Deel dit artikel
-

Philips schrapt 6.000 banen

Philips schrapte 6.000 banen in het afgelopen kwartaal om kosten te besparen. De elektronicagigant boekt een nettoverlies van 1,5 miljard euro. Gerard Kleisterlee: “Marketing en innovatie zijn nu crucialer dan ooit tevoren”. Het marketingpotje bevat dit jaar 45 miljoen euro.

Vanochtend presenteerde Philips voor het eerst in zes jaar een nettoverlies. Dat komt vooral door de omslag van het economisch klimaat wereldwijd, altijd bestuursvoorzitter Gerard Kleisterlee. Hij spreekt over een "scherpe daling van de vraag, vooral bij Consumentenelekronica en de Licht-divisie".

De omzet daalde van 8,4 miljard naar 7,6 miljard dollar en de nettowinst van 1,5 miljard vorig jaar sloeg om in een nettoverlies van 1,5 miljard euro. Meer dan de helft van de verkopen komt nog uit Consumentenelektronica, 4,5 miljard euro. De omzet bij die divisie daalde in een jaar met 32 procent.

Naar nu blijkt gingen er in het vierde kwartaal van 2008 ruim 6.600 banen verloren bij Philips. Het merendeel daarvan is toe te schrijven aan de divisie Consumentenelektronica waar 6.051 banen verloren gingen. Dat komt door zowel seizoensinvloeden als door de lopende reorganisatie.

Beleggers reageren in eerste instantie positief op Philips’ bericht. De beurskoers van het aandeel steeg kort na opening tot 7,1 procent tot 13,50 euro. Een mogelijke reden voor dat optimisme is Philips’ daadkrachtig handelen in economisch mindere tijden.

Bestuursvoorzitter Kleisterlee: "Het management geeft absoluut voorrang aan cash flow, waar nodig zelfs ten koste van de winst, en om de reorganisatie versneld te kunnen uitvoeren. We verwachten jaarlijks 400 miljoen euro kosten te besparen.

De uitgaven aan Onderzoek & Ontwikkeling blijven op gelijk niveau en marketing en innovatie zijn nu crucialer dan ooit tevoren". Philips is van plan om in 2009 45 miljoen euro uit te geven aan merkbouwende campagnes. Die besteding wordt gelijkelijk over het jaar uitgesmeerd.

Voorts maakt het bedrijf bekend de product van pc-monitoren en narrowcasting-achtige schermen uit te besteden. Vermoedelijk wordt daarover nog voor juli een contract getekend met TPV Technology.

Deel dit bericht

1 Reactie

Don van Riet mgt cons ICT CRM

Vroeger was Philips een ratjetoe van bedrijfsonderdelen (het bord spaghetti). Nadeel: onoverzichtelijk voor bestuurders die niet te diep wilden graven. Voordeel: als het ene deel het moeilijk had viel het elders weer mee: ook als apparaten minder verkocht werden, liepen de onderdelen (bij Components/NXP) toch wel. Na het geforceerd terugsnoeien van het concern is dat over: wat men zaait zal men oogsten.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond