Deel dit artikel
-

Brein positief over strijd tegen torrentsite Mininova

De directeur van stichting Brein ziet steeds meer rechterlijke zaken die in het voordeel spreken van auteursrechthebbenden bij online verspreiding van illegale content. De stichting ziet de rechtszaak tegen Mininova dan ook met vertrouwen tegemoet.

Zo trof de website Myp2p eerder een schikking om content preventief te filteren. Op de site werden hyperlinks aangeboden naar uitzendingen van voetbalwedstrijden van de Eredivisie die illegaal via internet werden gestreamd. "Die schikking is getroffen zodat de partij niet hoefde te erkennen dat ze iets fout deden", aldus Tim Kuik, directeur van Brein.

In de zaak van Internetoplichting.nl oordeelde  een rechter (PDF) dat de websitehouder van niet dezelfde beperkte aansprakelijkheid is toebedeeld als bij Internet Service Providers (ISP’s) het geval is.

Misbruik

Kuik: "Je ziet meer uitspraken in die trant. De rechter zegt dat je rekening moet houden met de aard van de site wanneer er sprake is van misbruik . Op Internetoplichting.nl worden gevallen aan de kaakgesteld  die relevant zijn voor de maatschappij. Maar zelfs daar moet je voorzichtig mee zijn. Bij valse beschuldigingen kan er sprake zijn van beschadiging. Ik constateer dat websites als Mininova ook een dergelijk risico met zich meebrengen. Gebruikers van die site  gebruiken structureel ongeautoriseerde content. Bij Mininova is het zo dat de links die daar geplaatst worden, in 95 procent van de gevallen naar ongeautoriseerde content leidt. Dat is structureel misbruik van ongeautoriseerde content. Dat zit in hun zakenmodel."

Arnout Engelfriet, partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht, spreekt dit tegen. Hij denkt dat de uitspraak van Brein ‘te kort door de bocht is’. Hij meent dat er in het geval van de zaak tegen Internetoplichting sprake is van actieve bemoeienis waarbij de websitehouder zich bezig houdt met de inhoud: "Het is de vraag of Mininova actief betrokken is."

Zakenmodel

Kuik: "Engelfriet heeft zelf cliënten die meer in die hoek zitten. Dus het verbaast me niet dat hij zegt dat het anders ligt. De opmerking van Engelfriet komt omdat FTD een cliënt van hem is. Ik zeg, een site als FTD maakt ook gebruik van ongeautoriseerde content. Met wat wijzigingen maken ze het nu moeilijker voor de bezoekers van FTD om de illegale content te vinden, maar ze komen er uiteindelijk wel. Dat zakenmodel is ook nog steeds gebaseerd op het structureel gebruik van de beschikbaarheid van ongeautoriseerde bestanden. Dat betekent, wanneer een site zoiets doet, dan moeten ze ook verantwoordelijkheid nemen.

Mininova kijkt de rechtszaak die Brein tegen de Nederlandse torrentsite aanspande desondanks met vertrouwen tegemoet. " We denken sterk te staan. Mininova handelt binnen de Nederlandse wet. We werken met een notice en take down policy en hosten zelf geen illegale content. In feite maakt Mininova de content die de bezoekers uploaden, doorzoekbaar en levert in daarmee een zoekdienst.", aldus Erik Dubbelboer, medeoprichter van Mininova.

Preventief

Volgens Kuik is een notice and takedown policy wel een maatregel, maar re-actief: "Dat werkt alleen bij incidenteel misbruik. Op het moment dat er structureel sprake is van misbruik, dan, werkt dat niet meer. Men moet preventieve maatregelen nemen, als het preventief filteren op keywoorden. De commerciële uitbater behoort in dit geval het risico te dragen."

Kuik: " Partijen kunnen zich niet verschuilen achter de gebruikers. Men heeft een zakenmodel dat gebaseerd is op het structureel gebruik van ongeautoriseerde content. Daarmee trek je de verantwoordelijkheid naar je toe."

Bron foto: aloshbennett (CC)

Deel dit bericht

6 Reacties

Sander

Weer een boel geschreeuw en verdraaiing van feiten. Zodat het in Kuik zijn voordeel spreekt in zijn "strijd tegen de piraterij". Hij kan niet anders, hij moet zijn financiers tevreden stellen en flink rond schreeuwen. Helaas kan ik me niet baseren op feiten maar het gevoel zegt dat er zeker geen sprake is van afname van de "piraterij" zoals Kuik het noemt. Zo nu en dan worden een paar sites offline gehaald. Het wordt de laatste jaren niet moeilijker om content van internet te halen. De door hem gehanteerde methode lijkt om die reden niet efficient.In mijn ogen zit de crux in het businessmodel van de platenindustrie, met de komst van zeer goedkope studio's en gratis data distributie is hun businessmodel verouderd. Een stichting als Brein is een verwoede poging van de platenindustrie. Het zal enkele klanten angst aanjagen, maar zal het tij niet keren. 

RobertK

@ SanderK: Voorlopig wint Brein toch maar mooi alle rechtzaken die ze voeren dus de rechters zijn het er wel mee eens. het is dus niet alleen geschreeuw en verdraaing van feiten van Brein……… En jij zit zeker op een supersnelle Concepts verbinding omdat je dan lekker snel kan www-en? Of heb je die nodig om lekker snel gratis films en games te downloaden? Gevalletje boter op het hoofd of schijnheiligheid noemen we dat.

Rick Goosens

@ RobertK,"Of heb je die nodig om lekker snel gratis films en games te downloaden." Natuurlijk, ze zijn toch gratis zoals je zelf al stelde? Maar aan moraal ridders hebben we niets net zoals aan dhr Kuik.De beste oplossing is om met goede alternatieven te komen. Zoals Sander bedoelde; waarom worden de meeste films niet wereld wijd uitgebracht op het zelfde moment ? juist om te zorgen dat er per continent/wereld deel er zo veel mogelijk omzet gehaald word. Mensen in Nederland die zien een film op de billboard in de US staan en willen die gewoon snel zien. Dus zij denken waarom moet ik 12 maanden wachten? Zo geeft de filmindustrie mensen die content aanbieden via torrent sites, de markt aan op een gouden schaaltje. Dat wil niet zeggen dat het allemaal zo slecht is. De meeste mensen kopen nog steeds muziek en voor films gaan ze naar de bioscoop. Het is allemaal niet zo slecht als dhr. Kuik het voordoet. Dit geeft enkel aan dat de motivatie van Dhr. Kuik word aangespoord door financierders zoals de platen en film maatschappij. Nederlandse films en muziek worden bijna niet aangeboden op een site als mininova dus ik zou me alleen zorgen maken over producten van eigen bodem. Dat heeft nederland wel nodig deze tijd, en niet een of andere kruistocht naar sites die zoals inmiddels bekend is, alleen zooi van het buitenland aanbied. Nog een ding de Echte artiesten verdienen hun centen wel dat komt omdat ze worden gerespecteerd door hun publiek.

Bastiaan

"Voorlopig wint Brein toch maar mooi alle rechtzaken die ze voeren dus de rechters zijn het er wel mee eens. het is dus niet alleen geschreeuw en verdraaing van feiten van Brein………" Weird, want op de site van myp2p las ik dat zij het vonnis als een overwinning voor hun interpreteerde??Verder sluit ik me helemaal aan bij Rick met als toevoeging dat het toch inmddels bekend is dat downloaders meer 'legaal' kopen dan niet downloaders. In feite gaat de industrie achter hun meest trouwe klanten aan. Zo ook met myp2p, je kan zeggen dat er illegaal naar naar de eredivisie wordt gekeken, maar wel met 200/300kbps. Er zullen vast mensen zijn die uiteindelijk hierdoor zijn overgestapt op een betaald abonnement. In feite is het dus ook gewoon promotie voor de eredivisie. 

Arnoud Engelfriet

Het is hoogst opmerkelijk dat de heer Kuik ervoor kiest om via de media het debat aan te gaan zonder FTD zelf te laten weten wat zij vindt van de wijzigingen. Ik vind dat toch bepaald niet netjes. Verder gaat het echt te snel om van moderators die meediscussieren te springen naar sites die slechts discussie en spotten van legale downloads faciliteren. Maar die discussie zou ik graag met de heer Kuik zelf aangaan in plaats van indirect via de pers.

Fuzzwood

Wanneer leert Brein nu eens dat FTD geen illegale content host?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond