Deel dit artikel
-

Profielensites: leeftijdsfraude niet uit te bannen

Het is praktisch niet te controleren of gebruikers van profielensites te jong zijn om zich aan te mogen melden. “Zo’n controle is niet te doen en niet van deze tijd”, zegt de baas van Sugababes. Hij vindt steun bij andere profielensites.

Jongerensites reageren daarmee op de politieke discussie die ontstaat nu de PvdA kamervragen stelt over de privacy van minderjarigen op profielensites.

Om zich in te mogen schrijven op profielensites moeten kinderen tot 16 jaar formeel toestemming van hun ouders hebben. Dat vloeit voort uit artikel 5 van de Wet Bescherming Persoonsgegevens.

Wet is niet te handhaven

‘Niet te doen en niet van deze tijd", zegt Mark Friederichs. Hij is de manager van Sugababes vanuit eigenaar Telegraaf Media Groep. "De wet is op dit punt niet te handhaven. We leggen de verantwoordelijkheid bij de gebruikers zelf. Wat moet je anders doen, een brief sturen en om een kopie van een paspoort vragen? Ik denk dat alleen een elektronisch paspoort uitsluitsel kan bieden."

Sugababes hebben 1,1 miljoen geregistreerde gebruikers, van wie er 400.000 maandelijks inloggen. De sites richten zich op 13-21-jarigen. De groep 16-17-jarigen is het zwaarst vertegenwoordigd.

Tijmen Kroon is het eens met Friederichs: "Dit werkt niet. Er moet een oplossing komen. Werken met paspoorten is een te hoge drempel."

Kroon is oprichter van Zikle.nl, een site waar jongeren eenvoudig persoonlijke homepages kunnen maken. Niet puberende jeugd heeft meer behoefte om zich te uiten dan intensief te hyven. Daarin tracht Zikle te voorzien.

De studerende ondernemer: "MySpace in Engeland heeft een soort blokkade: ouderen kunnen de profielen van jongeren niet zien. Dat zou bij ons dus betekenen dat je als 16 jarige niet op het profiel van je vrienden kan zodra zij 17 worden."

CU2, de profielensite van Ilse Media, laat via een woordvoerster weten: "We voldoen aan de richtsnoeren van het College Bescherming Persoonsgegevens. Het is bovendien verplicht om je geboortedatum in te vullen als je je inschrijft. Maar het is niet te controleren of iemand de waarheid spreekt of niet. Dat is ondoenlijk en ligt buiten onze macht. Met alle middelen voor leeftijdsverificatie is te frauderen. Ik zie het net zo als het vervalsen van een briefje van je ouders op de middelbare school."

Nederlands grootste profielensite, Hyves, zegt niemands privacy te schenden, noch dat het illegale gebruikers heeft. Mede-oprichter Raymond Spanjar zegt volledig te voldoen aan de richtsnoeren van de privacywaakhond.

Duits onderzoek moet richting geven

Een tweede actualiteit die privacyzaken rondom profielensites belicht, is een onderzoek van het gerenommeerde Duitse Frauenhofer Institut. 

Uit ‘Privatsphärenschutz in Soziale-Netzwerke-Plattformen’ (download PDF) blijkt dat geen van de zes onderzochte profielensites optimaal scoort op beveiliging van de privacy van de leden. De Duitse onderzoekers hopen met hun onderzoek een raamwerk te publiceren voor toekomstige beoordelingen van privacy-aspecten op profielensites. Daaraan ontbreekt het vooralsnog.

Foto: hyku (cc)

Deel dit bericht

4 Reacties

Rudi van Zandwijk

Het is ook gewoon niet te controleren, elk veld dat ingevuld moet worden kan eenvoudig gelogen worden, zowel naam als geboortedatum of wat voor ander veld dan ook!Als de overheid hier vanaf wil, moeten ze zelf maar een "DigiD-XML-API-koppeling-fancyness" maken, maar dat komt er toch niet… R.

Sander

Waarom moest iedereen een legitimatie hebben destijds? Waarom kan men hier dan niet op controleren ? Er zijn genoeg manieren om dit te implementeren, alleen kost dit tijd en geld. Nu net dat laatste is datgene waar er een probleem bij komt kijken.

BartVB

Een veel groter probleem dan tijd en geld is privacy. Op het moment dat je onomstotelijk vast kunt stellen dat iemand inderdaad ouder is dan 16 ben je ook een erg groot deel van je privacy kwijt. Dat is geen enorm probleem bij alleen het vaststellen van 16+ voor b.v. Hyves maar wordt een heel stuk vervelender als je je via dat 'electronische paspoort' op iedere discussiesite aan moet melden. Dag vrijheid van meningsuiting. Wat mij nogal tegenstaat in deze discussies is dat de verantwoordelijkheid vrijwel volledig bij de beheerders van de sites wordt gelegd. Over de ouders van deze kinderen hoor je eigenlijk nooit iets. Het lijkt me in deze tijd best verstandig om je kinderen wat digitale leefregels mee te geven. Ik beheer zelf een grote community site en zie daar af en toe minderjarigen die van hun ouders idd niet mogen melden waar ze wonen, wat hun achternaam is en die geen foto's mogen plaatsen. Het gros van deze kids hebben er echter geen problemen mee om uitgebreid uit te doeken te doen met welke drugs ze afgelopen weekend ge?xperimenteerd hebben, wat ze met hun vriendje hebben gedaan en daarnaast melden ze dat hun trainer een enorme eikel is. Een paar dagen later krijgen wij dan of een boze mail van de trainer, of een paniek mail van het kind in kwestie omdat ze ineens ruzie heeft met de trainer (of ouders ivm drugs). Tja… Een paar simpele regels en een klein beetje opvoeding zou heel wat meer effect hebben dan bureaucratische regels als 'toestemming van ouders als < 16'. Ik ga in iedergeval eens mailen met de PvdA.

Ro

Websites zoals Hyves hebben weldegelijk een maatschappelijke functie en hebben daar ook zelf belang bij. Want stel het gaat 'n keer mis, dan zal hun goede naam zeker een grote deuk oplopen. Hyves kan niets doen aan gelogen leeftijden en overige velden, en de check op leeftijd is dan ook voldoende in mijn ogen. Maar Hyves kan wel maatschappelijk verantwoord controle uitoefenen op basis van geruik. Ook zonder de privacy te schenden moet dit toch mogelijk zijn. Ik denk dan aan een soort prefentieve controle om bepaalde gedrag te dedecteren en eventueel over te advizeren/uitbannen. Dus niet aan de voorkant 'n extreme controle, maar aan de achterkant! Simpel voorbeeld uit eigen ervaring is het posten van adresgegevens in forums waar veel kinderen onder de 16 jaar verblijven. Als je moderators maar ook mede gebruikers opvoed hier op te controleren dan sluit je al snel uit dat ongewenst contact verspreid wordt via het forum. Binnen Hyves mag hier ook meer aandacht aan worden besteed. Zoals MSN messager al tijden doet kan Hyves best meer attentiewaarde creeeren bij het plaatsen van informatie. Een simpel zinnetje "Let op dat persoonlijke gegevens misbruikt kunnen worden" kan al een hoop leed schelen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond