Deel dit artikel
-

Beursgang Google een feit

Google heeft donderdag zijn beursgang aangekondigd. Het bedrijf wil in eerste instantie 2,7 miljard dollar ophalen. Maar het wordt geen gewone IPO: De aandelen zullen via een elektronische veiling te koop worden aangeboden.

Google heeft voor een veiling (Dutch Action) gekozen om zowel grote als kleine investeerders een kans te geven. Normaal wordt de prijs van het aandeel door investeringsbanken bepaald. Bovendien kan door een veiling worden gegarandeerd dat oprichters Larry Page (38,6 miljoen aandelen) en Sergey Bin (38,5 miljoen) zeggenschap over het bedrijf blijven behouden. Zij behouden hun zogenoemde Klasse B aandelen met een daaraan verbonden hoger stemrecht. De overige aandelen zijn van het type Klasse A, met een lager stemrecht. Veel mediabedrijven, zoals The New York Times, hebben een soortgelijke constructie. De veiling staat niet open voor niet-Amerikanen, zo blijkt uit de door gisteren gepubliceerde SEC gegevens.

Het is nog niet duidelijk wanneer de IPO precies plaatsvindt, en ook niet of voor de New York Stock Exchange of voor de schermenbeurs Nasdaq zal worden gekozen. Google lijkt daar zelf nog niet uit te zijn. Het aantal aandelen dat wordt uitgezet is ook nog niet bekend. Daardoor is de potentiële marktwaarde – voorheen geschat op 30 tot 50 miljard dollar – nu nog moeilijk te bepalen.

De aandelen van oprichters Page en Brin zijn waarschijnlijk zo’n 8 miljard dollar waard. John Doerr van Kleiner Perkins Caufield & Byers blijkt met 24 miljoen aandelen de grootste externe aandeelhouder te zijn. Directeur Eric Schmidt (ex Sun Microsystems), die 250.000 dollar per jaar verdient bij Google, heeft 14,8 miljoen aandelen. Onder de kleinere aandeelhouders – die overigens niet allemaal met naam en toenaam genoemd worden in de SEC documenten – zouden zich golfer Tiger Woods en oud-minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger bevinden. Ook Amazon.com directeur Jeff Bezos wordt dank zij een belang in Google weer een stukje rijker.

ICT investeerder Roel Pieper heeft via een fonds van Kleiner Perkins Caufield & Byers – waarschijnlijk het tot nu toe weinig succesvolle Fund IX fonds – een ‘belangetje’ in Google, zo schreef hij vorig jaar zelf in het FD. Kleiner Perkins Caufield & Byers bezit ongeveer 10 procent van Google, oftewel 23,9 miljoen aandelen. Voor die investering betaalde men ooit 12,5 miljoen dollar.

Google heeft donderdag ook voor het eerst zijn omzet- en winstcijfers bekend gemaakt. In 2003 boekte Google een omzet van 961,9 miljoen dollar. De winst bedroeg 105,6 miljoen dollar. Concurrent Yahoo doet het vooralsnog beter met een resultaat van 237,9 miljoen dollar op een omzet van 1,63 miljard dollar. Maar analisten zeggen dat Google hogere winstmarges heeft. Jordan Rohan, analist bij Schwab Soundview Capital Markets, schat die op zo’n 59 procent.

Toch heeft Google zijn omzet vrijwel uitsluitend te danken aan advertenties. De advertentie-inkomsten stegen met resp. 77, 92, 95 en 96 procent in 2001, 2002, 2003 en het eerste kwartaal van 2004. Adverteerders spendeerden vorig jaar 2,5 miljard dollar voor advertenties die aan zoekwoorden zijn gerelateerd, bijna drie keer zoveel als het jaar daarvoor.

De kosten van R&D, verkoop en marketing zijn procentueel flink gedaald sinds 2001, maar nominaal gestegen als gevolg van de stijgende omzet.

In de SEC papieren waarschuwt Google onder meer voor ’doorklik fraude’, waarbij adverteerders op verwijzingen van concurrenten drukken zodat die meer aan Google moeten betalen. Google zou hierdoor al geld moeten hebben terugbetalen aan adverteerders. Ook waarschuwt Google voor ’index spammers’, die de zoekresultaten manipuleren. Dat lukt de laatste tijd steeds beter.

Deel dit bericht

2 Reacties

Mike

Dutch Action zal Dutch Auction zijn…….. Maar ik ben toch eens benieuwd hoe het aandeel zich zal houden gelet op het hele gedoe rondom GMail. 

Paul

De Nederlander Shamoon Rafiq heeft ons land weer in de spotights gezet met het verkopen van valse Google-aandelen. Waar een klein land weer groot in kan zijn: Dutch auctionswww.dutchcowboys.nl

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond