Deel dit artikel
-

ECP wil Europees logo voor rfid-technologie

Het ECP pleit bij het ministerie van Economische Zaken voor een rfid-logo. Het logo voor producten met rfid-technologie zou op Europees niveau ingevoerd moeten worden. De Europese Commissie komt naar verwachting dit voorjaar met haar aanbevelingen.

Dat blijkt uit een rapport van het ECP. In onder meer OV-chipkaarten en paspoorten zijn rfid-chips verwerkt. Hiermee worden persoonsgegevens opgeslagen. Een algemeen en herkenbaar logo kan dit aan de burger duidelijk maken. Rfid wordt vaak in verband gebracht met privacyrisico’s. De Wet Bescherming Persoonsgegevens (Wbp) biedt hierin bescherming en voorziet in een informatieplicht aan consumenten wanneer gegevens worden verzameld of verwerkt.

Voor vertrouwen in de rfid-technologie is het belangrijk dat de consument weet wanneer dergelijke gegevens worden verzameld.

Rfid-technologie is op dit moment nog niet wijd bekend onder de bevolking. Omdat producten met een rfid-chip mondjesmaat worden gebruikt, is er geen haast om het logo in te voeren. Een bewustwordingscampagne kan dan ook nog even op zich laten wachten, zo stellen de onderzoekers.

Op dit moment wordt rfid onder meer gebruikt in de de logistiek om goederenstromen te coördineren, in de zorg om echte medicijnen van valse te onderscheiden en in de luchtvaart voor het vlot afhandelen van bagage.  De rfid-technologie wordt ook toegepast in nieuwe betaalmethoden. De consument zal uiteindelijk steeds meer in aanraking komen met de technologie.

Deel dit bericht

1 Reactie

Marcel van Trier

Nog een logo?Er zijn al twee logo's voor RFID! Die van EPC (akkoord, alleen voor EPC-tags) en die van ISO (packaging).

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond