Deel dit artikel
-

iTunes versleutelt e-mailadressen in downloadliedjes

Binnenkort bevat geen enkel liedje in de iTunes-winkel nog antikopieerbeveiliging. Om diefstal via p2p-netwerken te voorkomen, versleutelt Apple in ieder gekocht liedje het e-mailadres van de koper.

Dat blijkt uit een simpel onderzoekje van de Engelse technologieuitgave CNET. De redactie opende een iTunes Plus-liedje, zoals de DRM-vrije muziek wordt genoemd, met een tekstbewerkingsprogramma en vond het e-mailadres van de koper in het digitale liedje.

Met deze stap wil Apple voorkomen dat gekochte muziek ongeautoriseerd rond gaat dwalen over internet. Immers, illegaal verspreide kopieën zijn vanaf nu altijd tot de koper herleidbaar.

Apple maakte vorige week geen antikopieerbeveiliging meer aan iTunes-liedjes te zullen hangen. De praktische consequentie daarvan is dat muziekliefhebbers privé-kopieën kunnen maken van liedjes. Zodoende is gekochte muziek zowel op iTunes, een iPod alsmede op bijvoorbeeld de Creative Zen, Sony-spelers (ook PSP), Wii en Nokia-telefoons af te spelen.

Tevens maakte Apple vorige week een nieuwe prijsbeleid voor iTunes-muziek bekend. Liedjes kosten niet meer de standaard 99 cent. Er is een bandbreedte aangebracht tussen 69 en 129 eurocent. De nieuwe prijzen zijn het resultaat van onderhandelingen met de platenmaatschappijen.

Foto: metrojp (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

JOhn

Indien Apple muziek op het internet zou vinden waar mijn emailadres in verborgen zit, is er juridisch gezien gelukkig geen enkel bewijs dat ik die muziek op het internet heb gezet. Er is zelfs geen sluitend bewijs dat de betreffende muziek uberhaupt bij Apple vandaan komt.  Zou ook leuk zijn: zet de naam van je baas in 100 mp3tjes en gooi ze het internet op. Heb je voorlopig vrij omdat hij vast zit wegens diefstal … natuurlijk. Ik vraag me zelfs af in hoeverre dit vanuit de Nederlandse privacy wetgeving eigenlijk wel kan. Overigens is het snel opgelost door van de nummers een audiocopy te maken naar een nieuw bestand. Moet Apple straks niet het emailadres van de koper in een soort enigma morse code op een hoge frequentie aan het audiosignaal toe gaan voegen want dan werkt dat ook niet meer 😉  Ik begrijp het oude probleem wel maar dit is echt 'not done'. 

Jeroen

Hoe lang duurt het voordat deze "beveiliging" gekraakt is? Ik geef ze hooguit een maand.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond