Deel dit artikel
-

Sellaband wijzigt model en verkoopt via Bol.com

Online platenlabel Sellaband wijzigt per 1 december zijn model. De voorwaarden kennen dertien veranderingen. Sellaband startte ook met de verkoop van cd’s via Bol.com.

Sellaband maakte maandagavond op zijn site bekend de algemene voorwaarden op liefst dertien punten te veranderen. De aanpassingen betekenen ook wijzigingen in het bedrijfsmodel. Algemeen directeur Johan Vosmeijer wil ze desgevraagd nog niet toelichten. "De motivatie voor de veranderingen maken we pas op 1 december bekend. Dan gaan we iets groots aankondigen", zegt Vosmeijer (ex-Sony/BMG).

Op Sellaband kunnen fans virtuele aandelen in een band of artiest kopen voor tien dollar per stuk. Bij het bereiken van 50.000 dollar, mag hij dat geld gebruiken om een professionele cd op te nemen. De fans, die Sellaband aanduidt als ‘believers’, krijgen nu nog 1 cd per aandeel.

Meeverdienen

Believers ontvangen momenteel 11 dollar van elke cd die via de Sellaband-site wordt verkocht. Bij verkoop van een cd via derde partijen, zoals Amazon.com, verdient de believer ongeveer 7,50 dollar. Believers krijgen ook een derde van de advertentie-inkomsten van de pagina’s waar gratis muziek van hun artiest is te downloaden.

Sellaband verdient onder meer geld aan de rente op de bedragen van artiesten die het doel van 50.000 dollar nog niet hebben gehaald. Ook ontvangt de site een deel van de muziekinkomsten.

Nieuw: 50-50 en geen advertenties

In de dertien punten staat dat vanaf december artiesten en ‘believers’ elk vijftig procent van de netto-muziekinkomsten zullen delen voor een periode van vijf jaar. In een toelichting op de site schrijft Sellaband dat het ‘zijn rol als facilitator wil benadrukken’. Sellaband krijgt straks een licentie van vijf jaar, terwijl de artiest meteen de master-cd krijgt. Dat gebeurde tot nu toe pas na een jaar, waarna de artiest vrij was ermee te doen wat hij wilde.

Ook valt te lezen dat de advertenties straks van de site verdwijnen. Daarnaast introduceert Sellaband op 1 december een nieuwe manier om het voor believers aantrekkelijker te maken meerdere aandelen van een artiest te kopen. De site krijgt voortaan 10 procent van het opnamebudget.

Binnen negen maanden

Artiesten die de limiet van 50.000 dollar halen, krijgen straks wat meer plichten. Zo moeten ze een minimum van acht nummers opnemen binnen negen maanden. Op dit moment zijn er 13 artiesten die via de site wel 50.000 dollar ophaalden, maar nog altijd geen plaat gereed hebben.

Sellaband komt ook met een extra model waarbij eerst een ton moet worden opgehaald. Deze is alleen beschikbaar op bands die worden geselecteerd door de site zelf. Als een artiest zes maanden inactief is op de site, wordt zijn profiel automatisch verwijderd.

Verkoop via Bol.com

Sellaband maakte maandag ook bekend cd’s van zijn artiesten te gaan verkopen via Bol.com. Daarvoor is onder meer een aparte pagina op Bol.com ingericht. Begin dit jaar startte Sellaband ook al met de verkoop via Amazon.com in Groot-Brittannië en Duitsland.

Sellaband probeert volgens CEO Johan Vosmeijer de ‘vicieuze cirkel in de muziekindustrie’ te doorbreken. "Tegenwoordig spelen radiozenders en winkelketens steeds meer op safe. Radiozenders willen eerst weten of een plaat goed verkoopt, voordat ze hem beginnen te draaien en winkelketens willen eerst dat een liedje op de radio wordt gedraaid, voordat ze de artiesten in de schappen leggen. Via Bol.com zijn onze cd’s direct verkrijgbaar en krijgen ze extra aandacht, dat zou de start kunnen zijn van ‘iets’ wat nodig is voor een doorbraak."

Sellaband bestaat inmiddels meer dan twee jaar. In totaal 28 bands en artiesten hebben 50.000 dollar via de site opgehaald. Bijna negenduizend artiesten hebben zich tot nu toe aangemeld.

Deel dit bericht

3 Reacties

Swathi

Ik heb 2 weken geleden onlangs een CD gekocht via bol.com van een artiest van Sellaband. Maar in het artikel wordt aangegeven dat ze pas per 1 december beginnen met de verkoop bij bol.com. Hoe kan dat?

Bastiaan

"Tegenwoordig spelen radiozenders en winkelketens steeds meer op safe" Het is eigenlijk toch bizar. Waar is de passie gebleven waarmee radiomakers programma's maken? Je draait toch iets omdat je het goed vind, niet of het commercieel aanslaat????!? (ik weet het, naief, maar toch). 

renato

@Swathi, Diverse sellaband albums waren al te koop op Bol.com. Maar vanaf 1 december a.s. hebben ze een speciale pagina voor alle sellaband-albums. Ze staan nu niet meer alleen in 'de bakken' maar in een speciale 'vitrine'. Zo moet je het maar zien.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond