Deel dit artikel
-

ADSL domineert in breedbandig Europa

Meer dan 100 miljoen Europese huishoudens, een kwart van het totaal, hebben breedbandinternet. DSL is met 80 procent marktaandeel veruit de dominantste toegangstechnologie.

De groei van het aantal nieuwe breedbandaansluitingen in de 27 EU-lidstaten vlakt af. Tussen juli 2007 en juli 2008 bedroeg de groei 17,4 miljoen verbindingen, of 19,3 procent. In de jaren ervoor was dat respectievelijk 42 en 31,4 procent.

Dat blijkt uit een rapportage van de Europese Commissie (download PDF). Het dagelijks bestuur van Europa stelt wel dat het gat tussen landen met lage en hoge breedbandpenetratie kleiner wordt.

Tachtig procent van de breedbandverbindingen is een DSL-lijn, 20,2 procent is bijvoorbeeld kabel of satellietinternet. 45,6 procent van de verbindingen is handen van de voormalige staatsbedrijven, zoals KPN en Belgacom. Door liberalisering en regulering van de markt is meer dan de helft, 54,4 procent, van de markten in handen van zogeheten nieuwe toetreders.

Op 1 juli 2008 waren er volgens Europa 34 miljoen mobiele breedbandverbindingen actief. Dat getal is exclusief data uit Nederland, Engeland en Frankrijk. Gemiddeld heeft 6,9 procent van de ingezetenen van de EU-lidstaten mobiel breedband. De landen met de meeste mobiel actieve internetters zijn Duitsland (9,7 miljoen), Italië (7,5 miljoen) en Estland (8,7 miljoen).  

Nederland en Denemarken hebben volgens Europa nog steeds de hoogste breedbandpenetratie met respectievelijk 35,8 en 37,4 procent.

Driekwart van de Europeanen heeft een verbinding van 2 megabit per seconde, of sneller. Dertien procent kan downloadsnelheden aan van 10 Mbps of meer.

Foto: Meanest Indian (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond