Deel dit artikel
-

iTunes schrapt kopieerbeveiliging

De muzieknummers in de muziekwinkel van Apple worden niet langer voorzien van DRM. Hiermee kan de muziek, die wordt gekocht via iTunes, ook op andere apparaten worden afgespeeld dan de iPhone of iPod.

Dat maakte Apple bekend op Macworld Expo waar de Apple-liefhebbers het dit jaar moesten stellen zonder de keynote van topman Steve Jobs. Zijn plek werd ingenomen door Philip Schiller, Apple’s directeur voor wereldwijde productmarketing.

Het bedrijf sloot een overeenkomst met de grote platenlabels. De muziek van Universal Music Group, Sony BMG, Warner Music Group, EMI en vele onafhankelijke platenlabels zijn vanaf gisteren DRM-vrij te verkrijgen in iTunes. Apple sloot eerder al een overeenkomst met EMI om hun muzieknummers DRM-vrij aan te bieden op iTunes.

Een nummer in iTunes kost voortaan tussen de 69 dollarcent en 1,29 dollar. Voorheen hadden alle liedjes een vast prijskaartje van 99 cent. De grote platenmaatschappijen wilden hier verandering in zien.

Deze afspraken met de platenmaatschappijen kan de dominantie van iTunes in de markt flink verstevigen. Concurrenten die zich nu nog onderscheiden met DRM-vrije muziek zullen iets nieuws moeten vinden om de strijd met iTunes aan te gaan.

Jobs geeft sinds 1997 de zogenoemde ‘Stevenote’ waarin onder veel belangstelling de nieuwe producten van Apple worden gepresenteerd. Dit jaar was de laatste keer dat het bedrijf op de expo acte de présence gaf. Het laatste jaar gaf niet de presentatie van een nieuw product, ondanks de vele geruchten die er rondgingen als bijvoorbeeld de lancering van een iPhone Nano. Wel werd een nieuw model van de MacBook Pro getoond met een beeldscherm van 17 inch. De batterij van dit model moet drie keer langer meegaan dan de gemiddelde laptopbatterij.

Deel dit bericht

2 Reacties

Fred

Mooi zo. Dit is het einde van DRM. Geen content partij kan nu nog aankomen met een claim om DRM te gebruiken.

Mars

De uitwisselbaarheid (interoperability) van de itunes AAC bestanden blijft nog steeds wel een punt.Ik ben benieuwd welk percentage van de huidige MP3 media spelers dit formaat aan kan. Zeker in het goedkopere, lagere segment. Misschien dat GfK of belangrijke retailer als bol.com/ MediaMarkt daar een antwoord op kan geven.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond