Deel dit artikel
-

Start-up toont trendinformatie van huizenmarkt

Zoekmachine HuizenZoeker heeft een eigen ‘Google Trends’ voor huizen gelanceerd. Met de woningmarktmonitor kunnen huizenzoekers actuele cijfers en trends in de markt op de voet volgen. De start-up verzamelt de gegevens van alle woningen die via grote huizensites en makelaarsites te koop worden aangeboden.

Er kan op de metazoekmachine voor te koop staande huizen worden gezocht per provincie, gemeente, stad of woningtype. Op de detailpagina van een koopwoning staat de mediaan van de vraagprijs en de gemiddelde vraagprijs per vierkante meter van de betreffende gemeente. Zo is de gemiddelde vraagprijs per vierkante meter in de gemeente Bloemendaal 5.188 euro. Een daling van 0,8 procent vergeleken met vorige week

Jan-Willem Tusveld, directeur van HuizenZoeker geeft aan dat ze met de woningmarktmonitor een transparant beeld willen geven van de huizenmarkt. Opvallend genoeg stijgen de huizenprijzen in Nederland nog. Al zijn daar op provincieniveau andere trends te zien. Zo kampen bijvoorbeeld Drenthe, Flevoland en Friesland wel met een daling van de huizenprijzen. De gemiddelde vraagprijs in grote steden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam daalt ook. Utrecht doet het beter met een stijging van 0,55 procent ten opzichte van vorige week.

Het is niet mogelijk om per wijk of stadsdeel te zoeken. Tusveld: "Er staan misschien twee huizen te koop in een straat, dat geeft geen duidelijk beeld. Je hebt natuurlijk historische gegevens, maar wanneer je kijkt naar een tijdsbestek van acht jaar en de huizen die daarin zijn verkocht, dan geeft dat een vertekend beeld."

De woningmarktmonitor neemt de vraagprijs als uitgangspunt. De uiteindelijke verkoopprijs verschilt in de meeste gevallen van de vraagprijs. Volgens Tusveld ziet de koper hiermee wel wat de stand in de markt is: "De ontwikkelingen geven een goed beeld weer."

De site houdt wijzigingen in de vraagprijs, woonoppervlakte en woningtype bij. Hiermee wordt de gemiddelde vraagprijs, de mediaan van de vraagprijs, de gemiddelde vraagprijs per vierkante meter en het percentage vraagprijsdalingen en vraagprijsstijgingen van huizen vastgelegd. HuizenZoeker verzamelt sinds september van dit jaar de gegevens van alle woningen.

Deel dit bericht

2 Reacties

Ton

Vooralsnog lijken er nog wat problemen te zijn met de prijzen op Huizenzoeker.nl. Vooral opvallend is dat er een redelijk aantal huizen bij staat dat soms wel 10.000 euro of meer in prijs stijgt, ook bij woningen die al lang te koop staan. Gisteren zag ik er op de eerste pagina een die van 120.000 naar 175.000 ging. Vandaag in Landgraaf eentje die van 15.500 naar 155.000 gaat. Een appartement in Nuenen gaat al een week om de dag met 100.000 omhoog, omlaag met 100.000, weer omhoog, etc. Deze vind je al bij een paar pagina's doorbladeren. Wanneer je verder klikt, zie je dat het meestal wel moet gaan om eerder verkeerd ingevoerde/gevonden gegevens, 2 verschillende meldingen op verschillende sites, of andere fouten.  Wanneer dit ook in de berekeningen voor prijsstijgingen en -dalingen wordt meegenomen, zal het toch een scheef beeld geven.

Stijn Veeger

Zag dat ze ook een mobiele versie aanbieden: www.huizenzoeker.mobi Werkt zeer goed. Succes!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond