Deel dit artikel
-

PDC: Windows 7 sneller dan Vista

Windows 7 wordt sneller, minder opdringerig en heeft een kleinere footprint dan Vista. Gebruikers kunnen via aanraking applicaties bedienen die draaien bovenop Windows 7, doordat Microsoft de muiscommando’s heeft vertaald in schermaanrakingen.

Dinsdag toonde Microsoft een demo van Windows 7, tijdens de Professional Developers Conference(PDC), die tussen 27 en 30 oktober plaatsvindt in Los Angeles.

Steven Sinofsky, senior vice president for the Windows and Windows Live Engineering Group: "Over Vista hebben we veel feedback gehad. Daar hebben we geprobeerd lessen uit te leren. Bijvoorbeeld over het ecosysteem van Windows. We hebben hardware en software leveranciers veel werk bezorgd door de wijzigingen in Vista. In Windows 7 zal dat niet zo zijn, omdat we gebruik maken van de kernel van Windows Server 2008." Aan ontwikkelaars beloofde Sinofsky ‘meer ondersteuning voor standaarden’, waaronder Ajax en Open XML. Ook beloofde Sinosky een minder opdringerige beveiligingsfunctie (uac, user account control): "In Vista probeerden we onervaren gebruikers, met de beste bedoelingen, te beschermen. We gingen wat te ver."

Multicore

Micrsoft belooft dat Windows 7 beter gaat presteren dan Vista: het geheugen wordt minder belast, het energieverbruik zal lager zijn en er zijn minder lees- en schrijfacties nodig. Daarnaast zou Windows 7 sneller zijn dan Vista en is de footprint van de kernel volgens Sinofsky kleiner geworden.

Scott Guthrie, vice president van Microsofts Developer Division, beloofde een betere omgang met multicoreomgevingen. Windows Server R2 zal schaalbaar zijn tot op 256 processoren. Voor ontwikkelaars komen er debugging tools waarmee ze kunnen bekijken wat er precies op welke core gebeurt.

Jump list

Julie Larson-Green, ‘vice president of program management for the Windows Experience’, showde het nieuwe bureaublad van Windows 7. De taakbalk toont alleen nog ikonen van applicaties die geopend zijn. Met een rechtermuisklik kunnen gebruikers recent bewerkte bestanden kiezen uit een ‘jump list’. Door met de muis te bewegen over applicatie-ikonen op de taakbalk, krijgen gebruikers alvast een preview te zien van het actieve document.

In Windows Explorer kun je ‘views’ creëren waarbinnen bestanden (voor hetzelfde project) vanuit verschillende mediabronnen tegelijk worden getoond. Daarnaast verloopt het verbinden met draadloze apparaten meer geautomatiseerd, zodat "mensen thuis automatisch een connectie krijgen met hun thuisprinter en op het werk met hun werkprinter."

Multitouch

Gebruikers kunnen via aanraking applicaties bedienen die draaien bovenop Windows 7, doordat Microsoft de muiscommando’s heeft vertaald in schermaanrakingen. Scrollen door een document hoeft dus niet meer met een scrollwieltje, maar kan ook met een handbeweging over het scherm (voor wie dat wil ?

Windows Explorer, Paint en Internet Explorer gaan ‘multitouch’ ondersteunen, waarbij gebruikers het scherm op meer dan één plek tegelijk kunnen aanraken met hun vingers. Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk in te zoomen op een foto door twee vingers uiteen te schuiven.

Takeshi Numoto, die de regie voert over Office, sprak over versie 14 van dit kantoorpakket. De opvolger van Office 12 (versie 13 is overgeslagen) verschijnt op zijn vroegst eind 2009. Office 14 biedt meer mogelijkheden voor samenwerking. Micrsoft-cto Ray Ozzie: "Het is ons doel om de combinatie van pc, telefoon en web waardevoller te maken dan de afzonderlijke delen."

Deel dit bericht

1 Reactie

blaauw

Is deze windows versie 7 straks ook gratis op mijn huidige desktop te downloaden en werkt mijn huidige lcd display dan ook?Zijn er dan ook oudere programma's die dan ook goed kunnen communiseren met versie 7?Windows vista vertoont nog te veel problemen met installatie en het draaien van oudere programma software zoals windows live, nu 9.0enz.heb nu op huidige pc windows vista home premium maar wil meer kunnen met een betere versie met de mogelijkheid dat ook verouderde programma's geladen en werken zonder problemen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond