Deel dit artikel
-

eBay bereidt beursgang Skype voor

E-commercebedrijf eBay wil Skype in de eerste helft van volgend jaar naar de beurs brengen. De toekomst van het belbedrijf was al een lange tijd onzeker en eBay-baas John Donahoe sprak meerdere malen zijn twijfels uit over de synergie tussen beide bedrijven.

Met het afstoten van Skype kan eBay zich meer richten op de twee kernkwaliteiten: e-commerce en online betalingen.

De precieze datum van de beursgang laat Skype afhangen van de marktomstandigheden. In een persbericht laat het moederbedrijf weten dat de voortgang van Skype als zelfstandig beursgenoteerd bedrijf op dit moment de beste manier is om de potentie van het bedrijf te optimaliseren.

Donahoe laat weten dat Skype een sterker bedrijf is geworden onder de leiding van Josh SIlverman. Mede-oprichter van Skype en CEO Niklas Zennstrom verliet het bedrijf in oktober 2007. De voormalig baas van Marktplaats.nl, Josh Silverman, werd aangetrokken om Skype financieel en technisch op te poetsen.

Volgens de eBay-baas zal Skype alleen maar aan belang blijven winnen: "De gebruikers blijven wereldwijd groeien, het bedrijf heeft sterke Fundamentals en diverse inkomstenbronnen."

Skype werd vier jaar geleden overgenomen door eBay. Hiervoor legde eBay 2,1 miljard euro in cash en aandelen op tafel. De combinatie van eBay, Paypal en Skype werd aan de wereld verkocht als The Power of Three: handelen, bellen en betalen. In de praktijk bleef Skype echter een buitenbeentje.

Skype eindigde 2008 met een totale omzet van 550 miljoen dollar.

De Skype-applicatie voor de iPhone werd onlangs in de eerste 36 uur na de lancering door meer dan een miljoen mensen gedownload.

Bron foto: liewcf (CC)

Deel dit bericht

2 Reacties

Hans

Leuk om de PR-berichten van Ebay over te schrijven, Jannemiek, maar het echte verhaal is het steekspel tussen Ebay en de oprichters Zenstrom/Friis. Daar zou je eens in moeten duiken. Ze hebben spijt van de verkoop aan Ebay en proberen Skype nu terug te kopen. Samen met private equity forms bereiden ze een bod voor. Tegelijkertijd voeren ze rechtszaken tegen Ebay over patent-issues. Dit om te zorgen dat zij de enige kopers in de markt zijn. Lees de New york Times van vorige week:  http://www.nytimes.com/2009/04/11/technology/companies/11skype.html?_r=2  Deze aankondiging van Ebay is niet meer dan een klein pionnetje dat op het schaakbord verzet wordt, om de prijs op te drijven die Zenstrom zal moeten betalen.

Jannemiek

@Hans,  Je hebt gelijk dat het spel tussen eBay en de oprichters een interessant verhaal is. Alleen, het melden van de plannen van de Skype-oprichters op basis van een verhaal uit een ander medium, dat is gebaseerd op anonieme bronnen, is mij net iets te onduidelijk. Dat wil niet zeggen dat Emerce het niet brengt, maar helaas zijn de twee mannen niet zo een, twee, drie te bereiken. Het feit dat eBay Skype naar de beurs brengt, is misschien niet heel origineel, maar wel de moeite waard om te melden voor de volledigheid en ook goed om bij andere artikelen in de toekomst naar terug te verwijzen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond