Deel dit artikel
-

Nederland loopt voorop met glasvezel

Met 60.000 nieuwe Fiber to the Home-abonnees in het afgelopen half jaar loopt Nederland voorop in de Europese statistieken. Dat bleek woensdag op het jaarcongres van de FttH Council in Kopenhagen.

Nederland eindigt boven Frankrijk en Noorwegen, zo bleek uit een presentatie van Roland Montagne van IDATE. Gaat het om het aantal aangesloten huizen, dan scoort Nederland wel weer lager. Frankrijk staat bovenaan. Nederland komt op een vijfde plaats. Bij deze cijfers is overigens lang niet in alle gevallen ook daadwerkelijk sprake van actieve aansluitingen, maar van glasvezelkabels die tot aan de woning zijn aangelegd.

In het algemeen doet Europa het echter niet zo heel erg goed. Europa vertegenwoordigt slechts vijf procent van de wereldmarkt, die vooral door Azië en Noord Amerika wordt gedomineerd. Volgens Montagne zijn zes Europese landen – waaronder Nederland – verantwoordelijk voor 80 procent van de Europese glasvezelmarkt.

De economische crisis heeft ook invloed op FttH projecten, vertelde Graham Finnie van Heavy Reading. Nogal wat projecten liggen stil. "We zien nergens grote aankondigingen meer of grote projecten. In Europa zijn het vooral gemeenten die sturing geven aan kleinere glasvezelprojecten."

De marktverwachtingen voor de toekomst moesten dan ook naar beneden worden bijgesteld. "Europa loopt ongeveer een jaar achter op onze voorspellingen," zegt Finnie.

Finnie gaat niettemin uit van 50 procent groei tot 2013. Nederland tegen die tijd een marktpenetratie van 13 procent. Zweden en Slovenië eindigen echter flink hoger met elk rond de 30 procent. "Slovenië is een klein land, waar twee telecombedrijven om de markt strijden. Dat is meestal een reden dat innovatie een hoge vlucht neemt."

Karel Helsen van Draka Communications, een van de belangrijkste leveranciers van glasvezel in Europa, is in elk geval tevreden over de vorderingen die Nederland met glasvezel maakt. "De samenwerking tussen KPN en Reggefiber heeft de markt zeker versneld. Eerst zaten ze vooral in het zuiden, nu zijn ze in heel Nederland bezig."

Zelf profiteert zijn bedrijf met name van landen die glasvezel als speerpunt van hun technologiebeleid beschouwen. Helsen noemt als voorbeeld Portugal, dat volgend jaar 1 miljoen huishoudens op glasvezel wil aansluiten. Daarmee zet Portugal zich met een klap op de kaart. In heel Europa zijn momenteel namelijk niet meer dan 1,7 miljoen glasvezelhuishoudens. De Portugese aanbieder Sonaecom wil 240 miljoen euro investeren voor een netwerk dat een kwart van de bevolking kan bedienen.

Nederland is overigens sterk vertegenwoordigd op het congres in Kopenhagen. Later vandaag geven Glasvezelnet Amsterdam, Reggefiber en KPN een presentatie. Ook Rob van Esch, directeur van de vereniging voor de kabelbranche NL Kabel, is naar Kopenhagen gevlogen om poolshoogte te nemen. De kabelbranche ziet glasvezel als een potentiële bedreiging.

Helsen verwacht overigens geen concurrentieslag met de kabel. "Ik denk dat de kabelbranche het niet makkelijk zal krijgen, zeker nu OPTA van de Europese Commissie kabelbedrijven mag dwingen om derden toegang tot hun netwerk mag geven. Dat geeft op termijn toch capaciteitsproblemen die de glasvezelindustrie niet kent. Ze hebben nu al flink geïnvesteerd in de modernisering van het netwerk, als je de koperen kabels ook nog eens moet ervangen, wordt het een dure operatie."

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond