Deel dit artikel
-

Vodafone biedt op Zweeds navigatiebedrijf

Vodafone doet een bod van 29 miljoen euro in contanten op het Zweedse navigatiebedrijf Wayfinder.

Dat maakte het telecombedrijf zojuist bekend. De leiding van Wayfinder raadt zijn aandeelhouders aan het bod aan te nemen.

Wayfinder maakt software voor mobiele telefoons en mini-computers die de gebruiker op basis van GPS-informatie informeert over zijn omgeving en over de wegen gidst. De software is beschikbaar in 19 talen.

Vodafone is hiermee de eerste grote operator in Europa die een GPS-dienst overneemt. Het begeeft zich op het terrein van Nokia, dat Navteq kocht, en TomTom.

Het Zweedse bedrijf boekte in de eerste negen maanden van 2008 een omzet van 4 miljoen euro. Het nettoverlies over die periode bedroeg 5,6 miljoen euro. Wayfinder claimt dat het eind september 2008 2,5 miljoen gebruikers had. Een deel daarvan is afkomstig van de samenwerking het met SonyEricsson heeft. De toestelmaker biedt, onder meer via O2 in Engeland, GPS-diensten aan consumenten. O2 rekent het gebruik maandelijks via het abonnement af.

Als de overname begin volgend jaar wordt afgerond, dan voegt Vodafone het bedrijf toe aan zijn afdeling Internet Services. De leiding van deze in februari 2008 opgerichte afdeling is in handen van de Nederlander Pieter Knook.

In mei 2008 nam Vodafone Europa B.V. reeds het Deense Zyb.com over, een dienst waar gebruikers via mobiel internet hun telefoonagenda en -adresboek kunnen synchroniseren met de gelijknamige website.

Voor zover valt na is te gaan, is Wayfinders overname de tweede van afdeling Internet Services.

Foto: johanl (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond