Deel dit artikel
-

Breed verzet tegen KPN/Reggefiber

De rechter en het College van Beroep krijgen het druk met bezwaren van UPC, Ziggo en andere concurrenten van KPN. Ze verzetten zich tegen besluiten van de NMa en Opta over KPN’s deelneming in glasvezelbedrijf Reggefiber.

Alle besluiten van kartelwaakhond NMa en telecomtoezichthouder Opta ten aanzien van KPN en Reggefiber van december 2008 komen voor de rechter en het College van beroep voor het bedrijfsleven. Appelanten zijn UPC, Ziggo, BBned, Tele2, Scarlet en Online van T-Mobile. Ze vrezen een ‘hermonopolisering’ van KPN met glasvezel indien de deelneming onder de gestelde voorwaarden van NMa en Opta doorgang mag vinden.

Bezwaar op drie fronten

De partijen verzetten zich tegen een drietal besluiten:

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (Cbb) zal de laatste twee bezwaren behandelen in Den Haag. Dat van de Nma komt voor de bestuursrechter in Rotterdam. Kernelement is dat derden de glasvezelaansluitingen van KPN/Reggefiber kunnen huren voor bedragen van 14,50 tot 17,50 euro per maand.

KPN reageert en stelt er "… niet zo veel over te vinden. NMa en Opta hebben er heel intensief naar gekeken en ze kennen de markt. Daar zijn duidelijke besluiten uitgerold. Wat andere partijen daar allemaal van vinden is niet onze zaak. Het is verder business as usual en belangrijk dat de glasvezelmarkt snel tot bloei komt."

Jordi Nieuwenhuis, directeur van Reggefiber: "Wij runnen een onderneming. We hadden gehoopt dat die partijen met ons wilden gaan ondernemen en van onze aansluitingen gebruik zouden gaan maken. Dat is onze opzet, met z’n allen vooruit."

Amsterdamse overname

Van de betrokken bezwaarde partijen wil niemand on the record reageren, omdat dat de procedures voor de rechter en het Cbb nadelig zou kunnen beïnvloeden. Een betrokken jurist: "De wijze waarop NMa en Opta dit hebben afgehandeld, maakt het allemaal wel heel complex. Je krijgt nu twee verschillende instanties die de beroepen behandelen. Het is nogal vervlochten met elkaar omdat de voorwaarden van de NMa voor de deelneming van KPN en de voorwaarden van de Opta zijn uitonderhandeld met KPN en dus nauw met elkaar samenhangen."

Het zal waarschijnlijk niet bij deze rits bezwaren blijven. De NMa moet namelijk nog oordelen over het verwerven van Reggefibers meerderheidsbelang in GNA BV, de exploitant van het Amsterdamse glasvezelnet. Mocht de NMa een besluit van geen bezwaar nemen, dan komen waarschijnlijk andere marktpartijen daar tegen in het geweer, met UPC voorop.

Een betrokken ambtenaar over de ingestelde beroepen: "Voor de verbreiding van glasvezel is snelheid essentieel. Alleen al de vertraging die de procedures veroorzaken weegt voor de KPN-concurrenten ruimschoots op tegen de advocatenrekeningen voor de drie procedures die hiermee samenhangen".

Hij is ook verbolgen: "Voor de economie is het van groot belang dat KPN gaat investeren, zowel conjunctureel nu met de recessie als structureel voor de positie van Nederland. Daar hebben die buitenlandse partijen echter geen boodschap aan."

Scarlet is Nederlands, maar UPC (Amerikaans), Ziggo (Brits-Amerikaans), BBned (Italiaans), Online (Duits) en Tele2 (Zweeds) zijn buitenlandse spelers. Volgens de betrokken jurist speelt dit geen rol: "Het gaat om Nederlandse rechtspersonen met Nederlands personeel en klanten in Nederland. KPN wordt in het zadel geholpen voor glasvezel."

Rob van Esch, directeur van kabellobby Vecai, vindt ook dat de overheid zich neutraler moet opstellen inzake glasvezel en KPN. Op zijn weblog schrijft hij: "Staatssecretaris Heemskerk stelde onlangs in Almere dat Ècht breedband slechts via kabel of glasvezel kan. Dat begrijp ik. Maar wat ik nÌet kan volgen is dat hij vervolgens gemeenten oproept om de investeringen in glasvezel te stimuleren. Daarmee roept hij eigenlijk op tot hulp aan ÈÈn private investeerder, KPN, die nu wel mÛet investeren vanwege jarenlange nalatigheid op dat gebied (heeft KPN niet in 2005 al beloofd om in 2008 een volgende generatie adsl – genaamd vdsl – uitgerold te hebben? En dat gewoonweg niet gedaan?)".

Deel dit bericht

3 Reacties

Johan

Hallo, Ik vind het zo belachelijk dat al deze partijen in opstand komen nu er een partij als Reggefiber is gekomen die verschrikkelijk geld wil investeren in het verglazen van Nederland. Al deze partijen hebben maar een doel voor ogen en dat is de boel frustreren en vertragen om zo hun eigen omzet veilig te stellen.  In plaats daarvan zouden ze moeten doen wat Dhr. Nieuwenhuis zegt:"…ONDERNEMEN…" maar dat kunnen ze niet met hun bekrompen manier van denken.  En wie is hier de dupe van? De consument, die vervolgens nog lange tijd te veel geld betaalt voor de koperverbindingen en voorlopig nog geen kans heeft om glasvezel thuis te krijgen.  Met vriendelijke groet  Een machteloze en gefrustreerde consument.

Don van Riet mgt cons ICT

We kennen de protesterende partijen maar al te goed vanuit Radar, diverse consumentenorganisaties en lange klachtenlijsten op het Internet. Dus op kwaliteit van dienstverlening kunnen ze de strijd niet winnen. Dan maar advocaten inschakelen en de Amerikaanse aanpak volgen. We weten dat de Liberty baas vindt dat er eigenlijk nog wel meer geld uit zijn bestaande Nederlandse kabelinfrastruktuur getrokken moet worden. Dan moet van deze monopolist glas wel zo lang mogelijk uit NL wegblijven.

Henk

Ik vindt het hopeloos hoe momenteel zo goedkoop mogelijk een glasvezel net moet worden aangelegd door firma's als reggefiber, Glashart, onsbrabantnet en vele van dit soort maffe glasvezelaanbieders. Als je ziet hoe deze aangelegd wordt door een opengetrokken blik polen, turken marrokanen, bulgaren enz. Het is verschrikkelijk wat vor een schade ze aanrichten in dorpen als uden veghel enz. Telefoonkabels, caikabels stroomstoringen, alles door de aanleg van jullie fijne glasvezel.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond