Deel dit artikel
-

NICAM moet toezien op rating gameportals

Veel spelletjessites schuwen flink wat geweld en bloed niet. Dat hierbij niet altijd aan de jeugdige speler wordt gedacht, is een doorn in het oog van Nederlandse spelletjesgigant Spil Games. Het bedrijf stelt voor dat de stichting NICAM erop toeziet dat de PEGI-rating wordt gebruikt.

Spelletjesportals moeten een leeftijdsclassificatie invoeren voor de spellen die gewelddadig of schadelijk kunnen zijn voor jonge kinderen meent de stichting Mijn Kind Online. De stichting concludeerde dat bij veel gameportals spelletjes staan die een PEGI-classificatie van 16+ krijgen, zonder dat dat vermeld wordt.

Een woordvoerder van Spil Games geeft aan alleen games te plaatsen die voldoen aan PEGI-voorschriften. Voldoen games niet aan deze voorschriften, dan worden ze niet geplaatst. "Wij nemen deze verantwoordelijkheid op basis van PEGI al. Volgens deze PEGI-norm plaatsen we geen games waarin alcohol, seks, bloed, drugs, extreem geweld en vloeken in voorkomt. Een vechtgame laten wij volgens deze classificatie wel toe mits deze zaken er niet in voorkomen. Een vorm van geweld komt dan wel voor, net als dat ook in een film van Tom en Jerry voorkomt", aldus een woordvoerder van Spil Games. Een beleid dat wordt gecommuniceerd aan de adverteerders en mediabureaus.

Er zijn volgens Spil Games twee zaken van belang: de beoordeling van de content en de classificatie daarvan. Het bedrijf hanteert haar eigen richtlijnen voor de beoordeling van content en heeft in Nederland verschillende gamekanalen (portals), elk afgestemd op een specifieke doelgroep gebaseerd op leeftijd of geslacht. Zo is er een portal gericht op jonge meiden, familie of tieners. Aan de hand van de PEGI-rating wordt bepaald voor welk kanaal een game het meest geschikt is.

Spil Games zegt positief te staan tegenover de oproep die Mijn Kind Online doet. "De discussie is nu intern of het iets toevoegt om de leeftijdsclassificatie ook dan nog bij de gamesbeschrijving te vermelden", aldus de woordvoerder.

Andere gamessites zouden ook zelf die verantwoordelijkheid op zich moeten nemen, meent Spil Games. "Een kwestie van: zou jij je eigen kind dit voorschotelen?" Maar een beter idee is het wanneer NICAM, ook verantwoordelijk voor de kijkwijzer, hierop zou toezien. Spil Games gelooft dat een samenwerking zou slagen wanneer de NICAM een PEGI-rating schema zou opstellen dat specifiek gericht is op casual game-industrie.

Het Nederlandse gamebedrijf ziet meer en meer in de markt dat adverteerders kritisch staan ten opzichte van de content waarbij ze adverteren. Van belang hierbij is dat de content legaal is verkregen en voldoet aan de richtlijnen of wetten in een land. De controle op de content werkt volgens de woordvoerder dan ook juist in het voordeel van Spil Games wanneer ze met adverteerders of mediabureaus om de tafel zitten.

Deel dit bericht

1 Reactie

Arjen Brussels

Is dit een persbericht of een betaalde advertentie?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond