Deel dit artikel
-

Einde aan hoge rekeningen mobiel internet buitenland

Met nieuwe maatregelen van de Europese telecomministers komt er een einde aan onverwacht torenhoge rekeningen voor mobiel internetgebruik in het buitenland. Abonnees kunnen een ‘internetslot’ op hun abonnement zetten waardoor een factuur nooit hoger dan 60 euro is.

Dat is de uitkomst van een vergadering gisteren in Brussel over de prijzen van mobiel bellen, sms’en en dataverkeer in het buitenland.

In het voorstel van de ministers staat dat operators voor mobiel internetverkeer onderling niet meer dan 1 euro mogen rekenen. Aan de consumentenprijs wordt geen plafond gesteld. De politici willen de markt de gelegenheid geven zichzelf te reguleren op dit punt.

Om te voorkomen dat er nog steeds mensen zijn die onverwacht rekeningen van honderden of duizenden euro’s krijgen omdat ze mobiel vakantiefoto’s verstuurden, of even e-mail ophaalden met hun laptop, moet er een internetslot komen. De klant moet dat zelf activeren. Dat slot zorgt ervoor dat een rekening nooit hoger dan 50 euro kan zijn, exclusief BTW. Een Nederlander zou, wanneer de teller de 60 euro (incl. BTW) raakt, worden afgesloten van mobiel internet voor de rest van de maand.

De ministers spraken bovendien over de prijzen van sms’en in het buitenland. Daarover spraken ze af dat een consument nooit meer dan 11 cent hoeft te betalen voor sms’je. Het groothandelstarief ligt minimaal op 4 cent.

De Europese Commissie reageert verheugd, maar vindt dat de regels nog scherper kunnen. "Het is een goede basis voor discussie tussen de ministers en het Europees Parlement", klinkt het diplomatiek uit de bestuurskamers.

De nieuwe regels zouden nog voor de volgende zomer, per 1 juli 2009, in werking kunnen treden. Het betreft hier een verlening van drie jaar van de telecomregulering van 2010 naar 2013.

Foto: flgr (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

jansen

Er zit een addertje onder het gras. van het buitenland naar huis smssen mag dan 11 cent gaan kosten. Maar wat kost het als je vanuit nederland naar het buitenland een berichtje stuurt. Dat valt dus buiten de regeling en is schreeuwend duur. Bij SIMYO nu 50 cent jawel, u leest het goed.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond