Deel dit artikel
-

Scholieren.com sterk stabiel, Studenten.com nog niet

Met Scholieren.com is een mooi constant bereik onder jongeren opgebouwd, dus Sanoma Uitgevers wilde de site graag hebben. Maar oprichter Jon Geerars hecht aan de vrijheid van het ondernemerschap. Dus begon hij ook Studenten.com, en leerde daarmee in eerste instantie wat verliezen is.

De vergelijking tussen Sugababes, CU2 en Scholieren.com bij Alexa over het afgelopen jaar zegt veel: het afgestoten CU2 leidde al een kwijnend bestaan, Sugababes’ duizelingwekkende vaart die we beschreven is nogmaals zichtbaar. Geerars meldde zich na deze artikelen die zoveel stof deden opwaaien: hij weet jongeren wel constant aan zich te binden met Scholieren.com, een site voor hulp aan – en conversatie tussen tieners op de middelbare school.

Geerars heeft niets te verbergen en zet Google Analytics voor ons open. Deze webdienst telde afgelopen maand op Scholieren.com 2,8 miljoen bezoeken ofwel zo’n 100.000 bezoeken van vrijwel evenveel bezoekers per dag. De 13,4 miljoen pageviews betekenen bijna vijf pagina’s per bezoeker, genuttigd gedurende een gemiddelde verblijfstijd van ruim vier minuten.

Gezien de op het oog grote trouw van bezoekers in de verdeling naar herkomst wel opvallend:

  • Via zoekdiensten: bijna 86 procent
  • Direct verkeer: 11 procent
  • Verwijzingen: 3 procent

Van de gezochte woorden betreft 5 procent Scholieren(.com) maar de rest komt via termen als werkstukken, boekverslagen en ook populaire boektitels (‘Echte mannen eten geen kaas’ en ‘Komt een vrouw bij de dokter’). Het is niet allemaal even serieus, in de rangschikking van trefwoorden van afgelopen maand komt ook ‘carnavalsmuziek’ voor, maar de seks- en ranzige termen ontbreken voor dit serieuze domein. De zoekmachineoptimalisatie is dus goed. Die is geregeld in eigen beheer.

Zo’n 15 procent van het bezoek komt uit België. Suriname, Aruba en de Nederlandse Antillen volgen op afstand, met Duitsland en de VS ook in de top 10, met elk rond de 0,5 procent of iets minder van het aantal bezoeken.

Uit eigen doos komt het overzicht van het aantal bezoeken per dag van de afgelopen jaren, steeds over januari gemeten

  • jan 2002: 29.000
  • jan 2003: 30.000
  • jan 2004: 47.000
  • jan 2005: 52.000
  • jan 2006: 68.000
  • jan 2007: 90.000
  • jan 2008: 95.000
  • jan 2009: 100.000

De laatste grote sprong voorwaarts, met 32 procent groei, noteerde de site in 2007 ten opzichte van 2006. Daarna bleef het redelijk constant met zo’n 5 procent groei per jaar.

Nog meer cijfers, uit de laatste bezoekersenquête van december 2008. Die is online getrokken met 424 respondenten

  • Jongens: 25 procent
  • Meisjes: 75 procent

Leeftijden in procenten:

 

  • < 12 2,4
  • 12 6,6
  • 13 10,4
  • 14 19,8
  • 15 25,2
  • 16 22,9
  • 17 8,0
  • 18 3,3.30%
  • > 18 1,4

 

Naar type onderwijs:

  • Basisschool 3,0
  • VMBO BBL 1,0
  • VMBO KBL 3,1
  • VMBO GL 2,1
  • VMBO TL 18,6
  • HAVO 34,4
  • VWO 30,9
  • MBO 2,4
  • HBO 0
  • Universiteit 1,9

De gemiddelde leeftijd ligt rond de 14, 15 jaar en het zwaartepunt van de opleiding ligt bij Havo/VWO. Voor adverteerders is de doelgroep redelijk interessant. Scholieren.com BV, in 2006 gevestigd door Geerars houdt behalve de oprichter/eigenaar ook 15 freelancers betalend aan het werk. "Het levert geen tonnen op maar genoeg voor m’n broodwinning en het verder kunnen uitbouwen van de website."

De reclameverkoop laat hij over aan WebAds in Amsterdam. Dat kost wel een flink deel van de inkomsten. "Maar ik ben zelf geen salespersoon. Zij zijn gespecialiseerd en kennen de markt goed. Nu de tarieven van banners onder druk staan verschuift de aandacht naar de verkoop van advertorials en sponsoring. Daar leent de site zich ook goed voor." Bijvoorbeeld universiteiten werven op deze wijze. Geerars vindt het zijn plicht om transparant te maken welke uitingen zijn gesponsord. Er staat gewoon ‘advertentie’ boven.

Meer nut dan pret

Geerars begon Scholieren.com in 1997 in zijn examenjaar en is inmiddels 30 jaar. Studies aan de TU Delft en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (Digital Media) konden hem veel minder bekoren dan de site, dus die brak hij af zonder gevolg. "Ik leerde meer in de praktijk."

"Het draait om de content. Scholieren.com is bekend geworden met het aanbieden van huiswerkmateriaal. Alle middelbare scholieren hebben ermee te maken en ze kennen de site dus allemaal. De content is van eeuwigheidswaarde en wordt continu door scholieren zelf aangevuld. Je kunt het wel uitbreiden met allerhande leuke dingen maar je moet vasthouden aan je kern."

De komst van het studiehuis vergrootte de aantrekkingskracht: "De druk op scholieren om zelfstandig te presteren is flink toegenomen dus zoeken ze nog meer ondersteuning en communicatie."

De site was interessant genoeg voor tijdschriftuitgever VNU om in 2001 hem te benaderen voor overname van de site. In 2006 kwamen ze weer langs, inmiddels Sanoma Uitgevers hetend. "Het was niet Ilse, maar vanuit de tijdschrifttak kwam er interesse voor een meerderheidsbelang. Maar het leek me helemaal niet leuk om in een groter geheel op te gaan. Je ziet nu ook bij CU2 en Sugababes dat je dan niet altijd een lang leven beschoren bent."

Maar is Geerars zelf niet bang voor de neergang? "De site is niet onderhevig aan hypes noch aan trends en blijft ook gericht op de kern. Technisch wordt het alleen maar beter. Zolang het duurt is het leuk. Ik kan er m’n ei goed in kwijt."

Studenten.com

Een paar jaar terug kocht hij Studenten.com van een Zweedse eigenaar voor omgerekend zo’n 500 euro. De Zweed deed er niets mee en Geerars kon er een lang geopperde wens tot uitbereiding mee realiseren.

Maar Studenten.com is nog geen succes, zo bekent hij direct. Anders dan met middelbare scholieren is het veel moeilijker om studenten te ‘vangen’ op studieondersteuning, te meer gezien de vele verschillende studies. Dus is het begonnen als sociaal netwerk voor uitwisseling van meningen, tips, en events.

Is het niet mogelijk om met enkele studies te beginnen en toch hetzelfde te doen als op Scholieren.com, het studeren te ondersteunen? "Ja, ik denk erover om die weg in te slaan. Er moet wel een mogelijkheid zijn. Bestaande studentensites als Studenten.net vormen één grote reclamezuil. Daar is wat serieuzers tegenover te zetten."

Deel dit bericht

8 Reacties

Danny Mekic'

Jon blijft een fantastische ondernemer, zo blijkt maar weer uit dit artikel. Sites die in het verleden opgeslurpt zijn door grote, traditionele offline uitgeverijen sterven bijna allemaal een stille dood (Geen Stijl uitgezonderd) en de volhoudendheid en strategie van Jon als tegenhanger van het grote geld, is erg knap en gepassioneerd te noemen.

John

Jon, Het is altijd goed om een sterke concurrent tegenover je te zien. respect Jon. Dit houdt ons scherp.  John (Algemeen directeur http://www.Studenten.net)

Bram

Scholieren.com is een topsite, en je hebt helemaal gelijk over studenten.net. Echt alles is daar reclame of gesponsord. Ook krijg ik regelmatig nieuwsbrieven van hun, waarvan ik me niet kan uitschrijven. En zij maar roepen dat ze zoveel (nieuwsbrief) leden hebben…..

Jon

Dank voor je reactie John! Het respect is geheel wederzijds. Temeer jullie ook al behoorlijk lang meegaan.

Ron

het valt mij op dat clubs.nl van KPN nooit meer in deze social netwerk lijstjes terugkomt

Danny Mekic'

@Ron: KPN heeft ooit de beslissing genomen om Clubs.nl vol te gooien met Switchpoint-betaalschermen. Goed voor de inkomsten. Maar vanaf dat moment is het hard achteruit gegaan met het ledenaantal en populariteit van de community-site..erg jammer!

Tjerk

to bram: Ik ben het niet met je eens, Bram. Ik ben erg enthousiast over studenten.net. Ze hebben veel win acties, leuke kortingen en nieuwtjes. Onlangs hebben ze een nieuwe kalender geplaats (kalender.studenten.net) en die is ook ok. Dus nee Bram… studenten.net is een prima site. Overigens staan ook op studenten.com veel advertenties, maar dat stoort alleen maar als je er niet doorheen kan kijken. Wellicht is het een tip voor je, om ook eens naar de studentenverkiezing (www.studentvanhetjaar.nl) van het jaar te kijken. Dat is toch ook niet verkeerd?

Stephan - Scriptium

Interessant artikel van al een tijd terug. Het is moeilijk om studenten ‘te vatten’ zegt Geerars. Wij hebben toch een poging gewaagd om studenten een platform te bieden waarop ze met elkaar kunnen communiceren over het schrijven van hun scriptie, over bijlessen en tentamens, en over studeren in het algemeen: https://www.forum.scriptium.nl

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond