Deel dit artikel
-

Skype draait KPN duimschroeven aan

KPN, Tele2 en andere telefoniebedrijven krijgen steviger concurrentie van Skype. De eBay-dochter brengt een beldienst voor bedrijven op de markt, gebaseerd op SIP. Video-telefonie lijkt de volgende logische stap.

Vanochtend presenteerde Skype zijn nieuwe dienst ‘Skype for SIP’. Voor bedrijven betekent dat dat ze de goedkope en gratis beldiensten van het internetbedrijf in hun bestaande telefoniesystemen kunnen integreren. Personeel hoeft niet met een headset te telefoneren, maar kan zijn gewone telefoon blijven gebruiken.

De kern van de nieuwe beldienst is dat de zakelijke Skype-variant overweg kan met SIP. Dat is een veelgebruikte techniek bij digitale telefonie, VoIP. Bedrijven kunnen binnenkort hun IP PBX’en (telefooncentrales) naadloos vervlechten met Skype. Telecom managers kunnen via Skype.com telefoonnummers aanvragen, toewijzen en het belverkeer beheren, ook financieel.

Zakelijke belletjes tussen Skype-gebruikers onderling zijn ook via de zakelijke telefooncentrales gratis. Bellen naar vaste en mobiele nummers verloopt tegen concurrerende tarieven.

Steeds meer bedrijven in binnen- en buitenland stappen over op digitale telefonie, (hosted) VoIP, uit kostenoverwegingen en de extra functies die het toestaat. In Nederland zijn dat onder meer KPN, Tele2, BBeyond, Priority en Voipro. Skype is een nieuwe toetreder tot deze markt via zijn SIP-aanbod.

Vorig jaar zouden er een klein half mljoen IP PBX’en zijn verkocht aan grote en kleine bedrijven. 

De eBay-dochter begint volgens de Wall Street Journal een partnerprogramma. Daarbij kunnen telecominstallateurs zich door Skype laten certificeren als zijnde ‘officiële Skype-installateurs’ voor het bedrijfsleven. Daarmee besteedt Skype het kruimelwerk als het ware uit, zodat het zich kan richten op doorontwikkeling van zijn software.

Momenteel lopen er nog testen met de SIP-techniek in besloten omgevingen. Wanneer deze commercieel komt, maakte het bedrijf niet bekend. 

Skype claimt dat het acht procent van alle internationale belverkeer afhandelt. Dat is verkeer tussen computerbellers onderling en belletjes via het betaalde SkypeOut naar vaste en mobiele lijnen.

Skype for SIP ondersteunt in technische zin ook videotelefonie. Daarover werd bij de aankondiging vanochtend niet uitgewijd.

Directeur Josh Silverman zei onlangs dat 30 procent van alle gesprekken nu via videoverbindingen verloopt. Er is veel vraag naar ondersteuning van videotelefonie vanuit het bedrijfsleven, zei Silverman tegen deze uitgave. Hoe hij daarop in gaat spelen, hield hij voor zich.

Deel dit bericht

1 Reactie

Clyde

Hij vergee OneXS Nederland als een van de Pioneers op het gebied van Hosted IP Telefonie

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond