Deel dit artikel
-

Amerikanen willen leeftijdsverificatie profielensites

Amerikaanse openbare aanklagers zoeken naar een systeem om de leeftijd van kinderen online te kunnen verifiëren. Dat moet hen beschermen tegen kwaadwillende ouderen op onder meer profielensites.

Een groep vooraanstaande internetbedrijven doet sinds februari 2008 onderzoek naar welke systemen het best zijn om kinderen veilig online te laten gaan. Leeftijdsverificatie speelt daarin een belangrijke rol. Begin 2009 presenteren de bedrijven, onder wie Bebo, Facebook, Google, Loopt, Microsoft en MySpace, hun bevindingen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van Amerikaanse openbare aanklagers. Zij zoeken naar middelen om kinderen online te beschermen en overtreders op te sporen en vervolgen.

Minderjarigen moeten, als ze zich aanmelden voor webdiensten, hun leeftijd opgeven. Dat geldt bijvoorbeeld voor profielensites, chatdiensten en locatiebewuste diensten als Loopt.com. Het is echter lastig om te bepalen of jongeren al dan niet liegen over hun leeftijd. In de VS liegen minderjarigen over hun leeftijd omdat jongeren niet naar de profielen van ouderen mogen kijken, en andersom. Dat heeft een zekere mate van sociale uitsluiting tot gevolg.

Onlangs gaven ook Nederlandse jongeren- en profielensites aan dat ze niet actief de leeftijd van hun nieuwe leden controleren. Kinderen tot 16 jaar mogen zich enkel op online diensten inschrijven als ze toestemming van hun ouders hebben. Sugababes, Cu2, Zikle en Hyves leggen de verantwoordelijkheid voor leeftijdscontrole bij de leden, niet bij zichzelf.

Volgens de New York Times zijn er in Amerika 29 initiatieven die de veiligheid van kinderen kunnen bevorderen. Dat varieert van Net Nanny-achtige surffilters tot de leeftijdscontroledienst van eGuardian. Laatstgenoemde laat ouders zich inschrijven op zijn site en controleert de identiteit van het nieuwe lid door zijn of haar school op te bellen.

Op de website van de universiteit van Harvard staan drie video’s met presentaties van bedrijven en instellingen die hun visie geven op hoe jongeren het best veilig online kunnen gaan.

Anders dan in Amerika wordt er in Nederland niet actief naar een systeem gezocht om de leeftijd van jongeren te verifiëren wanneer ze zich inschrijven voor online diensten.

Foto: hyku (cc)

Deel dit bericht

3 Reacties

HB

Typisch dat men toch automatisch naar een gebod grijpt voor zaken die kinderen aangaan. Is het dan nog niet duidelijk dat waarschijnlijk averechts zal werken? Het is alles of niet denk ik. Of je verplicht iedereen om zich te legitimeren voordat je dat soort sites mag gebruiken, of je doet het niet. Dat halve gedoe werkt natuurlijk niet…

Danny Mekic'

Ik ben benieuwd hoe dit vervolgens wordt vertaald door/naar de Nederlandse politiek.. Want dat zal ongetwijfeld snel gebeuren.

JonathanNiels

Net alsof die kids op het schoolplein en tijdens het uitgaan geen oudere (jongeren) tegenkomen… Wanneer ze de 16-minners willen beschermen zouden ze beter kunnen investeren in opvoeding dan in bekrompen wetgeving.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond