Deel dit artikel
-

KPN versus Tele2: ronde zoveel

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft een conflict tussen KPN en Tele2 over het afhandelen van elkaars telefoonverkeer beëindigd. Het gisteren gepubliceerde vonnis verraadt de zoveelste frustratie over de moeizame verhouding tussen netwerkbeheerders. Lessen voor de toekomst?

Toen Versatel, de rechtsvoorganger van Tele2, in 1998 diensten via het vaste telefoonnetwerk van KPN wilde aanbieden werd er vanzelfsprekend een overeenkomst tussen de beide rivalen getekend over de interconnectiekosten. Zo werden ook afspraken gemaakt over verkeer afkomstig van mobiele aanbiers via het KPN netwerk aan eindgebruikers van Tele2. Tele2 bracht daarvoor een zogenoemd fixed terminating access-tarief (hierna: FTA-tarief) in rekening bij KPN, die dat weer doorrekende aan de mobiele aanbieders.

In juni 2007 wilde Tele2 dat tarief verhogen omdat het onder de kostprijs lag. Maar daar had KPN geen trek in. Toen de partijen er niet uitkwamen, werd een beroep op de OPTA gedaan. Die concludeerde dat KPN in zijn recht stond. Tele2 heeft beroep ingesteld bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven, maar dat wees het beroep gisteren van de hand.

Woordvoerder Remco Meerstra zegt dat Tele2 teleurgesteld is over de uitspraak, maar wijst op de overweging van het college dat de kosten voor het doorgeven van verkeer van het vaste netwerk naar het mobiele netwerk interconnectietarieven eigenlijk te hoog zijn. "Onze tariefsvoorstel was niet meer dat een correctie daarop." Het college heeft de OPTA dan ook opgedragen om nieuwe tarieven vast te stellen.

Het is het het enige conflict rond de interconnectietarieven. In 2001 was KPN het ook al niet eens met de tarieven die Tele2 aan KPN berekende voor het gebruik van haar netwerk. KPN dreigde toen gesprekken niet door te geven. Het was blijkbaar de bedoeling om na Tele2 Mobiel ook bij de overige mobiele operators in Nederland lagere tarieven te bedingen, klaagde de toenmalige directeur Terry Aurik.

In oktober van dit jaar draaide het College van beroep voor het bedrijfsleven een besluit van de OPTA over lokale interconnectiekosten terug, nadat Tele2 bezwaar had gemaakt tegen de barrières die KPN opwierp om telefonie aan te bieden via zogenaamde lokale koppelingen. Daarmee had Tele2 volgens Meerstra aanzienlijke besparingen willen realiseren.

Overigens is Tele2 al enige tijd van plan om zich minder afhankelijk te maken van de infrastructuur van derden. Zo maakt Tele2 als virtuele mobiele operator noodgedwongen gebruik van het netwerk van KPN. Tele2 heeft daarom interesse heeft in de veiling van GSM licenties in 2010, ook al omdat de marges op het KPN netwerk niet interessant meer zijn. Daarnaast wil Tele2 meedoen met veiling van de 2,6GHz-band (WiMAX), waardoor via een eigen infrastructuur breedbanddiensten kunnen worden aangeboden.

Volgens Meestra zullen geschillen over interconnectie daarmee zeker niet van de baan zijn. "Zodra je gebruik maakt van elkaars netwerken, moeten er afspraken komen." Tele2 sluit deelname aan het nieuwe glasvezelnetwerk van KPN/Reggefiber overigens niet uit, maar alleen onder de nadrukkelijke voorwaarde dat de OPTA de groothandelsprijzen bepaalt.

Deel dit bericht

2 Reacties

Marijke Joling

Die spanningen zijn niet nodig, maar hebben te maken met het feit dat KPN feitelijk twee bedrijven behelst met twee verschillende soorten klanten. Aan de ene kant heb je KPN Wholesale die zaken doet met Tele2 en Pretium Telecom, onder andere. Dat is een klanten relatie die gewoon behoorlijk hoort te werken. Maar dan is er KPN Retail en die is in competitie met Pretium Telecom en Tele2.  Deshalve wordt de goede concurrentie tussen deze drie aanbieders (KPN, Pretium Telecom and Tele2) voortdurend gehinderd door deze dubbele relatie die Pretium Telecom en Tele2 hebben met KPN. Dat maakt de positie van deze twee relatieve nieuwelingen op de markt onnodig moeilijk, terwijl die al wel tot prijsverlaging voor de consument heeft geleid.

Jeffrey

De reactie van Marijke is niet helemaal correct. KPN Retail is slechts een eigen verkoopkanaal. Zou die er niet zijn, dan zou de spanning er nog steeds zijn. Immers die strijd om de individuele klant gaat dan verder via E-tailers (gsmweb enz) en de dealers (Phonehouse, Mediamarkt, ens.) Overigs zal het me niets verbazen als Tele2 Nederland ook wordt overgenomen door KPN. Net als met Tele2 Belgie is gebeurd.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond