebied van censuur omdat zich in dat soort landen elke dag weer andere zaken in andere juridische en politieke verhoudingen voordoen. Yahoo gaf eerder aan te werken aan een soort van code hoe ze met zaken als censuur en dictatuur moet omgaan.

Door het opstellen van deze regels hopen de drie grote technologiebedrijven de publieke kritiek teniet te doen. De code is opgesteld in de afgelopen twee jaar met behulp van academici en sociale investeringsfondsen.

De set regels zou de eerste uniforme standaard moeten zijn die beschrijft wat te doen voor, tijdens en nadat autoriteiten vragen om de vrije meningsuiting te beperken.

De bedrijven zouden volgende week met de gedragscode naar buiten treden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond