Deel dit artikel
-

Nog maar 3.000 glasklanten in Amsterdam

De beoogde eerste 43.000 aansluitingen voor het glasvezelnet Amsterdam zijn er niet, in tegenstelling tot wat gisteren en vandaag in de media is gemeld. In 2008 is de aanlegstrategie omgegooid.. En ING blijkt vorig jaar al zijn aandeel aan Reggefiber te hebben verkocht.

Gisteren werd bekend dat Reggefiber/KPN en de gemeente Amsterdam een overeenkomst sloten voor de aanleg van nog eens 100.000 glasvezelaansluitingen in de hoofdstad.

Maar hoe staat het met het huidige Glasvezelnet Amsterdam (GNA) en voorganger Citynet en de reeds vele jaren genoemde en beloofde 40.000 aansluitingen in Amsterdam Zeeburg, gevolgd door Oost/Watergraafsmeer en Osdorp? We vroegen het gisteren tot twee keer toe tijdens de persconferentie, en steeds tevergeefs.

Tot twee keer toe werd de hulp ingeroepen van Herman Wagter, directeur van GNA CV. "Is Herman Wagter in de zaal?"Stil bleef het, ofschoon Wagter wel aanwezig was. De directeur na de persconferentie: "Afgesproken was dat ik geen rol zou spelen tijdens de persconferentie en niet zou inbreken." Kennelijk betekende dat ook zwijgen als hem expliciet iets wordt gevraagd.

Dus vroegen we Wagter na afloop hoe het nu precies zit: hoeveel woningen heeft GNA aangesloten? Op hoeveel aansluitingen worden diensten verleend? En hoeveel nemen er internet, telefonie en/of tv/radio? Werkt het?

Na drie keer vragen volgt schoorvoetend een antwoord van Wagter: "Bij alle 43.000 woningen ligt het glas tot aan of achter de gevel, maar dan moet je nog de woningen binnenkomen. Acht à negenduizend woningen zijn al tot in de meterkast aangesloten.

Reggefiber-directeur Bert Nijboer later: "We hadden afgesproken niets over het huidige netwerk te zeggen, want in de oude sitautie waren we minderheidsaandeelhouder. Maar ik kan u vertellen dat er in totaal ongeveer 3.000 actieve klanten zijn in Amsterdam."

Nieuwe strategie

Wagter zegt dat de vertraging mede te wijten is aan een wijziging in de strategie: "We zijn begonnen vanuit het idee dat we tot aan de voordeur glas zouden leggen en pas tot in de woningen als bewoners daadwerkelijk een abonnement zouden nemen. Daar zijn we in 2008 vanaf gestapt omdat bleek dat je beter gelijk de verbinding helemaal kan afmaken en in contact kan komen met bewoners voor abonnementen.

Dus kunnen we de aansluitingen in de woningen zelf minder snel leggen dan we hadden voorzien. Dat proces blijkt in Amsterdam veel en veel lastiger te zijn en langer te duren dan iedereen in Nederland gedacht had. Mensen zijn niet thuis of wonen een jaar in het buitenland, mensen zijn wel thuis maar de benedenburen niet: een litanie aan barrières die een snelle aanleg hinderen. Amsterdam met alleen maar hoogbouw is iets anders dan een gebied met vooral individuele woningen naast elkaar. We hebben inmiddels veel geleerd en het komende jaar worden de resterende woningen aangesloten."

En diensten op glas? "Er zijn drie partijen die iets doen: GNA legt de vezel aan en meldt die gereed bij BBned. Die plaatst het glasmodem en activeert de verbinding met de centrale en levert het tv-signaal. De providers leveren internet en telefonie.Bij projecten als deze is het moeilijk om de eerste 5 procent te halen. Daar zijn we overheen en vervolgens groeit het percentage sneller. De komst van KPN als provider betekent ook een grote stimulans voor dit eerste deel van het netwerk."

GNA heeft een open netwerk: Bouwcombinatie BAM/VandenBerg-Draka (BD) vof legt het netwerk aan en verzorgt het onderhoud. Voor de realisatie van de tweede laag, het activeren en exploiteren van het netwerk, worden door BBned glasvezels gehuurd van GNA.

BBned is in ruil voor hun investering in de actieve apparatuur in de centrales en in de woningen de exclusieve operator. Het bedrijf is daarmee ook verantwoordelijk voor de commerciële operatie en aantallen geactiveerde klanten. De derde laag is de dienstverlening waarvoor nu Concepts ICT, InterNLnet, Alice (BBned) en Qfast Amsterdammers in concurrentie diensten aanbieden.

Storingen uitbannen

Echter, voor aanleg van de volgende 100.000 woningen is open welke bouwer dat gaat doen. Wagter: "Er komt een selectie op prijs en kwaliteit waarbij geen voorafgaande voorkeur geldt, ook niet voor Reggefiber-zuster Volker Wessels. KPN is er de eerste actieve operator, anderen kunnen via hen diensten leveren of zelf hun eigen apparatuur in de centrales plaatsen. schept voordelen zoals gisteren geuit door wethouder Maarten van Poelgeest:

KPN kan moeiteloos haar diensten over glas opnemen in haar marketing van diensten. Een ‘vinkje’ zetten voor de ‘supersnelle’ diensten volstaat bij wijze van spreken straks voor degene die gunstig door de postcodecheck van glasvezel komen.

Hoe snel die 30.000 woningen in de drie genoemde wijken worden afgemaakt? Wagter: "Dat doen we de komende maanden, en op de nieuwe manier. Het contract met BBned voor de eerste 43.000 woningen loopt gewoon door. Of en hoe KPN en BBned in dat eerste deel gaan samenwerken is aan hen."

Reggefiber hanteert bij andere dan de Amsterdamse projecten een drempel van zo’n 40 procent bewoners die moeten meedoen wil de aanleg rendabel worden. Zo is bijvoorbeeld het glasnet in de gemeente Lisse niet doorgegaan omdat de drempel niet haalbaar bleek na een actie van Casema (nu Ziggo). In de samenwerking met KPN lijkt die drempel er niet te zijn.

Ed Vermeulen, directeur van KPN Glasvezel, over die drempel: "Wij testen nu glasvezel aansluitingen in vijf gebieden, onder meer in Son & Breugel, Uden en Veghel, zo’n 12.000 aansluitingen in totaal. Daar zien we zo’n 30 procent dekkingsgraad met voortdurende groei. Dat is goed en bemoedigend."

Geen voorsprong

Is GNA tot op heden een mislukt project? Ja en nee. De aantallen zijn nog steeds niet gerealiseerd en bij een groot deel van de woningen moet het glas in de meterkast nog afgemaakt worden. Van de aangesloten woningen heeft 33 procent al een abonnement op snel internet etc. genomen. Dat is teleurstellend. De aanleg is veel moeilijker gebleken en trager verlopen dan verwacht.

Echter, in de aanloopfases was het al moeilijk. Pas in oktober 2006 is GNA CV opgericht met de volgende eigenaren: Gemeente Amsterdam voor 1/3 deel, vijf woningcorporaties voor 1/3 deel, alsmede vastgoedbedrijf ING Real Estate en Reggefiber (een dochteronderneming van investeringsmaatschappij Reggeborgh) tezamen ook voor 1/3 deel. Ieder 1/3 deel betreft een investering van 6 miljoen euro.

Rechtszaken en een Europese procedure van UPC misten hun uitwerking niet en leidden tot vertraging. Bovendien werden op forums van onder meer Tweakers.net regelmatig technische problemen gemeld. De mensen van GNA maakten daar overigens goed gebruik van om te communiceren met de (potentiële) klandizie.

Nu blijkt overigens dat ING al vorig jaar uit GNA gestapt is. Wagter: "Toen KPN en Reggefiber aankondigden samen te gaan, heeft ING geoordeeld dat haar eigen doelstelling: een beleggingsfonds voor infrastructuurprojecten in glas, voorlopig niet haalbaar was en vervolgens zijn aandeel aan Reggefiber verkocht."

Amsterdam wilde een voorsprong nemen met glasvezel. Dat is nog niet gelukt, want een aantal kleinere gemeenten en ook steden als Enschede, Deventer en Almere lopen dankzij hetzelfde Reggefiber voorop, en niet Amsterdam. De hoofdstad heeft het zichzelf ook niet makkelijk gemaakt door in de eerste fase niet alleen technisch makkelijke en welvarende wijken aan te sluiten, maar ook multiculturele wijken als de Indische buurt en een deel van Nieuw-West. Ook in Parijs speelt dit volgens de Amsterdamse glasvezelchefs.

Een voorsprong betekent overigens in technische zin snel een achterstand: apparatuur voor glasvezel aansluitingen wordt immers nog steeds goedkoper en beter. Dus kan Amsterdam straks voor 800 tot 900 euro gaan aanleggen terwijl dat drie jaar terug nog een paar honderd euro meer was. Technisch moet het van KPN nu perfect worden om snel grote aantallen woningen te kunnen ontsluiten met glas. Vermeulen: "Goed aansluiten, dat is nu de kern van wat we doen. Goed werkende foutloze verbindingen en diensten."

Deel dit bericht

5 Reacties

Jeroen

het zal allemaal wel ergens goed voor zijn, maar vooralsnog ken ik niemand in mijn omgeving (Zeeburg) die er gebruik van maakt en we krijgen toch regelmatig allerlei wervende foldertjes in de bus… Krijg sterk de indruk dat glas het magische woord voor de (lokale) politiek lijkt te zijn om hun stad (internationaal) op de kaart te zetten. Of er ook daadwerkelijk interesse en klanten voor is, maakt de politici voorlopig niets uit.

Bas

het is een moeilijke en kostbare strijd. UPC zit al bij de mensen binnen (en kan 120 mbps leveren en nog belangrijker; de meeste mensen zijn al klant bij UPC (dat zou ook een reden zijn om over te stappen maar de laatste tijd heeft UPC haar zaken wel op orde).Daarnaast zit je met nieuwe infra, dus het is sowieso even afwachten hoe stabiel het vooralsnog is. Hoe dan ook, ik denk dat KPN ook wel begrijpt dat dit een lange termein investering is. Als het er allemaal ligt dan zal het marketing offensief wel beginnen.

Jeroen

Ik ben een van de 3000, wist niet dat dit zo'n select groepje nog maar was. Ik woon in een van de pilotwijken, ik heb een aansluiting sinds mei 2008. Reden voor mij om over te stappen was overigens niet om de snelheid van de download maar juist de snelheid van de upload.Bij een glasvezel aansluiting is de upload gelijk aan de download in tegenstelling tot alle andere aansluiting waar je in je handen mag knijpen met 3 mbit upload. Nu zal niet iedereen een eigen FTP server thuis hebben staan. Ik ben zeer tevreden, maak gebruik van BBNET. 1 Keer geen verbinding gehad vorig jaar maar toen lag de AMS-IX eruit. Over de andere diensten telefoon en TV (alleen analoog) kan ik geen oordeel geven aangezien ik die niet gebruik.

David

Dan behoor ik ook tot de 3000. Ik ben zeer tevreden over de kosten, die lager zijn dan m'n eerder XS4all-aansluiting en de snelheid (zowel up- als down) die hoger is dan bij mijn eerdere aansluiting. Ik gebruik het alleen voor telefonie en internet. UPC is misschien sneller maar veel duurder en snap niet waarom er niet meer mensen zijn aangesloten. Ik denkd dat het een drempel is om van huidige ADSL verbinding over te stappen of dat ze misschien aan een contract vastzitten.

Bob

En vergeet niet dat bij een overstap van bijvoorbeeld UPC het voor veel mensen betekend dat ze hun belangrijkste mailadres kwijt raken. Ook voor mij was dat het grootste struikelblok. Uiteindelijk toch gedaan en tot noch toe tevreden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond