Deel dit artikel
-

‘HD-videobellen nog niet ingeburgerd’

Europese ondernemers zetten nog weinig hoogwaardige videoverbindingen in voor vergaderingen. Toch kan ze dat tientallen procent kostenbesparingen opleveren, blijkt uit ervaringen bij Skype.

De meeste ondernemers snappen dat beeldbellen hen kosten kan besparen doordat ze besparen op reiskosten. Toch blijkt eenderde van de ondervraagden uit een steekproef hierover HD-videobellen niet eens te overwegen als serieuze optie. Een kwart van de ondervraagden kent videobellen niet eens uit de praktijk.

Dat blijkt uit een klein onderzoek van hostingbedrijf Easynet onder 716 respondenten in acht EU-landen.

Een kwart van de ondervraagden gebruikt geen hoogwaardige videoverbindingen omdat ze dat toch te onpersoonlijk achten. Zeventien procent van de respondenten zegt dat het management het niet wil en 16 procent vindt de techniek te duur.

Zestig procent van de subjecten zegt vooral te kunnen besparen op de reiskosten. In Nederland zijn de respondenten conversatiever. Hier denkt de helft dat ze maximaal 20 procent kosten kunnen besparen.

Op het nieuwe kantoor van Microsoft Nederland is videotelefonie een gebruikelijk vehikel om met collega’s in het buitenland te bellen. Op tafels in vergaderkamers staan apparaten met ingebouwde camera’s en spiegels om een 360 graden blik in de rondte geven van de sprekers. Degene die het woord heeft, komt vergroot in beeld aan de andere kant van de lijn.

(videobellen bij Microsoft)

Daarnaast lijkt videotelefonie voornamelijk ad hoc te gebeuren. De ervaringen van Skype spreken die van Easynet namelijk tegen. Onlangs zei Skype-baas Josh Silverman dat 30 procent van alle Skype-belletjes een videogesprek is.

Silverman: “We krijgen veel vragen van bedrijven over videotelefonie. Skype is voor hen een belangrijke manier om reiskosten te besparen. Die vragen gaan vooral over technische ondersteuning op bedrijfsniveau”. Of en, zo ja, wanneer het bedrijf dit soort diensten commercieel aan gaat bieden, is niet bekend.

Foto: jonrawlinson (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond