Deel dit artikel
-

Strijd tegen publicatie verkoopprijs woning

Transparantie op internet kost partijen geld. Zo ook een persoon in Schiedam die zegt zijn huis moeilijker te kunnen verkopen omdat Miljoenhuizen.nl de vorige verkoopprijs publiceert.

Miljoenhuizen.nl behoort niet tot de grootste online woningsites, maar is wel trendsetter in het publiceren van aanvullende informatie aan kopers, bijvoorbeeld over buurten met onder meer behulp van Google Maps. Gepubliceerde ontwikkelingen van huizenprijzen (per provincie en per stad) halen met enige regelmaat de krant.

Niet enkel nationaal maar ook per buurt en indien mogelijk per adres vermeldt de site vraag- en verkoopprijzen. Zo ook voor een woning te Schiedam:

  • "Jun-05 of eerder: Te koop voor 199.000…
  • 2007-11-02: Te koop voor 269.500;
  • 09-08-08: Veranderd van 269.500 naar 254.500."

De eigenaar van de bewuste woning werd er boos om en stuurde Miljoenhuizen.nl het dringende verzoek om de prijsinformatie te verwijderen. Die verkleint immers zijn kansen om de woning aan de man te brengen. Miljoenhuizen negeerde het verzoek waarop de huiseigenaar zijn rechtsbijstandverzekering bij Aegon aansprak. En die schakelde zelfstandig advocaat Nynke Wisman in Naarden in.

Zij schreef een ‘tot-mij-wendde-zich’ brief aan Miljoenhuizen: "De eigenaar vindt dit uiterst vervelend omdat het de verkoopwaarde van de woning negatief beïnvloedt." Maar de advocaat gooide het over een andere boeg om te pogen de data verwijderd te krijgen:

De informatie over de woning zijn persoonsgegevens van de bewoner. "Deze wet bepaalt dat u alleen die persoonsgegevens mag verwerken die voor zover deze, gelet op de doeleinden waarvoor zij worden verzameld of vervolgens worden verwerkt, toereikend, ter zake dienend en niet bovenmatig zijn. De gegevens over de aankoopprijs zijn voor de verkoop van de woning niet ‘ter zake dienend’ en bovendien ‘bovenmatig’."

Ook vorderde Wisman verwijdering van de brieven van de bewuste woningeigenaar. Site-houder Nico Schoonderwoerd had die gepubliceerd.

Inmiddels drie jaar gewoonte

In een reactie schreef Schoonderwoerd: "Tegenwoordig zijn er  steeds meer sites de prijsgeschiedenis van woningen bijhouden. Omdat Miljoenhuizen hier als eerste mee is begonnen in 2005 hebben we nu een database van 950.000 woningen met de prijsgeschiedenis en als enige vermelden wij de eerdere prijs waartegen uw woning op internet geadverteerd werd.

Hiermee maken wij de huizenmarkt transparanter; de huizenkoper heeft dezelfde informatie als de huizenverkoper. Het meeste bekende misbruik van de informatieachterstand van de huizenkoper is het uit de markt halen van de woning voor enkele maanden en het daarna weer in de markt zetten alsof het ‘nieuw’ op de markt is. Met de prijsgeschiedenis van Miljoenhuizen is dit voorbij. Uw geval is natuurlijk een ander geval, maar er is geen enkele reden, ook geen privacy reden, waarom deze info niet beschikbaar zou mogen zijn voor aspirant huizenkopers."

De eigenaar van Miljoenhuizen.nl laat ook nog weten dat het kadaster informatie over transactieprijzen; uitgebreid publiceert inclusief persoonlijke gegevens van de (vorige) eigenaren. Iedereen heeft hier toegang toe, zij het tegen betaling. "Graag wil ik weten of u het kadaster heeft aangeschreven."

Het CBP (College Bescherming Persoonsgegevens) bewaakt de privacy aan de hand van ondermeer de Wet bescherming persoonsgegevens en de richtsnoeren voor internet. is de verkoopprijs van een woning een persoonsgegeven?

"De definitie luidt dat het moet gaan om gegevens omtrent een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon. Of de verkoopprijs van een woning daaronder valt hebben we niet paraat", aldus de woordvoerster. Het CBP zoekt het uit.

Is de claim op de privacyschending niet erg overdreven? Advocaat Wisman aarzelt ook: "Natuurlijk valt daarover te discussiëren. Ik denk dat het een belangenafweging zou worden voor de rechter: het belang van publicatie en het privébelang van cliënt."

Wisman denkt dat er argumenten te verzinnen zijn om de verkoopprijs een persoonsgegevens te noemen: "Je kunt er de groei van het vermogen van de verkoper uit afleiden want het verschil tussen de prijs waarvoor hij het huis koopt en die waartegen hij het verkoopt strijkt hij op. Dat lijkt me een persoonsgegeven."

Inmiddels heeft ze de zaak teruggegeven aan Aegon: "Hier kan beter een groter bureau aan werken met veel ervaring met privacyzaken." Als de zaak niet te winnen blijkt heeft ze nog een optie voor de bewuste huiseigenaar: "Hij overweegt het huis dan maar uit de verkoop te halen."

Schoonderwoerd: "Hij zou de enige niet zijn dezer dagen. Het probleem voor verkopers van huizen is niet op de eerste plaats de transparantie van de markt, maar de malaise als gevolg van de kredietcrisis."

 

Deel dit bericht

8 Reacties

Martin Klerx

Wat een kansloos verhaal. De verkoopprijs van een woning was al jaren voordat Miljoenhuizen.nl deze publiceerde op te vragen bij het Kadaster. Ik lees nergens dat het Kadaster ook aangeschreven is. De aankoopprijs is voor de verkoper inderdaad niet belangrijk voor de verkoop, maar voor een aankopende partij wel degelijk. Geen wonder dus dat een verkopende makelaar of verkoper dit liever niet weet, maar een koper dit graag wil weten. Overigens snap ik ?berhaupt niet waar deze man over zeurt. Hij verkoopt zijn woning nu dus is de vorige verkoopprijs wel interessant maar niet maatgevend voor de huidige prijs. Misschien is het huis in die tijd wel gerenoveerd waardoor het veel meer waard geworden is. Dat kun je dan aan een potentiele koper uitleggen. Tenzij de prijsstijging ten opzichte van de vorige verkoop een beetje fors is en zonder reden. Dit klinkt alsof deze persoon iets te verbergen heeft.Hiermee kan het 'argument' dat een vorige verkoopprijs een persoonskenmerk is ook meteen in de prullenbak in. Een stijging van aankoopprijs – vraagprijs (!!) houdt niet per definitie een stijging van het vermogen in (bijv. door verbouwing).

Remco Bolwerk

@Martin:"Misschien is het huis in die tijd wel gerenoveerd waardoor het veel meer waard geworden is. Dat kun je dan aan een potentiele koper uitleggen." — Nee dus want dat staat niet op miljoenenhuizen.nl! Transparantie is een mooi ding maar het ligt er net aan aan welke kant je staat. Als verkoper wil je de hoogste prijs en als koper de laagste, door transparantie wordt dit spelletje verstoord en in dit geval op een manier waar de verkoper geen invloed op heeft.

Martin Klerx

@Remco"Als verkoper wil je de hoogste prijs en als koper de laagste, door transparantie wordt dit spelletje verstoord en in dit geval op een manier waar de verkoper geen invloed op heeft. "Daar ben ik het niet mee eens. Persoonlijk zou ik me als koper niet laten afschrikken door een hogere prijs wanneer ik een woning interessant vond en perspectief zie in de prijs. Dat de koper er een aantal maanden/jaren geleden een stuk minder voor betaald heeft is dan interessante informatie waar ik wel vragen over zou stellen. Maar dat dit per definitie potentiele kopers afschrikt vind ik onzin. En ik ken geen enkele makelaar dit niet pontificaal in de tekst zou zetten dat het huis onlangs is gerenoveerd, dat er een nieuwe keuken is geplaatst o.i.d. dus die informatie wordt heus wel vermeld (en zo niet dan is de verkoper daar zelf verantwoordelijk voor).

Niek

De houding van deze verkoper is tekenend voor de markt in Nederland: veel huiseigenaars klagen dat hun (oude) huis 'onverkoopbaar' is door de kredietkrisis (oid) en vinden dat de overheid ze moet helpen, hierin gesteund door Eigen Huis, Consumentenbond, vele politici enz.  De werkelijkheid is dat bijna al deze verkopers gewoon veel te veel voor hun huis vragen (soms omdat de winst al uitgegeven is aan een dikke auto, dure vakanties etc). Men vindt het nog steeds volkomen normaal dat bij verkoop van een huis altijd dik verdiend wordt. Vraag eens wat gegevens op bij het Kadaster en je valt van je stoel van verbazing over de gigantische bedragen die (belastingvrij) jaar in jaar uit geincasseerd werden. Als de vraagprijs realistisch (marktconform) is zullen er altijd kopers zijn! Ik ben benieuwd of deze huiseigenaars net zo principieel tegen vermelding van de vorige verkoopprijs blijven als ooit, in navolging van de rest van de wereld, de huizenprijzen in Nederland stevig gaan dalen.

vakantiehuis

Leuke site!. Er zijn nog weinig goede sites over dit onderwerp te vinden.
Ben blij met jullie post!
Ik kan helaas geen bookmark aanmaken naar weblog.totalidentity.nl in Firefox. 🙁 Weten jullie hoe dit komt?

Groetjes Barbara

Buy steroids

Dacht dat ik zou reageren en zeggen geweldig thema, heb je het code voor jezelf? Echt ziet er uitstekend!

bielizna erotyczna

Relatively excellent put up. I really found your current web site along with needed for you to point out that will I have actually loved checking your current web log along with content. Nevertheless I’ll always be checking your current supply along with My spouse and i desire for you to look over your current web log yet again.

Henk Nieuwersluis

De situatie is dat verkoop / koopinformatie en verdere persoponlijke data zonder toestemming voor commercieel gebruik gebruikt worden. Verkoop of geld verdienen ermee zonder persoonlijke toestemming te vragen is werken met gestolen data, en dus diefstal Zelfs als die data openbaar gemaakt is op internet.
Daarom is dit in een land als duitsland verboden. En ik hoop binnenkort ook in de gehele EU.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond