Deel dit artikel
-

Jongeren massaal illegaal op Hyves

Het merendeel van de jongeren tot 16 jaar zit illegaal op Hyves. De profielensite heeft niet de expliciete toestemming van de ouders gekregen om de persoonsgegevens van kinderen elektronisch te verwerken. Dat vermoedt de PvdA. De partij stelt kamervragen.

[reactie Hyves onderaan dit verhaal in Update]

Mogelijk zitten honderdduizenden van de 7,7 miljoen Hyvers illegaal op de profielensite. Kamerleden Heerst en Bouchibti van de PvdA vragen de ministers van Justitie en Jeugd en Gezin om opheldering.

De parlementariërs willen weten of het juist is dat profielensites niet controleren of een nieuw lid van onder de 16 toestemming van zijn ouders heeft. Ook vragen ze zich af of internetsites, in het algemeen, niet té veel onnodige informatie vragen van gebruikers.

Het bedrijf Hyves wordt niet bij name genoemd in de kamervragen.

Hyves is al sinds eind november 2007 op de hoogte van de gevoelige privacyplek van zijn site. Toen werd het aangesproken op de wettelijke lacune in zijn operatie (geen leeftijdscontrole), tijdens het Social Networking Event in Amsterdam.

Sindsdien heeft het een privacyregelement gepubliceerd. Opmerkelijk genoeg, echter, is het voor nieuwe leden toch niet verplícht om te vertellen wanneer ze geboren zijn. Dat vak is optioneel bij aanmelding.

Hyves geeft aan niet actief te controleren of nieuwe leden liegen over hun leeftijd. Het legt de verantwoordelijkheid bij zijn leden. Uit Hyves’ privacyregels: "Mocht je nog geen zestien (16) jaar oud zijn, dan moet je toestemming hebben van je ouders of voogd voordat je een Hyves account aanmaakt. Door deze Privacy Policy te accepteren, garandeer je dat je zestien (16) jaar of ouder bent of toestemming van je ouders/voogd hebt om een account aan te maken."

De PvdA-kamervragen hebben betrekking op het al dan niet naleven van artikel 5 uit de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Die stelt dat voor het verwerken van persoonsgegevens van iemand van jonger dan 16 daarvoor de toestemming van de wettelijk vertegenwoordiger nodig is.

Het College Bescherming Persoonsgegevens was gisterenmiddag niet in de gelegenheid in te gaan op vragen van Emerce over dit onderwerp.

Hyves was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar. 

Update: Hyves: ‘Niemand is illegaal bij ons’

Deel dit bericht

8 Reacties

kabouter plof

Geweldig! In 1 woord; Geweldig. Die kids zitten overal en nergens. Hun eigen zeer creatief aangemaakte FAKE emailadres in hotmail wordt puur en alleen voor aanmeldingen bij dit soort sites gebruikt. Ouders en toestemming geven. kids van 12 jaar kunnen gewoon porno kijken op het internet. Wellicht moeten UPC en anderen ouders laten tekenen dat kinderen onder de 12 jaar niet alleen mogen surfen?  Welnu, in kabouterland hebben wij ook last van privacy schending, maar opper-kabouter zegt; moet je maar niet zelf zoveel online zetten.  Ik zou mijn paddestoel erom verwedden dat PVDA een lesje "PR" heeft gehad. Zeg iets over Hyves en het haalt het nieuws wel. Niet te zwaar inzetten, maar gebruik "PRIVACY" maar. hot topic en al eens besproken in de media. Ga zo door PVDA. sla nog eens wat miljarden stuk in bodemloze putten, bonussen voor falende managers en laat ons in lengte van dagen hetzelf weer terugbetalen. Alsof wij schuldig zijn aan hoogvliegerij en nooit hebben geweten hoe de handel en wandel van die banken is.  Dan valt er binnenkort weer een blauwe envelop, aczijnzen omhoog etc…en dat komt bij ons binnen…in ons huisje; dat is pas schending van privacy!

bos kabouter

Goed gesproken meneer Plof!

bart

Gezien de inhoud van het artikel lijkt de kop me wat overtrokken. Het is duidelijk niet alleen de PVDA die uit is op sensatie. Hoog Telegraaf gehalte op de Emerce burelen!

Ton

Wat een malloten bij de pvda, hoewel ik in die kring ben opgegroeid, nooit meer stem ik op die partij.

Wouter Bos

Wie nog ooit PvdA (overigens CDA ook) stemt is echt zwaar geestelijk niet helemaal in orde..

Frank

waar gaat dit heen? dat ze liever eens kamervragen stellen over cappuchon *****zakjes die overal als paddestoelen uit de grond schieten en ons land naar de afgrond helpen.. maja eerlijk is eerlijk, 10 jarige jongetjes arresteren en kamervragen over internetsites stellen is wel zo gemakkelijk, ipv de echte problemen aan te pakken..

j

De overheid wil waarschijnlijk een monopolie op de beroerde omgang met privacy en persoonsgegevens?

Rutger

Artikel 2 lid 2 sub a. Zegt dat de wet op de persoonsgegevens niet van toepassing is, indien de vermelding van de gegevens ten behoeve van activiteiten met uitsluitend persoonlijke of huishoudelijke doeleinden dient. Naar mijn mening is Hyves ten behoeve voor persoonlijke doeleinden, je kunt immers zelf mensen toevoegen, verwijderen of je site enkel aan je vrienden tonen.  Dit zou betekenen dat Hyves niet onder de wet persoonsgegevens valt en zo ook artikel 5 voor Hyves niet gelden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond