Deel dit artikel
-

Google indexeert ook Nedstat-pagina’s

Google is onlangs begonnen met het indexeren van Nedstat-pagina’s. Tot die ontdekking is Jeroen van de Wiel, beheerder van een Nederlands Google-weblog, gekomen. Wat de gevolgen zijn van het indexeren van de Nedstat-pagina’s door Google is nog niet helemaal duidelijk.

“Google heeft een aantal weken geleden een update gemaakt van het aantal ’in-links’ waarbij iets vreemds naar boven kwam. Bij het kijken van de links naar de Google Weblog bleek tot mijn zeer grote verbazing ook de Nedstat pagina als linkende site vermeld te zijn. Dat betekent maar een ding: Google indexeert vanaf nu alle Nedstat tellers en dat heeft gevolgen,” schrijft Van de Wiel op zijn Google-weblog.

“De structuur van het internet bepaalt de rankings van Google en het meetellen van alle Nedstat referer pagina’s met tientallen links per pagina zou zeer grote gevolgen voor de structuur van het Nederlandse internet hebben. 246,000 overzichten van links met daarop de populairste linkende sites zouden een aardige toevoeging zijn,” aldus Van de Wiel.

“Dit kan wel eens grote gevolgen hebben voor de pagerank van pagina’s en de privacy van internetgebruikers. Google is java-script anders gaan behandelen. Hierdoor worden de Nedstat-tellers nu ineens meegeteld,” zegt Van der Wiel tegen Emerce. Dat zijn er 850.000 in getal. “Mensen met een Nedstat-teller zullen daar niet gigantisch op vooruit gaan en het zal voor Pagerank in een eerste instantie niet veel uitmaken,” vervolgt hij.

“Op het moment dat de referrer-pagina’s in invloed gaan stijgen dan zullen de de linkende sites er profijt van hebben. Sites met veel traffic zullen daardoor nog meer in populariteit gaan stijgen.” Vraag is volgens Van der Wiel hoe lang Nedstat het gaat tolereren dat Google de Nedstat-pagina’s indexeert. “Dit kost ze veel bandbreedte, maar er staat tegenover dat de banners die erop Nedstat staan ook meer bekeken worden.”

En daar blijft het niet bij. Ook de privacy van mensen is volgens Van de Wiel in het geding. “Zo kun je door een eenvoudige zoekopdracht precies zien wie wat bezocht heeft. Zoek bijvoorbeeld eens op defensie of op werknemers van Philips, ja, zelfs van werknemers van Google,” besluit Van de Wiel.

Over Nedstat is de laatste tijd veel te doen geweest. Met name in het wereldje van de weblogs. Onlangs brak een kleine oorlog uit tussen kleine oorlog tussen webloggers en Nedstat. Het bedrijf dat webstatistieken verzorgt, had een aantal van de grootste Webloggers zoals Retecool, VolkomenKut en GeenStijl gemaand verschillende Nedstat-tellers te gebruiken op allerlei subdomeinen en zich niet tot een Nedstat-teller te beperken. Zij weigerden dat en stelden een boycot in tegen Nedstat. Dat Nedstat de webloggers ook gemaand zou hebben te betalen, verwijst het webstatistieken-bedrijf naar het rijk der fabelen.

Deel dit bericht

3 Reacties

Rombo

"Het bedrijf dat webstatistieken verzorgt, had een aantal van de grootste Webloggers zoals Retecool, VolkomenK*t en GeenStijl gemaand zich bij een teller te houden en niet meerdere nedstat-tellers te gebruiken op allerlei subdomeinen." Ehmmm… volgens is het precies omgekeerd: Notstat eist dat op elke pagina een nieuwe teller geplaatst wordt, terwijl onder meer de genoemde weblogs liever dezelfde teller gebruiken op alle pagina's.

Tjeerd Wiersma Redacteur Emerce

Tekst is inmiddels aangepast.

bikkel

Hmmm. Nu doet Rombo van geenstijl zelf een beetje aan stivoropraktijken.Ik kan me niet voorstellen dat Nedstat wilt dat je voor elke pagina een aparte teller neemt. Volgens mij vinden ze het ook wel prima als je alleen op de homepage een teller zet. Dat zal een boel overbodige bandbreedte schelen.Door dat geknoei van weblogs met tellers allerlei andere pagina's krijg je zo natuurlijk nooit een goed beeld wat de meest populaire weblog is. Het is gewoon een zielig spelletje tussen weblogs. Goed dat Nedstat iets tegen die fraude doet. Ohja, dat verhaal over privacy klopt niet (meer?), probeer die zoekopdrachten van Jeroen maar eens uit te voeren.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond