Deel dit artikel
-

Onzekere toekomst voor Boober

De marktplaats van Boober, een site waar particuliere geldzoekers en particuliere geldschieters bij elkaar worden gebracht, blijft angstvallig leeg. De aandeelhouders beraden zich hoe ze verder moeten met Boober.

Directeur Ilse Smulders geeft toe dat ‘peer-to-peer-lenen geen doorslaand succes is’: "Dat is wereldwijd." Ondertussen wacht de directeur de conclusie van de aandeelhouders af. "Binnenkort wordt er meer bekend, daar kan ik nu weinig over zeggen." Onder meer oprichter van computermaker Tulip, Franz Hetzenauer, heeft een belang in de geldleensite.

Sinds september ziet online leenmarktplaats Boober de bezoekcijfers aan de site afzwakken. "De uitleners houden met de economische neergang de hand op de knip. Zij brengen hun geld niet meer naar een dergelijke leensite. Peer-to-peer-lenen staat onder druk, Boober ook", aldus Smulders.

Op de site zijn geen openstaande leningen meer te vinden waar particulieren geld in kunnen steken. Volgens directeur Ilse Smulders zijn alle aanvragen voor een lening afgewezen bij de controle van de kredietwaardigheid van de klant.

De credit rating varieert van AAA tot en met D, waarbij AAA het laagste risicoprofiel aangeeft. Bij een rating lager dan D kan er geen lening worden aangevraagd bij Boober. "Alle aanvragers scoorden lager dan D en kregen geen groen licht. De reden dat deze groep het nu probeert bij Boober, is omdat ze niet meer bij banken terecht kunnen en hun heil ergens anders zoeken. De situatie leent zich er niet voor om te lenen", aldus de directeur van de leensite.

Leners met een laag risicoprofiel blijven ook weg van de site. Smulders: "Die groep is moeilijk te vinden, via internet lukt het niet. We zijn nu met de aandeelhouders in gesprek om te kijken of we budget vrij kunnen maken voor traditionele media. Daarmee willen we de kritische lener bereiken."

Boober is de eerste Nederlandse online marktplaats waar particulieren zonder tussenkomst van een bank geld kunnen lenen en uitlenen. Het controversiële systeem werkte na oprichting lange tijd zonder vergunning van DNB en de Autoriteit Financiële markten (AFM). Die vergunning werd vorig jaar oktober verleend.

Deel dit bericht

11 Reacties

Robert

Misschien ook aardig om de bron te vermelden die gisteren ontdekte dat het slecht gaat met Boober, door de site een week lang in de gaten te houden:  http://www.hyped.nl/details/20081114_einde_verhaal_voor_boobern/

Bernard

Robert, je opmerking slaat nergens op. Emerce heeft een ander artikel.

Robert

Precies Bernard. Je hebt helemaal gelijk. Het is volledig toeval dat hyped.nl gisteren over Boober schrijft, en vandaag Emerce – vanuit het niets – belt met boober wat er aan de hand is. Ik zit in hetzelfde kantoor als hyped.nl, en daar kunnen ze er om lachen. Maar, eerlijk is eerlijk, gelukkig neemt emerce de tijd om te bellen met de directeur. Samen geven beide artikelen een goede indruk, vandaar mijn reactie.

Erwin Boogert - Emerce

Robert ziet het juist. Hyped signaleert scherp dat er iets een de hand lijkt te zien. Dat was voor ons aanleiding om te bellen en onze vragen voor te leggen. Dat leverde vervolgens bovenstaand verhaal op.

Oli4b

@Bernhard. Een ander artikel gelukkig wel, maar bron vermelden zou geen kwaad kunnen.

verKoopwinkel

In het buitenland draaien die sites toch wel goed/beter of is daar verandering in gekomen?

Chris de Baat

Dit verhaal klopt niet helemaal. Als je het forum van boober bekijkt (www.booberwatch.nl), lees je talloze klachten over boober. Leningaanvragen worden niet meer verwerkt, e-mails worden niet meer beantwoord. Dat er totaal geen activiteit meer is op Boober is niet (of in ieder geval niet volledig) te wijten aan het aantal potenti?le leners en uitleners, maar het lijkt erop dat Boober zelf de handdoek in de ring heeft gegooid.

B-watcher

de redenen, hoge rente, veel bkr klanten aldus de mannen op http://www.lening-geld-lenen.nl/financieel-nieuws/geld-lenen-boober  die overigens wel netjes bronnetje vermelden 😉

Robert

Ok, alles weer duidelijk. Die site lening-geld-lenen.nl uit de vorige reactie lijkt me overigens puur bedoeld voor zoekmachine vervuiling, en bevat weliswaar een bronvermelding naar Emerce, maar geen link. Niet zo netjes. Hij staat op naam van ene Rxxx, die actief is in… zoekmachine marketing.  Noot van de redactie: deze reactie is gemodereerd. Naam van genoemde persoon in reactie is geanonimiseerd.

Uitlener 192

NB: Boober trekt zeker zelf de stekker eruit. Investeerders hebben tot op de laatste lening gewoon doorgeinvesteerd, zelfs in een periode dat er onder hen een oproep was om niet te investeren. Er zijn leners die hun vorige lening hebben afgelost en nu weer willen lenen. Die zouden een te lage credit rating hebben? Op de P2P leningsites wereldwijd wordt (relatief gezien) erg weinig geleend. Ook de bekende Prosper en Zopa kennen weinig leners / leningen. Nederland zou wel eens te klein kunnen zijn.

Geldwolfje

Ilse liegt dat het gedrukt staat.. Men laat de site gewoon doodbloeden terwijl er wel genoeg animo is te investeren. Raar dat tientallen investeerders nimmer antwoord kregen en emerce het wel gelukt is. Onzinnig gewoon dit.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond