Deel dit artikel
-

Veel grote webwinkels niet veilig

Veel van de grote webwinkels beveiligen de persoonsgegevens van hun klanten niet. Zaken als gebruikersnamen en wachtwoorden worden onbeveiligd verzonden bij een online bestelling.

Dat blijkt uit onderzoek van het AD. Van twintig onderzochte webwinkels komen er veertien slecht uit de bus als het aankomt op het beveiligen van persoonsgegevens. Dit terwijl internetwinkels volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens verplicht zijn om persoonsgegevens af te schermen.

Met behulp van een hacker wist de krant ingevulde persoonsgegevens op de website te onderscheppen. Onder meer de sites van Bart Smit, Albert Heijn en V&D bleken onveilig op dit gebied. Dit probleem zou verholpen kunnen worden door een SSL- of TSL-verbinding op te zetten.

In een begeleidende video laat de journalist weten criminelen goed uit de voeten kunnen met de persoonsgegevens die onderschept worden: "Je kan bellen naar het bedrijf en je voordoen als die persoon en zeggen dat de bestelling ergens anders naartoe moet."

Uit het onderzoek kwamen andere grote namen naar voren waarbij de webwinkels onzorgvuldig bleken om te gaan met persoonsgegevens. Free Record Shop, Kijkshop en Overtoom maakten het wel erg bond. In deze gevallen werden er ook gebruiksnamen en wachtwoorden onbeveiligd verzonden. Bol.com, HEMA en Christine le Duc daarentegen schermen de persoonsgegevens van hun klanten wel af voor kwaadwillenden.

Free Record Shop, V&D, Kijkshop, Overtoom en Bart Smit hebben inmiddels maatregelen genomen.

Eerder wierp De Koopman de vraag op hoe veilig grote handelssites als bijvoorbeeld Speurders en Marktplaats zijn.

Deel dit bericht

2 Reacties

Joop

Wat ik mij dan direct afvraag is hoe het kan dat de Kijkshop en Free Record Shop wel een Thuiswinkel Waarborg hebben. Dit lijkt mij toch een belangrijk punt om te controleren bij het verstrekken van een waarborg. Eigenlijk is het niet meer dan logisch dat vertrouwelijke gegevens beveiligd over de lijn worden gestuurd.

Gitta Bartling

Ik sprak met Joost de Valk van OrangeValley tijdens Emerce Insights Travel & Tourism, en ook zijn conclusie was dat er zoveel stes zijn die het niet goed doen. Volgens mij hebben veel webshops het geld er niet voor over om een goede beveiliging op te zetten, want dat is niet moeilijk maar ook weer niet heel eenvoudig, zonder ene beetje technische kennis.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond