Deel dit artikel
-

Bijna heel Schiphol klaar voor wifi

Schiphol Telematics (ST), een dochteronderneming van KPN en Schiphol, heeft een nieuw draadloos netwerk aangelegd op de luchthaven Schiphol. Het draadloze netwerk is al volledig operationeel en vervangt het netwerk dat eerder operationeel was in delen van de terminal.

Het draadloze netwerk van Schiphol Telematics bedekt ongeveer 25.000 m² op de platformen, randwegen, pieren en een groot deel van de terminal. Er zijn 250 antennes opgehangen die verbonden zijn met 150 kilometer kabel. ST heeft vergevorderde plannen om het netwerk nog verder uit te breiden.

Na voltooiing zal het ST Wireless LAN één van de grootste draadloze netwerken op een Europese luchthaven zijn, zo stelt Schiphol Telematics. Het draadloze netwerk, dat is aangelegd met behulp van Cisco-apparatuur, is met alle verwante services toegankelijk voor de op Schiphol gevestigde bedrijven. Bedrijven kunnen voor de dienstverlening terecht bij ST.

KLM is de eerste gebruiker van het draadloze netwerk met een toepassing die is gericht op het scannen van bagage. Op dit moment worden onder andere toepassingen ontwikkeld voor beveiliging en grondafhandeling, alsmede applicaties voor onder meer catering- en schoonmaakbedrijven.

Het draadloze netwerk is via derde partijen ook toegankelijk voor reizigers en bezoekers die draadloos op de luchthaven het eigen bedrijfsnetwerk en internet willen benaderen. “Met het door ST aangelegde Wireless LAN kunnen bedrijven op de luchthaven hun processen rondom de pieren en de terminals efficiënter inrichten. Dat levert een enorme tijdswinst op”, zegt Ras Lalmy, algemeen directeur bij ST. “Maar ook de reiziger zal van het Wireless LAN profiteren, doordat draadloze internet- en intranettoegang op veel meer plaatsen beschikbaar wordt.”

Partners in het project van Schiphol zijn: Schiphol Group, HP, Cisco, LogicaCMG, KPN, Vosko, Baas Telematica b.v. & Heijmans IBC Servicebouw.

Deel dit bericht

4 Reacties

Miko Bátorfi

Mijn vraag dan automatisch is of er voor reizigers gratis toegang is tot het wireless netwerk of dat dit een betaalde dienst is.

Rob

Zal toch wel gratis zijn zeker? Lijkt me typisch gevalletje service.

Coen Zondervan

De kans dat reizigers gratis toegang krijgen is erg klein lijkt me. Het netwerk is sowieso niet als eerste voor de reiziger gebouwd maar voor de op Schiphol gevestigde bedrijven en heeft nogal wat geld gekost. Dat moet natuurlijk worden terugverdiend. Het is de verwachting dat toegang door reizigers op het netwerk gaat verlopen via derde partijen en die doen dat vast niet voor niets. Een optie is natuurlijk wel dat de netwerktoegang deel uit gaat maken van vliegreizen in een bepaalde prijsklasse. Gratis is dan relatief.

Bart van Doorn

Een draadloos netwerk op een luchthaven als Schiphol moet aan enorm veel veiligheidseisen voldoen om interferentie met luchtverkeer te voorkomen. Dit betekent een aanzienlijke investering voor Schiphol. De exploitant (ST) en evt. providers als Attingo / KPN Hotspots Schiphol B.V. voor de passagier zal deze investering moeten omslaan op de gebruikers (dus ook passagiers). Momenteel zijn op Schiphol alle lounges (zie http://www.schiphol.nl, zoeken op wifi) al gedekt en tevens enkele pieren. Schiphol is druk bezig om ook de pieren en Schiphol Plaza gedekt te krijgen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond