Deel dit artikel
-

Internetoplichting.nl slachtoffer van Uggs-rel

Website Internetoplichting.nl is gestopt na ‘onrechtmatige beschuldigingen’ aan het adres van onlineverkoper Trendylaarzen. Uit het vonnis van de rechtbank blijkt dat er een heel ander conflict speelt.

Internetoplichting heeft er na zes jaar de brui aan gegeven. Eigenaar TTY Internet Solutions trok de stekker uit de site nadat de voorzieningenrechter afgelopen donderdag Trendylaarzen in het gelijk had gesteld. Deze online laarzenverkoper was niet gecharmeerd van de vele meldingen van oplichting op de site.

De klachten op het forum hadden betrekking op de verkoop van laarzen van het populaire Australische merk Ugg, die via parallelle import naar Nederland zijn gehaald. De levering daarvan duurde bij verschillende klanten minstens enkele maanden, terwijl klachten in hun ogen niet serieus werden genomen. In de rechtbank heeft Trendylaarzen aangegeven dat men moeite had de vele bestellingen te verwerken. Een aantal klanten heeft aangifte gedaan.

Trendylaarzen is een eenmanszaak van Michel Hellenberg, hoewel zijn ex-vrouw Annemarie de honneurs waarneemt. De site trok vorig jaar de aandacht doordat Uggs onder de gemiddelde verkoopprijs werden verkocht.

Dat was al tegen het zere been van Radicals BV, die de exclusieve rechten heeft voor de distributie van Ugg Australia in de Benelux. Bedrijven die nep-Uggs verkopen of Uggs importeren worden aangepakt. Ook Trendylaarzen zou een waarschuwing hebben gekregen naar aanleiding van een proefbestelling. De klantenservice beweerde eerder tegen klanten van Trendylaarzen dat de site "een mix van namaak en echte Ugg laarzen" verkoopt. Tegenover Emerce wil men alleen kwijt dat "Trendy Laarzen onze hoogste prioriteit heeft".

Toen vorig jaar klachten verschenen over Trendylaarzen bij Internetoplichting en Hyves, vermoedde de site dat er een ‘concurrent’ achter deze campagne zat. Deze grote importeur van Amerikaanse artikelen had al eens contact gezocht met Trendylaarzen en dat gesprek was niet vriendelijk verlopen.

Trendylaarzen deed uiteindelijk zelfs een beroep op Klaas Langendoen, oud-chef van de Criminele Inlichtingen Dienst Kennemerland en brein achter het omstreden Delta-onderzoek van het Interregionaal Rechercheteam (IRT). Klagers kregen zonder enige uitleg als waarschuwing dat hun mail zou worden doorgezonden naar Langendoen Advies, "welke de valse aangiften in kaart brengt bij justitie".

Trendylaarzen heeft geprobeerd om de IP adressen te achterhalen van de klagers op de forums. Volgens het vonnis zou dat bij Hyves in elk geval gelukt zijn. Trendylaarzen heeft op basis van dit onderzoek een bodemprocedure aanhangig gemaakt, bevestigt advocaat Jaap Stikkelbroeck van Korvinus Advocaten tegenover Emerce. Maar of de procedure ook wordt voorgezet is niet duidelijk. Knelpunt is dat de aangetroffen IP adressen niet afkomstig zijn van de vermeende concurrent, maar van een aan dit bedrijf gelieerd call center, dat meerdere klanten bedient. De verdachte importeur vertelt Emerce dat uit intern onderzoek naar logbestanden "niets is gebleken van berichten die door ons op forums zouden zijn geplaatst".

Op 19 februari heeft Trendylaarzen niettemin alle IP adressen en NAW gegevens van een aantal bezoekers van Internetoplichting opgevraagd. De rechter wees dat verzoek toen af omdat het kort geding was gericht tegen een verkeerde partij.

Volgens Trendylaarzen zijn als gevolg van de klachten op internet bestellingen afgeblazen en heeft men extra personeel in dienst moeten nemen om alle klachten te beantwoorden. De site houdt nog steeds vol dat "achter enkele van de anonieme beschuldigingen een concurrent schuil gaat". Verdere toelichting wilde Trendylaarzen niet geven.

Deel dit bericht

21 Reacties

alice

Het kan ook zijn dat dit de perfecte timing is om de site nu ofline te halen.Er is een reden om dit nu te doen. Mischien zijn er inmiddels zoveel problemen opgetreden tussen de beheerder en de mensen die het forum opgebouwd hebben , dat dit het sublieme moment is om de stekker eruit te trekken. Het lastige jochie word de mond dan ineens gesnoerd. En de site is plotsklaps geen blok meer aan hun been. Hoger beroep?d8 het niet.

Toine vd H

Als Emerce.nl een andere kant op moet dan is het wel deze kant. De verhalen achter het nieuws. Elke dag staan de media vol met dezelfde berichten, maar verdieping ontbreekt.  Dit verhaal geeft een andere kijk op Trendylaarzen versus Internetoplichting. Er valt namelijk wat voor te zeggen dat georkestreerde kritiek bestreden moet worden. Dat fora zoals Internetoplichting een zekere onderzoeksplicht hebben, om ook de bron van kritiek op te sporen. Er zijn moderatie-tools om eigenaardige patronen in forumgedrag te signaleren, en moderators kunnen met wat speurwerk verrassend veel valse kritiek uitfilteren. Internetoplichting heeft er zelf belang bij om authentieke kritiek te scheiden van laster. Daar tegenover staat weer dat sites zoals Internetoplichting een belangrijke functie hebben om oplichting en bedenkelijke service aan de kaak te stellen. Malafide uitgevers van adresgidsen slagen er inmiddels ook in met behulp van advocaten hun naam verwijderd te krijgen van fora waar gedupeerde klanten verhaal halen. Het zou wenselijk zijn dat instellingen zoals de Consumentenbond en grote omroepen/uitgevers bewust jurisprudentie gaan uitlokken om vast te stellen in welke vorm kritische fora wel bestaansrecht hebben. Ook omdat verschillende forumbeheerders bij elkaar kunnen nagaan of kritiek een incident betreft of een vaker voorkomende wanprestatie. Enfin, complimenten Jan!

ferry

@Jan, ik denk, dat je het vonnis niet goed hebt gelezen. De moderatoren hebben wel degelijk contact gezocht met Trendy Laarzen, maar ze vonden het niet nodig om te reageren, alleen, dat het topic weg moest. Er wachten 10-tallen mensen al maanden op hun bestelling. En het is helemaal niet zeker, dat een concurrent, zich op IO gemeld heeft, om een hetze te beginnen. De IP-adressen, die ze willen hebben, zijn geen van allen, van de concurrent, maar van echte gedupeerden en moderators. Daar communicatie met dit bedrijf nauwelijks mogelijk is, hebben gedupeerden zich gemeld bij Internetoplichting, en worden klanten geintimideerd, die zich daar gemeld hebben. Als ze hun naam zuiver willen houden, zouden ze er alles aan moeten doen, om hun klanten tevreden te stellen, doch het tegendeel is waar. Ze proberen op alle mogelijke manieren de aandacht van hun slechte beleid van zich af te wenden, door iedere keer weer andere smoezen te bedenken.

Marjolein

Het vonnis van de rechter is primair fout, mensen moeten het recht hebben om te klagen bij slechte service, vooruibetalen en niet geleverd krijgen, nep artikelen inplaats van echt. Tegen deze vorm van oplichting kan de wet niets doen. Er zijn tientallen eenmansbedrijfjes die net zo werken als Trendylaarzen en klanten duperen. Zonder Internetoplichting.nl hebben ze vrij spel want autoriteiten zijn machteloos. Trendylaarzen heeft haar slechte naam aan zichzelf te danken, en de wetgever zit fout.

joanne

Ik ben het echt volkomen met Marjolein eens, Nog steeds wachten mensen al 4maanden op hun laarzen!! Vaak jongere meiden die graag Uggs willen, al hun spaarcenten in deze verdomd dure laars pompen, en dan uiteindelijk niets ontvangen. Als je nog een paar maand wacht is de Ugg al weer uit de mode…. Het is trouwens echt te zot voor woorden als je naar de website http://www.trendylaaren.nl gaat en je ziet dat men daar alleen maar 2 uur bereikbaar is tegen een tarief van 45 cent!! Waar haalt dat volk het lef vandaan, want waarschijnlijk zijn er al 30 wachtenden voor u die ook willen weten waar hun laarzen blijven… ZO wordt je laars al snel een stuk prijziger Dus: Onterecht dat ze deze zaak hebben gewonnen, meer dan onterecht. http://www.internetoplichting.nl bekeek ik vaak van te voren als ik iets wou aanschaffen via internet. En wat is daar uiteindelijk ook mis mee?

Erik

Ik denk ook inderdaad dat de wet een machteloos instrument aan het worden is door dat zogenaamde (slimme) mensen weten hoe ze het moeten omzeilen.Er moeten bewijzen zijn, en de rechter kan niet meer dan afhankelijk zijn daarvan. En de mensen kunnen, net als bij de banken met hun (Slimme) beleggingsverzekeringen hun geld weg zien drijven zonder daar maar dan ook iets voor terug te krijgen. Volgens mij moet er eens een harde wind door nederland gaan waaien.Want iedereen zit alleen nog maar achter geld aan, en vergeet daarbij zijn/haar medemensen. Het lijkt meer op oorlog, die niet met wapens uitgevochten wordt, maar met andere middelen. Als je laarzen betaald en je krijgt ze niet, daar wordt je opgefokt van, en gaat het woeden in jezelf.Dan is het wachten op het domino effect.

Toine v/d Heijden

Op het eerste gezicht een prachtige uitspraak. Het gedrag van Trendy Laarzen rechtvaardigt het zware stempel van oplichting. Trendy Laarzen mag klagers niet intimideren. Trendy Laarzen heeft geen zaak tegen Internetoplichting,nl – al moet de uitspraak in de bodemprocedure afgewacht worden. Trendy Laarzen moet waarschijnlijk alle schadevergoedingen terugbetalen en in afwachting van de bodemprocedure een bankgarantie afgeven. De kaarten zijn gekeerd. Nu moet iemand nog privaatrechterlijk achter Trendy Laarzen aan!

Michel H

En nu maar hopen dat Trendy Laarzen die 50.000 euro nog kan terugbetalen, want als je het vonnis zo leest (met name de handelswijze van TL) vraag ik me af of dat geld er nog wel is…

anne

Als ze slim geweest waren, hadden ze van die ?50.000 de klanten terugbetaald en met een schone lei opnieuw kunnen beginnen.

cock

Over oplichting gesproken zijn deze lui achter Trendylaarzen niet alleen bekend in de deatailhandel want onderstaand bericht kwam binnen bij de NVM, nederlandse vereniging van makelaren.  Geachte leden, Diverse collega's uit Noord Holland Noord c.q. hun opdrachtgevers zijn benadeeld door MICHEL HELLENBERG en/of ANNEMARIE HELLENBERG-WALS (ze zijn/waren woonachtig in gemeente Velsen, trendylaarzen). Zij hebben belangstelling voor het huren van een luxe vrijstaande villa en komen vervolgens meerdere afspraken niet na. In het verleden zijn in onze afdeling ook gevallen bekend met dezelfde mensen die bedrijfspanden hebben gehuurd en vervolgens een hoop ellende hebben veroorzaakt.Dus wees gewaarschuwd, doe geen zaken met deze mensen! Neem het ter harte!!

Simon Rustenburg

@cock Dus de NVM speelt nu voor eigen rechter? Lekkere organisatie.

Michel H

Ik zou de NVM eerder een slechte vereniging vinden als ze hun leden NIET zouden waarschuwen, als ze een duidelijke indicatie hebben dat bepaalde mensen of bedrijven diezelfde leden benadelen. Los daarvan, iemand die na al deze ellende nog steeds gelooft dat meneer en mevrouw eerlijke zakenmensen zijn die juist zelf worden genaaid door hun leveranciers en klanten, is wel een klein beetje na?ef denk ik.

M

@Simon Rustenburg: Ik zie niet hoe je de waarschuwing van de NVM aan haar leden kan uitleggen als "voor eigen rechter spelen". Ik heb het van alle kanten bekeken en ben zelfs op mijn hoofd gaan staan, maar ik zie het nog steeds niet.

Erik

Als je buurman iets van je steelt, dan vertel je het toch aan iedereen die je mag?Van kijk uit voor die persoon, dat is geen veroordeling, die een rechter doet. Dus ik vindt het bericht van Simon dan ook meer op een geconcludeerd oordeel. En als het allemaal waar is dat MICHEL HELLENBERG en/of ANNEMARIE HELLENBERG-WALS lekker mensen aan het belazeren zijn, en ze zullen vast niet de eerste en enige zijn, dan is het wereldkundig maken geen veroordeling. Wel als het een leugen zou zijn, Maar ik kan me dat niet voorstellen. 

moonwatcher

Het echtpaar Hellenberg uit Velserbroek heeft al meer zaakjes laten ploffen in het recente verleden. Eerst met een ruitersportzaak in Ymuiden (2002) toen met een Grand Cafe in Velserbroek (2004) en tenslotte met een TV zender genaamd Enjoy met standplaats Alkmaar(2005). Steeds was er sprake van hetzelfde patroon. Personeel werd niet uitbetaald, leveranciers en aannemers werden de dupe, en de inboedel werd er uitgesloopt en elders ondergebracht. Gelukkig werd deze gelaarsde heks nu in hoger beroep veroordeeld, maar het staat te bezien of Justitie hen echt gaat aanpakken, laat staan vervolgen.Voor zover mij bekend werd het duo met hun twee kinderen nooit eerder vervolgd en veroordeeld door een rechter. Zij waren indertijd erg close met de politie in Velsen en ingezet als valse kroongetuige in een valse zedenzaak. Kennelijk weet deze vrouw menig ambtenaar te overtuigen van haar onschuld en zo ontloopt zij iedere straf.Zij staat ook slecht bekend bij de familie van haar ex-man en toen haar tweede huwlijk werd gevierd werd de rekening van het feest gewoon niet betaald vertelde een tante mij een keer per telefoon.Aangezien zij ook vuurgevaarlijk is en met een oud-model politierevolver op het raam van mijn slaapkamer heeft geschoten tien jaar geleden, verdient zij voor alle misdadige acties een straf van minstens vijf jaar uit te zitten gevolgd door TBS. Ook de NVM heeft haar leren kennen en in een open brief voor haar trucs gewaarschuwd. Proficiat !

Jan

Beste mensen – Als jullie overwegen een paar UGG laarzen aan te schaffen doe dat dan niet via http://www.ugg-nl.com – Wij zijn daar voor ruim 100 euro opgelicht met een paar nep laarzen – Namaak kwaliteit en anders geleverd dan op de foto – Op het verzoek om contact op te nemen om te kijken hoe het probleem op te lossen krijg je natuurlijk geen respons – Ga er dus met een grote boog omheen

Lisanne

Ik ben ook door Trendylaarzen opgelicht en heb ook nooit mijn geld terug gezien!
Politie deed ook geen reet! Maakt me tot op de dag van vandaag nog steeds zó kwaad dat hier gewoon niet serieus mee omgegaan word!
Het zijn mijn zuurverdiende centen die gewoon naar een stel ordinaire K*NKER oplichters zijn gegaan!

Doris Joopstra

Als je dan koopt, koop dan gewoon bij UGGS Nederland. http://www.uggs-nederland.nl

Carolien

Wat een hufters. Hier kun je controleren of het om een onbetrouwbare site gaat. en er zijn er nogal wat.

http://www.uggs-online-nederland.nl/nieuws/nep-uggs-sites-herkennen/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond