Deel dit artikel
-

“Apple iTunes vanaf volgende week in Europa”

Apple iTunes wordt op 15 juni aangekondigd in Europa. Allerlei juridische belemmeringen om dat te doen zouden uit de weg zijn geruimd. Dat melden diverse persbureaus waaronder Reuters.

Apple zou nog druk aan het onderhandelen zijn met de verschillende platenmaatschappijen. Volgens Reuters weigerde een woordvoerder van Apple Nederland te bevestigen of iTunes volgende week in Europa wordt geintroduceerd. 

Apple is wel met een verklaring gekomen waarin wordt aangekondigd dat er op 15 juni een persconferentie door Apple wordt gehouden in Londen. Het evenement  heeft de ondertitel “the biggest story in music is about to get even bigger” meegekregen, aldus Reuters. 

Normaal gezien is het zo dat als Apple een nieuwe dienst of product aankondigt dat deze ook vrijwel direct verkrijgbaar is. Dat voedt de speculatie dat iTunes ook al vanaf volgende week operationeel is in Europa. 

Apple lanceerde iTunes ongeveer een jaar geleden in Amerikanen en werd daarmee vrij snel marktleider op het gebied van muziekdownloads in de Verenigde Staten.

Op het hoogtepunt verkocht Apple 3,3 miljoen downloads in een week en meer dan 70 miljoen in het eerste jaar. Apple krijgt het in Europa een stuk moeilijker. Het moet het opnemen tegen het Britse OD2 en tegen Napster en ook tegen Sony's Connect.

Deel dit bericht

6 Reacties

Stijn

Ik verwacht dat Apple's dienst in eerste instantie alleen in 't Verenigd Koninkrijk, Duitsland en wellicht Frankrijk beschikbaar zal zijn en de kleinere landen pas later zullen volgen. Dit hoorde ik van mensen in de business…

radja

niet alleen tegen bovengenoemde, maar ook tegen gratis downloads van bijvoorbeeld kazaa en tegen allofmp3.com, recentelijk door de consumentenbond als beste betaalde downloadsite beoordeeld.  allebei zijn legaal, en een stuk betere prijs/prestatie verhouding dan apple

Sandor

Ik hoop van harte dat de dienst hier beschikbaar komt. Apple biedt met iPod, iTunes en nu de draadloze component voor koppeling met de hifi apparatuur een betere consumentendienst dan elke andere muziekaanbieder. @Radja: de prijs/prestatie verhouding van Kazaa is beter? Met al die spyware, virussen, wormen, fake nummers, halve tracks en slecht ge-encodeerde muziek? De legaliteit van Kazaa en allofmp3.com ligt nog steeds onder vuur.

Rombo

Ik download nu illegaal, maar zal zeker gebruik gaan maken van de music store. Het is makkelijker en beter dan de illegale opties en goedkoper dan het kopen van CD's. Ieder z'n ding maar ik ben er blij mee!

Yuri van Geest

Goedendag, Een aantal opmerkingen over bovenstaande:1) OD2 is een infrastructuur ofwel B2B partij in de muziek business op vast Internet (en nu ook mobiel Internet, DTV/iTV etc.) en dus geen retailer of service provider met een B2C propositie. OD2 concurreert dus niet direct met Apple's iTunes. OD2 levert onder meer de technische oplossing aan Chello, Tiscali en MTV. Er zijn dus nogal wat aanbieders van muziek downloads in Nederland en Europa. Ook radio538 is hierin actief en met succes conform de laatste informatie. 2) Er zijn nogal wat issues inzake DRM, verschillende muziek eCommerce winkels en verschillende end-user devices. Oftewel, ik koop iets bij Apple maar wil dit gemakkelijk op meerdere apparaten beluisteren. Laat DRM dit allemaal toe en tot hoever? Of ik koop iets bij iets bij RealNetwork's Rhapsody of Napster en wil dit op een iPod beluisteren, kan dat? RealNetworks is opener dan Apple in muziek downloads (meerdere audio codecs worden gesupport) maar Apple is beter in de synchronisatie van de verschillende end user devices. 3) Apple maakt gebruik van MPEG4 standaarden binnen Quicktime, iTunes en iPod. Voor audio betekent dit de codec AAC en AAC Advanced. RealNetworks is meer codec onafhankelijk hetgeen voor de eindconsument plezieriger is (denk aan de library functie voor muziek!). Je wilt immers niet hetzelfde muzieknummer voor meerdere codecs kopen en verder wil je ook niet dat je muzieknummers niet ergens in een library kan opslaan voor lange termijn doeleinden. Aan de andere kant lijkt een generatie-verschil zich af te tekenen. De jeugd gaat het minder om die library en het bezitten van muziek en meer om toegang en streams (ACCESS!) terwijl de oudere generatie(s) meer geven om bezit (OWNERSHIP).  

Rombo

Over punt 2!Mijns inziens is DRM de reden van het succes van van de Apple Music store. OD2 werkt met het windows DRM formaat met alle restries van dien. Apple werkt met het 'open' AAC formaat zoals je correct opmerkt. Hoewel Apple restricties op geeft over hoe vaak je een nummer mag dupliceren, zit hier geen technisch limiet op zoals bij het microsoft formaat. Ik denk dat een groot gedeelte van de doelgroep de muziek op de MP3 speler (iPod) wil kunnen afspelen en op de computer, en eventueel meenemen naar nieuwe apparatuur. Dat kan zonder problemen zoals bij MP3, maar bij het windows formaat ligt dat minder makkelijk.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond